Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βιομηχανία: Δεν αρκεί το 16,8% για την «αντιστάθμιση» - Ζητεί σταθερό 25% έως το 2030

Βιομηχανία: Δεν αρκεί το 16,8% για την «αντιστάθμιση» - Ζητεί σταθερό 25% έως το 2030

Καλύπτεται μόνο μέρος του κόστους των CO2 της επιλέξιμης βιομηχανίας

Σταθερό ποσοστό, 25% επί του συνόλου των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, θα πρέπει σύμφωνα με τη βιομηχανία να είναι το ύψος των κεφαλαίων που διατίθενται κάθε χρόνο για την «αντιστάθμιση» του αυξημένου κόστους της ενέργειας και την αποτροπή του φαινομένου της διαρροής άνθρακα (carbon leakage), δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με χαλαρότερο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

Πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία αναθεωρεί απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αυξάνοντας το ποσοστό των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιστάθμιση του 2023 από το 11% στο 16,8%.
Ωστόσο η αύξηση αυτή δεν ικανοποιεί τη βιομηχανία η οποία εκτιμά ότι ακόμη και με το 16,8% δεν καλύπτεται το σύνολο των κονδυλίων που δικαιούται να λάβει με βάση τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς με την απόφαση αυτή του ΥΠΕΝ καλύπτεται μόνο μέρος του κόστους των CO2 της επιλέξιμης βιομηχανίας. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι σε άλλες χώρες Ευρώπης έχει καθιερωθεί ότι το ύψος της αντιστάθμισης θα είναι σταθερό στο 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων έως το 2030.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης