Η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν πέσει σε επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αγγίζοντας το χαμηλό τριετίας τον Φεβρουάριο, καθώς ο ήπιος καιρός και η υψηλή παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές περιόρισαν τη ζήτηση φυσικού αερίου και μείωσαν την ποσότητα που έπρεπε να λαμβάνεται από την αποθήκευση.
Ωστόσο, μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ της ουκρανικής Naftogaz και της ρωσικής Gazprom, η οποία επιτρέπει στο ρωσικό αέριο να ρέει μέσω της Ουκρανίας, πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους, εγείροντας νέες ανησυχίες για πιθανές διακοπές στον ευρωπαϊκό εφοδιασμό φυσικού αερίου.
Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν σκοπεύει να επεκτείνει τη συμφωνία, αν και δεν είναι σαφές εάν θα επέτρεπε ένα κενό σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να δεσμεύσουν οι ίδιες τη χωρητικότητα διαμετακόμισης αποφεύγοντας μια άμεση συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Στο 59% οι αποθήκες
Μόλις λίγες μέρες απομένουν από τη χειμερινή περίοδο φυσικού αερίου της Ευρώπης, που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 59%, ένα υψηλό ρεκόρ για την εποχή του χρόνου, δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά για άλλο ένα ρεκόρ στα αποθέματα της αρχής του καλοκαιριού και φαίνεται ότι η ήπειρος θα είναι και πάλι σε τροχιά να γεμίσει τις αποθήκες της (για τον επόμενο χειμώνα) νωρίς», δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και του παγκόσμιου LNG στην Energy Aspects.
Ως μέρος των εντολών της ΕΕ που ορίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης πρέπει να είναι γεμάτοι κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Το αέριο που διατηρείται σε αποθήκες αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το ένα τέταρτο της χρήσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου είναι ένα σημαντικό καύσιμο θέρμανσης, και τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων θα πρέπει να φέρουν την Ευρώπη σε καλή θέση για να ανταποκριθεί στην προσφορά τον επόμενο χειμώνα και να αποφευχθούν δραματικές κρίσεις τιμών.
Αυστρία και η Σλοβακία οι πιο ευάλωτες
Οι πιο ευάλωτες χώρες της ΕΕ είναι η Αυστρία και η Σλοβακία, καθώς εξακολουθούν να εισάγουν μεγάλο μέρος του φυσικού τους αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας, αλλά ακόμη και οι ίδιες λένε ότι εργάζονται σε νέες πηγές προμήθειας για να περιορίσουν τον αντίκτυπο εάν διακοπεί η προσφορά.
Η Gazprom συνήθως αποστέλλει περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα μέσω διαμετακομιστικών διαδρομών της Ουκρανίας το 2024, τα οποία αν διατηρηθούν θα ισοδυναμούν με ετήσιο ρυθμό 14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ή περίπου 3,5% της συνολικής ζήτησης της ΕΕ.
Περίπου το ήμισυ αυτού του φυσικού αερίου πηγαίνει στην Αυστρία μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας και στη συνέχεια της Σλοβακίας. Η μεγάλη αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV δήλωσε ότι έχει προετοιμαστεί για σενάρια στα οποία διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.
Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο Reuters ότι έχει συνάψει μακροπρόθεσμη ικανότητα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό Gate στο Ρότερνταμ. Η Ολλανδία υπέγραψε πέρυσι πενταετές συμβόλαιο με τη νορβηγική Equinor και έχει πρόσβαση στις αγορές spot της Ευρώπης.
Η SPP της Σλοβακίας, η οποία λαμβάνει επίσης ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, δήλωσε ότι αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου και τις διαθέσιμες επιλογές.
«Η πιθανή περαιτέρω απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου θα αναγκάσει την Ευρώπη να προμηθεύεται φυσικό αέριο από άλλα μέρη, όπου το LNG θα είναι η πιο σημαντική πηγή», δήλωσε ο Sindre Knutsson, ανώτερος αντιπρόεδρος, στις αγορές αερίου και LNG, Rystad Energy.
Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών