Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εύβοια: Το μεγαλύτερο deal στις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια από Motor Oil και EDPR

Εύβοια: Το μεγαλύτερο deal στις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια από Motor Oil και EDPR

Θα κατασκευαστεί αιολικό πάρκο 500 MW - Το ΣτΕ απέρριψε όλες οι προσφυγές εναντίον του έργου και ανοίγει δρόμο… για την πραγματοποίηση της τεράστιας επένδυσης

 

Τεράστια επένδυση (η μεγαλύτερη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα τελευταία χρόνια) πρόκειται να λάβει «σάρκα και οστά» στην Εύβοια και έχει να κάνει με την κατασκευή αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 500 MW, σύμφωνα με το evima.gr.
Το έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία της Motor Oil με την Πορτογαλική EDPR και το κόστος υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο deal στις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια

Είναι το μεγαλύτερο deal που έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, με το οποίο o όμιλος  Βαρδινογιάννη ισχυροποίησε την παρουσία του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και απέκτησε ένα μεγάλο εκτόπισμα στην αγορά της πράσινης ενέργειας. Η κοινή επένδυση με την EDPR συνεχίζεται με ένα έργο που έχει ενταχθεί εδώ και καιρό στις στρατηγικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστεί τροποποίηση της άδειας καθώς αρχικά το έργο είχε προβλεφθεί να συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Γέροντα (Ερέτρια), το οποίο με διπλό κύκλωμα θα κατέληγε στο ΚΥΤ Αλιβερίου. Τελικά, γραμμή μεταφοράς θα καταλήξει στο ΚΥΤ της Λάρυμνας.

Η απόρριψη των προσφυγών από το ΣτΕ

Στα θετικά προστέθηκε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία απορρίπτονται όλες οι προσφυγές εναντίον του έργου.
Σημειώνεται ότι από το 2021 εναντιώθηκαν στο έργο Δήμοι της Εύβοιας και πολίτες μπλοκάροντας τα 354 MW του σχεδίου.
Οι προσφυγές των Δήμων, Κύμης -Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφύων Μεσσαπίων, κατά του έργου αφορούσαν τους περιβαλλοντικούς όρους των αιολικών πάρκων και τις επιπτώσεις τους στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Εύβοιας που λόγου του υψηλού αιολικού δυναμικού αποτελεί μαγνήτη για όλους τους επενδυτές των ΑΠΕ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε πρόσφατα τις αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, Δήμων και περιβαλλοντικών σωματείων.
Οι φορείς είχαν στραφεί  κατά της  απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων 4 αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας και κατά της  ΑΕΠΟ  συγκροτήματος πέντε ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας  Εύβοιας.
Το ανώτατο δικαστήριο, έκρινε ότι τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000. Οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της  εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Έκρινε ότι δεν παραβιάζουν τις  διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης