Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακό κραχ για την Ευρώπη, εάν οι Ουκρανοί καταλάβουν τον σταθμό φυσικού αερίου Sudzha στο Kursk

Ενεργειακό κραχ για την Ευρώπη, εάν οι Ουκρανοί καταλάβουν τον σταθμό φυσικού αερίου Sudzha στο Kursk
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ ότι συνεχίζει να προμηθεύει αέριο για την Ευρώπη μέσω της εγκατάστασης
Η ουκρανική επίθεση στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, όπου βρίσκεται ο σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου Sudzha, μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την ΕΕ, λέει ο Endre Simo, πρόεδρος της Ουγγρικής Κοινότητας για την Ειρήνη.
«Η διείσδυση των ουκρανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ρωσίας με την αμερικανική ενθάρρυνση» και η πιθανή κατάληψη του σταθμού Sudzha θα μπορούσε «να επηρεάσει Ουγγαρία και Σλοβακία», λέει ο Simo.
Η πιθανή εξέλιξη θα μπορούσε να απειλήσει «να αποκόψει και τις δύο χώρες από το ρωσικό αέριο που έρχεται μέσω του αγωγού, παρόμοια με το κλείσιμο του ρωσικού πετρελαίου που προέρχεται από τον αγωγό Druzhba από την Ουκρανία», προειδοποιεί.
Δεδομένης της εξάρτησης της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας από το ρωσικό αέριο είναι πιθανό ότι στο προαναφερθέν χειρότερο σενάριο, «οι Ουκρανοί θα μας αναγκάσουν (Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα) σε πολιτικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αποφύγουμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, και την οικονομική μας σταθερότητα», τονίζει ο ακτιβιστής.

Ενεργειακός εκβιασμός

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα θα αναθεωρήσουν την φιλειρηνική τους πολιτική και θα ενταχθούν στους φιλοπολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κάνουν παραχωρήσεις που μπόρεσαν να αποφύγουν μέχρι τώρα», προσθέτει ο Simo.
Σε περίπτωση πιθανής κατάληψης του σταθμού Sudzha από το καθεστώς του Κιέβου, «δεν νομίζω ότι αποκλείεται η ουγγρική κυβέρνηση να υποχωρήσει και ενδεχομένως να αποσυρθεί από το veto που έθεσε κατά της τελευταίας οικονομικής και στρατιωτικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βοήθεια στην Ουκρανία», καταλήγει ο ακτιβιστής.
Ο σταθμός Sudzha παραμένει το μόνο σημείο εισόδου για το ρωσικό φυσικό αέριο στο ουκρανικό σύστημα για περαιτέρω μεταφορά στην Ευρώπη.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ ότι συνεχίζει να προμηθεύει αέριο για την Ευρώπη μέσω της εγκατάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης