Οι αστοχίες του ΥΠΕΝ και το ρίσκο των προμηθευτών που μετακυλίεται στους καταναλωτές
Παρότι θα είμαστε στο Δεκέμβριο δεν αναμένονται « δώρα» για τα νοικοκυριά τα οποία για να συνεχίσουν να έχουν ρεύμα στο σπιτικό τους θα πληρώνουν τον «φουσκωμένο» λογαριασμό ρεύματος χωρίς …διαπραγμάτευση.
Σε διάστημα 7 ημερών οι προμηθευτές θα πρέπει να έχουν βγάλει τον λογαριασμό του Ιανουαρίου ο οποίος αναμένεται να είναι υψηλότερος έως 20% σε σχέση με του Δεκεμβρίου.
Το «πράσινο» θα γίνει «κόκκινο» για τα νοικοκυριά.
Το κλίμα αυτό εισπράττει το ΒΝ από την αγορά ενεργείας με τα στελέχη τα να σημειώνουν ότι τα νέα τιμολόγια και ειδικότερα το πολυδιαφημιζόμενο «πράσινο» θα γίνει « κόκκινο» στην πράξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τις αστοχίες του ΥΠΕΝ οι οποίες θα μεταφραστούν σε μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της αύξησης των τιμών των προϊόντων διότι οι επιχειρήσεις μετακυλύουν τα κόστη τους στον καταναλωτή.
Το άρθρο 2 δεν αφήνει περιθώρια για μείωση των τιμολογίων ρεύματος
Το άρθρο 2 τη Υπουργικής Απόφασης ορίζει τους κανόνες τιμολόγησης του «πράσινου» τιμολογίου αλλά κρύβει «παγίδες» για τους προμηθευτές οι οποίες όμως θα αποτυπωθούν σε έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό ρεύματος για τα νοικοκυρά.
Τα 2 κριτήρια τιμολόγησης που ανεβάζει την τιμή της KWh
1. Για το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Τελική Τιμή Προμήθειας ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, και προκύπτει από το άθροισμα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και του Μηχανισμού Διακύμανσης.
2. Η Βασική Τιμή Προμήθειας ορίζεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για το πρώτο κριτήριο εκκίνησης του τιμολογίου .
3. Το Ειδικό Τιμολόγιο δύναται να εμπεριέχει και Πάγια Χρέωση Προμήθειας, ίση με πέντε (5) ευρώ ανά μήνα, κατά μέγιστο, καθώς και εκπτώσεις, εφόσον αυτές δεν συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς.
Με το άρθρο 3 παρέχεται η δυνατότητα του παγίου που επιβαρύνει το τελικό λογαριασμό από 1,5 έως 2,5 λεπτά την Kwh χωρίς να το «φωνάζει»
αφού πρόκειται για σταθερή χρέωση στα τιμολόγια ρεύματος.
4. Η Βασική Τιμή Προμήθειας παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι (6) μήνες αλλά διαμορφώνεται ελεύθερα από τον προμηθευτή.
Η Πάγια Χρέωση Προμήθειας και οι εκπτώσεις δύνανται να τροποποιούνται κάθε μήνα κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των Προμηθευτών και ενημέρωσης με τον πρώτο Λογαριασμό Κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση.
Στην περίπτωση 4 η πάγια χρέωση μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα αλλά με βάση την παράγραφο 3 δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ. Είναι προφανές ότι οι 15 προμηθευτές θα ανακοινώσουν τιμές Ιανουαρίου τον Δεκέμβριο με το υψηλότερο πάγιο των 5 ευρώ.
Ο νέος Μηχανισμός διακύμανσης ανεβάζει τις τιμές.
Ο Μηχανισμός Διακύμανσης θα αποτελεί το κλειδί για την τιμολόγηση της KWh ,ο οποίος λειτουργεί με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή ανά MWh του προηγούμενου μήνα και με άλλες παραμέτρους που αυξάνει το ρίσκο για τον προμηθευτή , ο οποίος θα τα μειώνει με ένα προσφερόμενο υψηλό τιμολόγιο ρεύματος.
Σύμφωνα ε με εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η τιμή ανά KWh του πράσινου τιμολογίου θα κινείται πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh ( 0,20 KWh) αφού θα παραμένει σταθερή για έξι μήνες
Κυβερνητικός εκπρόσωπος για το πράσινο τιμολόγιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που ρωτήθηκε χθες στο press room για την προσδοκία της Κυβέρνησης με το νέο «πράσινο τιμολόγιο» απέφυγε ένα προσδιορίσει μία μέση τιμή ανά Kwh τόνισε ότι « Εμείς θέλουμε το χαμηλότερο δυνατό ρεύμα στον καταναλωτή και προφανώς αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και γιατί οι καταναλωτές είναι σημαντικό να πληρώνουν τα λιγότερα δυνατά και όταν έχουμε υπέρμετρες αυξήσεις «να μην πληρώνουν αυτοί τη νύφη» στο τέλος της ημέρας, να καλύπτεται η διαφορά.» Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι επιδοτήσεις των τιμολογίων αν οι συνθήκες μεταβληθούν και το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας.
Πάντως οι διευθύνσεις marketing των προμηθευτών δεν είναι σε θέση να δώσουν κάποια παραδείγματα τιμολόγησης για το «πράσινο» όπως και για τις μεταβλητές που θα επηρεάζουν τον τελικό λογαριασμό ρεύματος.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών