Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανεκόπη το ανοδικό σερί στο πετρέλαιο – Πτώση 0,3% στο Brent, έκλεισε στα 85 δολάρια

Ανεκόπη το ανοδικό σερί στο πετρέλαιο – Πτώση 0,3% στο Brent, έκλεισε στα 85 δολάρια
Η Wall Street είναι κλειστή λόγω αργίας 
Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες κερδών, έκλεισε η τιμή του πετρελαίου Brent, καθώς δέχθηκε πλήγμα από το ισχυρό δολάριο και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Η διαπραγμάτευση του West Texas Intermediate (WTI) δεν έλαβε χώρα σήμερα 19/6 στη Νέα Υόρκη, καθώς η Wall Street είναι κλειστή λόγω αργίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε 0,3% και έκλεισε στα 85,07 δολάρια ανά βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές Brent και WTI πέτυχαν κέρδη περίπου 4%.
Σύμφωνα με έκθεση της UBS, «με την παράταση των εθελοντικών περικοπών του ΟΠΕΚ+, ο ΙΕΑ και η ΕΙΑ βλέπουν τη στενότητα της αγοράς να παραμένει για το υπόλοιπο του έτους, υποθέτοντας ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί μόνο οριακά», ανέφεραν οι αναλυτές της UBS, σε σημείωμα της 18ης Ιουνίου.
Οι οργανισμοί έκαναν μικτές αναθεωρήσεις για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης αυτόν τον μήνα: ο ΙΕΑ μείωσε τις προβλέψεις, η ΕΙΑ αύξησε και ο ΟΠΕΚ τις άφησε ξανά αμετάβλητες.
Η αναθεώρηση προς τα κάτω του ΙΕΑ οφείλεται σε ασθενέστερες επιδράσεις του ΟΟΣΑ και της βάσης, ενώ η ΕΙΑ σημείωσε επίσης άτονη ζήτηση του ΟΟΣΑ, αλλά αύξησε τις προβλέψεις για ενισχυμένη ζήτηση καυσίμων που προκλήθηκαν από διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα.
Έχοντας αυτό υπόψη, «περιορίσαμε οριακά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ζήτησης σε 1,1 Mb/d το 2024 και 1,0 Mb/d το 2025», δήλωσε η UBS.
Όσον αφορά την προσφορά, οι οργανισμοί διατήρησαν τις προβλέψεις τους για την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ+ σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, εκτός από τις εκτιμήσεις της ΕΙΑ για την ανάπτυξη για το 2024, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 0,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (β/ημέρα) έναντι της καλύτερης από την αναμενόμενη προσφοράς των ΗΠΑ το α' εξάμηνο του 24ου.
Επιπλέον, παρά το ανακοινωθέν σχέδιο του ΟΠΕΚ+ να καταργήσει σταδιακά τις εθελοντικές περικοπές του πιθανώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2024, συνεχίζεται να διαμορφώνεται το μοντέλο της πρώτης επιστροφής των βαρελιών του ΟΠΕΚ+ το δεύτερο τρίμηνο του 2025, όταν τα ισοζύγια της αγοράς θα επιτρέψουν σταδιακή άνοδο.
Βραχυπρόθεσμα, η UBS αναμένει ανάκαμψη του Brent, υποστηριζόμενη από την επέκταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και την εποχική ανάκαμψη της ζήτησης.
Στη συνέχεια, το Brent πρόκειται να κινηθεί στα 80 δολάρια/βαρέλι το επόμενο έτος, καθώς ο ΟΠΕΚ+ αρχίζει να επαναφέρει την παραγωγή σταδιακά από το δεύτερο τρίμηνο.
«Περιμένουμε αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου από την βραδύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ και τις υψηλότερες τιμές, αλλά συνεχίζουμε να αναμένουμε αύξηση της ζήτησης μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020», ανέφερε η UBS.
«Η άνοδος της απόδοσης και ο αυξανόμενος αντίκτυπος των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να επιβραδύνουν απότομα την αύξηση της ζήτησης, σε περίπου 0,5 Mb/d μέσα σε 3-4 χρόνια και να κορυφωθούν το πετρέλαιο έως το 2029. Παρά την επιβράδυνση της ζήτησης, αναμένουμε ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα χωρητικότητα θα παραμείνει σταθερή σε ένα μέσο επίπεδο με ιστορικά πρότυπα, καθώς η αύξηση της προσφοράς επιβραδύνεται επίσης.
Βραχυπρόθεσμα, βλέπουμε τους κύριους ανοδικούς κινδύνους να προέρχονται από πιο περιορισμένη προσφορά».
«Οι εκτεταμένες περικοπές του ΟΠΕΚ+ και ενδεχομένως μια μεγαλύτερη πτώση της ρωσικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση θα μπορούσαν να ανεβάσουν το Brent πάνω από τα 90 δολάρια/βαρέλι βραχυπρόθεσμα. Περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε να το φέρει πιο κοντά στα 100 $/βαρέλι», πρόσθεσε η UBS.
Το καθοδικό σενάριο της τράπεζας προϋποθέτει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου από μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση της τάξης του 1,0 Mb/d σε σχέση με τις προβλέψεις της.
«Σε συνδυασμό με ένα μειωμένο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του Brent να πέφτουν κάτω από τη μακροπρόθεσμη τιμή του πετρελαίου μας στα 75 δολάρια/βαρέλι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης