Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Hλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης - Αύγουστο η απόφαση λέει η ΡΑΕΚ - Αβεβαιότητα για το τελικό κόστος

Hλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης - Αύγουστο η απόφαση λέει η ΡΑΕΚ - Αβεβαιότητα για το τελικό κόστος
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι μέτοχος σε αυτό το έργο
Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας της Κύπρου τέθηκε σήμερα η πορεία υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης, στη σκιά επιφυλάξεων που διατυπώνονται σε σχέση με το πραγματικό όφελος που θα επιφέρει για την Κύπρο και με φόντο την τελική απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πιθανή συμμετοχή της ή όχι στην εταιρεία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, την οποία συνέστησε ο Φορέας Υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ), για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συνήλθε εκτάκτως, εξετάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να διαφοροποιήσει η ΡΑΕΚ την απόφαση, που έλαβε στις 2 Ιουλίου του 2024, για μη καταβολή πληρωμών από τους Κύπριους πολίτες από σήμερα, για ένα έργο που θα ολοκληρωθεί το 2030.
Η απόφαση της ΡΑΕΚ θα ληφθεί πριν το τέλος Αυγούστου, όπως λέχθηκε.
Επιπλέον, η Επιτροπή Ενέργειας επικεντρώθηκε και την απόφαση της Κυβέρνησης που βρίσκεται υπό μελέτη, για τη συμμετοχή της ή όχι στο έργο ως μέτοχος.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε στους βουλευτές ότι η απόφαση για την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου αναμένεται να ληφθεί σε τρεις μήνες περίπου.
Από την πλευρά της, η ΡΑΕΚ ανέφερε πως η απόφαση έναρξης πληρωμής από τους καταναλωτές της Κύπρου, του μέρους του κόστους που αναλογεί στην Κύπρο για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector (GSI) θα ληφθεί πριν το τέλος Αυγούστου.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας το έργο βρίσκεται σε υλοποίηση, αλλά σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι μέτοχος σε αυτό το έργο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου η Κυπριακή Δημοκρατία θεώρησε ορθότερο να συμμετέχει στο έργο ως μέτοχος, «αντί να δώσει ως δώρο τα 100 εκατομμύρια», για να προσθέσει ότι η πολιτική απόφαση είναι η συνέχιση του έργου.
Εξάλλου ανέφερε ότι γίνεται αξιολόγηση του έργου για να αποφασιστεί κατά πόσο η Κύπρος θα είναι μέτοχος, ενώ συμπλήρωσε πως η απόφαση θα ληφθεί εντός τριών μηνών.

Οι δύο αβεβαιότητες

Σε σχέση με το τελικό κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι για την ώρα υπολογίζεται σε 1,9 δις, για να προσθέσει ότι εμπεριέχει δύο αβεβαιότητες, οι οποίες ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν το ύψος του στη συνέχεια.
Είπε πως η πρώτη αβεβαιότητα αφορά τη μη υπογραφή ακόμα του συμβολαίου (και του κόστους που θα προβλέπει) του ΑΔΜΗΕ με τη Siemens για τους σταθμούς μετατροπής της τάσης της ηλεκτρικής ενέργειας, στην Κοφίνου και σε περιοχή της Κρήτης.
Για τη δεύτερη αβεβαιότητα, είπε πως αφορά στην τελική επιλογή του υποθαλάσσιου διαδρόμου, που θα περάσει το καλώδιο και που θα ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη.
«Οι τελικές βυθομετρήσεις για την επιλογή της διαδρομής του καλωδίου είναι σε εξέλιξη και από αυτές ίσως επηρεαστεί το μήκος του καλωδίου και το τελικό του κόστος», ανέφερε.

Εγγυήσεις από ΑΔΜΗΕ ότι δεν θα αυξηθεί και άλλο το κόστος του καλωδίου

Εκ μέρους της ΡΑΕΚ, ο Αντιπρόεδρος, Άλκης Φιλίππου, ανέφερε ότι η Αρχή ζήτησε εγγυήσεις από τον ΑΔΜΗΕ πως δεν θα αυξηθεί το τελικό κόστος του έργου πέραν των 1,9 δις που έχει προϋπολογιστεί τώρα, ενώ ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς, σημείωσε ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής και ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί το τελικό κόστος.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε πως η ΡΑΕΚ δέχεται πιέσεις από παντού για να αλλάξει την απόφασή της μέχρι τα μέσα Αυγούστου, διαφορετικά ανέφερε, ο ΑΔΜΗΕ προειδοποίησε πως θα σταματήσει το έργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης