Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ήπιες απώλειες στην εβδομάδα για το πετρέλαιο – Οριακά διατηρεί τα 80 δολάρια το Brent

Ήπιες απώλειες στην εβδομάδα για το πετρέλαιο – Οριακά διατηρεί τα 80 δολάρια το Brent
Η αγορά αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει πλήρως στις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές της προσφοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση αλλά και το σύνολο της εβδομάδας έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς «θολώνει» το τοπίο για τη νομισματική πολιτική εντός του 2024, ενώ ταυτόχρονα οι επενδυτές δεν πείθονται για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα.
Ταυτόχρονα, αρνητικά λειτούργησε και το ισχυρό δολάριο. Ενδεικτικά, ο δείκτης δολαρίου ICE US Dollar Index -μία ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων- ξεπέρασε ακόμη και τις 105 μονάδες, στρέφοντας το βλέμμα των επενδυτών προς τα ομόλογα ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε σήμερα 31/5 κατά 0,3% και έκλεισε στα 81,62 δολάρια ανά βαρέλι (το πιο ενεργό συμβόλαιο Αυγούστου, υποχώρησε 0,8% στα 81,1 δολάρια), ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου έκλεισε στο -1,2% και τα 76,99 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της εβδομάδας, οι τιμές Brent και WTI σημείωσαν πτώση 0,6% και 1% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του μήνα, οι απώλειες έφθασαν το 7% στον «μαύρο χρυσό».
Επισημαίνεται πως ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να μεταφέρει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής του στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν οι παραγωγοί συναντηθούν διαδικτυακά αυτό το Σαββατοκύριακο 1/6, σύμφωνα με αναλυτές και προσδοκίες της αγοράς που επικαλείται το OilPrice.
Η συμμαχία είναι πιθανό να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ανέφεραν στο CNBC τέσσερις ανώνυμοι εκπρόσωποι του OPEC+ πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση. Ο Οργανισμός θα ήθελε να αποφύγει μια απότομη αλλαγή πορείας εν μέσω σχετικά σταθερών τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ένας από αυτούς τους αντιπροσώπους στο CNBC.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τη συνάντησή του στις αρχές Ιουνίου, μια ημέρα αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, και μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αυτοπροσώπως. Όλες οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως να πραγματοποιηθούν αυτοπροσώπως στη Βιέννη την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν πλέον διαδικτυακά στις 2 Ιουνίου.
«Η αγορά αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει πλήρως στις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές της προσφοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οτιδήποτε λιγότερο θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές βραχυπρόθεσμα», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της ING Commodities Warren Patterson και Ewa Manthey σε σημείωμα της Παρασκευής.
«Θα ήταν πιο δύσκολο για την ομάδα να κάνει έκπληξη προς τα πάνω. Η συμφωνία για βαθύτερες περικοπές θα ήταν πρόκληση, ιδιαίτερα όταν λίγοι παραγωγοί παράγουν ήδη πάνω από τα επίπεδα-στόχο τους».
Ενώ η πλήρης ανατροπή των περικοπών θα ήταν σημαντική για το κλίμα και για την αποφυγή υποχώρησης των τιμών σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, δεν χρειάζεται από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών «καθώς θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε βαθύ έλλειμμα το καλοκαίρι, μια περίοδο αιχμής ζήτησης», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης