Aνάλυση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης
Σε αυτή το μήνυμα συνοψίζεται η ανάλυση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Το βασικό στοιχείο από το 2023 ήταν ότι οι αγορές ενέργειας ήταν γενικά ανθεκτικές, οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου ήταν βραχύβιες και οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να πέφτουν προς τους ιστορικούς μέσους όρους μετά το σοκ τιμών που παρατηρήθηκε στα μέσα του 2022. Όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη περιορίζονται πλέον σε ορισμένες διαμετακομιστικές ροές μέσω Ουκρανίας και μέσω Τουρκίας.
Συνολικά, οι όγκοι διαμετακόμισης της Ουκρανίας είναι απίθανο να ανανεωθούν όταν λήξει η τρέχουσα σύμβαση τον Δεκέμβριο του 2024, κάτι που θα αναγκάσει τους καταναλωτές της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης αυτών των όγκων να βασίζονται στο LNG που εισέρχεται στους τερματικού σταθμούς της Μεσογείου.
O βασικός κίνδυνος
Στη Μέση Ανατολή, η στρατιωτική σύγκρουση στη Γάζα είχε περιορισμένο και προσωρινό αντίκτυπο στο ισραηλινό αέριο σε επίπεδα παραγωγής και εξαγωγών. Αλλά η εξάπλωση της σύγκρουσης στους βόρειους γείτονες του Ισραήλ και οι επιθέσεις από τους Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο εφοδιασμού για δεξαμενόπλοια πετρελαίου και LNG που χρησιμοποιούν τη διαδρομή του Σουέζ για πρόσβαση στις αγορές της Μεσογείου και της Λεκάνης του Ατλαντικού.
Η συγκέντρωση των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο είναι ένας διαρκής κίνδυνος, αλλά αυτός ο κίνδυνος δεν έχει ταράξει ελάχιστα τις αγορές πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.
ΑΕΠ και κλίμα
Παράλληλα η έκθεση σημειώνει ότι καθώς οι ενεργειακές αγορές αποπνέουν αισιοδοξία σε ότι αφορά τους κινδύνους προσφοράς, το ΑΕΠ και η πολιτική για το κλίμα είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες. Η έκθεση προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,4 mb/d το 2024, κοντά στην τάση προ-COVID την τελευταία δεκαετία.
Το θέμα της απανθρακοποίησης θα αναδειχθεί επίσης ως ένα κορυφαίο εκλογικό ζήτημα σε πολλές χώρες. Η χαλάρωση των κλιματικών στόχων δεν είναι απίθανη, αφού οι δημοσιονομικές προκλήσεις αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό των μεγάλων οικονομιών. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να διατηρήσει το μερίδιο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα κυρίαρχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η δημιουργία εναλλακτικών πηγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλών εκπομπών άνθρακα διαρκεί περισσότερο από όσο επιτρέπουν οι κυβερνητικοί στόχοι.
Στην ΕΕ, τα επιταχυνόμενα σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα θα συγκρουστούν με τα σκληρά όρια των ιδιωτικών επενδύσεων, τις ασυνάρτητες δημοσιονομικές επιδοτήσεις και, κυρίως, την έλλειψη υποδομών.
Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών