Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ΗΠΑ δαπανούν εκατοντάδες δισ. στις ΑΠΕ για να τροφοδοτούν με ρεύμα μόνο το 20% των νοικοκυριών

Οι ΗΠΑ δαπανούν εκατοντάδες δισ. στις ΑΠΕ για να τροφοδοτούν με ρεύμα μόνο το 20% των νοικοκυριών
Σε ό,τι αφορά δε ειδικά στην ηλιακή ενέργεια, αφορά μόλις το 4% της συνολικής παραγωγής
Έχοντας δαπανήσει εκατοντάδες δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις τα τελευταία χρόνια και σκοπεύοντας να δαπανήσουν επιπλέον 51,4 δισεκ. το οικονομικό έτος 2024-2025, οι Ηνωμένες Πολιτίες βλέπουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, να υπο-αποδίδουν... στο μέγιστο.
Επί του παρόντος, οι ΑΠΕ ηλεκτροδοτούν μόλις το 21% της συνολικής ζήτησης σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να προβλέπουν πως οι αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και η παραγωγή από ΑΠΕ, δεν μπορούν να συμβαδίσουν χωρίς πλεονάζουσα παραγωγή ορυκτών καυσίμων -εκτός εάν προχωρήσουν εντυπωσιακά οι τεχνολογίες αποθήκευσης και μεταφοράς μπαταριών.
Σε ό,τι αφορά δε ειδικά στην ηλιακή ενέργεια, αφορά μόλις το 4% της συνολικής παραγωγής! Το εντυπωσιακό δε είναι πως -σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA)- υπάρχουν 5 εκατομμύρια ηλιακές εγκαταστάσεις που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε εθνικό επίπεδο, μια αύξηση 400% σε λιγότερο από μια δεκαετία. Η SEIA, η οποία εκπροσωπεί 1.200 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας 60 δισεκ. δολαρίων, υποστηρίζει ότι οι ηλιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διπλασιαστούν σε 10 εκατομμύρια έως το 2030 και θα τριπλασιαστούν σε 15 εκατομμύρια έως το 2034.
Τόσα χιλιάδες στρέμματα γης για παραγωγή μονοψήφιου ποσοστού επ'ι της συνολικής παραγωγής!

Ήδη οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της χώρας παρήγαγαν 5% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024 από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω του καύσωνα, ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ, ενώ προβλέπει, επιπρόσθετα, πως η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί ατουλάχιστον 30% έως το 2050.
Εκεί έρχεται και το μη ρεαλιστικό σενάριο, καθώς η ΕΙΑ προβλέπει πως τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει μέχρι το 2050 να προέρχονται από πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός προτάσεων και ένας επιταχυνόμενος ρυθμός εγκρίσεων, η ηλιακή ενέργεια —και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνολικά— δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση των ΗΠΑ για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά εάν οι μονάδες που κινούνται με ορυκτά καύσιμα αφαιρεθούν.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι φορείς εκμετάλλευσης φοβούνται μια αποσύνδεση μεταξύ της προβλεπόμενης ζήτησης και των κανόνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, την παύση των εξαγωγών υγρού φυσικού αερίου (LNG), τις πολιτικές μίσθωσης δημοσίων εκτάσεων και τον σχεδόν συνολικό δημοσιονομικό αποκλεισμό των ορυκτών καυσίμων, που παράγουν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αυτή τη στιγμή.
Οι νέοι κανόνες της EPA (U.S. Environmental Protection Agency) απαιτούν από τα εργοστάσια άνθρακα να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2039 ή να κλείσουν. 200 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που παράγουν περίπου το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που θα μπορούσαν να κλείσουν βάσει του κανόνα.
Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν εύλογες αντιδράσεις. Ενδεικτικά, 25 γενικοί εισαγγελείς υπέβαλαν μήνυση τον Μάιο αμφισβητώντας τους κανόνες της EPA για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της FERC (Federal Energy Regulatory Commission) Mark Christie προειδοποίησε τον Ιούλιο τη σχετική Υποεπιτροπή Ενέργειας, Κλίματος και Ασφάλειας Δικτύου, στο Κογκρέσο, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την αξιοπιστία του ηλεκτρικού μας συστήματος», επειδή, χωρίς ορυκτά καύσιμα, η χώρα έχει μόνο δαπανηρές επενδύσεις που δεν εξασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια. «Η βασική απειλή είναι διπλή», αναφερόμενος στην αυξανόμενη ζήτηση που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από προσθήκη ΑΠΕ, ειδικά όταν συνδυάζεται με απόσυρση τν ορυκτών καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης