Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ενεργειακές προκλήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι ενεργειακές προκλήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης οι ενεργειακές πολιτικές από τη νέα Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα
Σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές προκλήσεις είναι μεγάλες και οι ανάγκες επενδύσεων ακόμη μεγαλύτερες, για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και την ευημερία της, είναι σημαντικό η Ευρώπη να είναι ενωμένη και ισχυρή.
Η ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος, οι επενδύσεις σε υποδομές αποτελούν κεντρικά ζητήματα στην ευρωπαϊκή πολιτική που επηρεάζουν άμεσα την οικονομία και τις εθνικές πολιτικές.
Η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας λειτουργεί προστατεύοντας τα κράτη μέλη από τους κινδύνους που δημιουργούν για την ενεργειακή ασφάλεια οι ασταθείς γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η ΕΕ προωθεί ένα σταθερό, δίκαιο και ευημερούν ενεργειακό τοπίο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμένει ισχυρή και ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση αυτού του συστήματος. Μια συνεκτική ΕΕ είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται ένας ανθεκτικός τομέα ενέργειας, εξοπλισμένο όχι μόνο για την παροχή βιώσιμης και αξιόπιστης ενέργειας αλλά και για την προσαρμογή στις μελλοντικές προκλήσεις.

Ενεργειακή ασφάλεια

Όπως αναφέρει σχετική ενημέρωση της Eurelectric, για να κατανοήσουμε τον ρόλο της ΕΕ στον ευρωπαϊκό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας (IEM). Η πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του Enrico Letta, "Mutch More Than a Market" ρίχνει φως στον ρόλο που διαδραματίζει η εσωτερική αγορά στην ενίσχυση της.
Η εσωτερική αγορά ενέργειας έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τις εθνικές αγορές ενέργειας σε μια ενιαία αγορά σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό βοηθά στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και αξιόπιστου εφοδιασμού ενέργειας χάρη στην ποικιλία των πηγών παραγωγής και στις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες. Αυτή η ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης είναι ιδιαίτερα δύσκολη σήμερα, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις και προκλήσεις τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Λειτουργία του ανταγωνισμού

Επιπλέον, επιτρέποντας στην ενέργεια να ρέει ελεύθερα διασυνοριακά, η εσωτερική αγορά ενέργειας, προωθεί τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ. Αυτό προάγει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ενέργειας, οδηγώντας σε προβλέψιμες τιμές και υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Επιτρέπει επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα χάρη σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο και σε λίγο πολύ ομοιογενή αγορά.

Επενδύσεις σε υποδομές - Καινοτομία και βιωσιμότητα

Η εσωτερική αγορά ενέργειας, προωθεί επίσης την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Η ενοποιημένη αγορά ενισχύει την υιοθέτηση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διευκολύνοντας την ευρύτερη πρόσβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας - ζωτικής σημασίας για τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Όσον αφορά τον αντίκτυπό του στον τομέα, η ενοποιημένη αγορά ενέργειας, που ενεργοποιείται από μια συνεκτική Ευρώπη, ενθαρρύνει μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των γηρασμένων ενεργειακών συστημάτων της Ευρώπης. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο υπάρχον δίκτυο, την επέκταση των γραμμών διανομής για περισσότερες συνδέσεις με νέες λύσεις και τη σκλήρυνση και την ψηφιοποίηση για την παροχή ανθεκτικότητας σε ακραίες καιρικές συνθήκες και απειλές στον κυβερνοχώρο. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα όπου απαιτούνται επενδύσεις για τη μετάβαση της ΕΕ προς μια οικονομία καθαρού μηδενισμού και υποστηρίζεται από μια ισχυρή Ευρώπη με λειτουργική εσωτερική αγορά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης