Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κόλαφος για Biden - Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία στην έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων επεκτείνεται στη Ρωσία

Κόλαφος για Biden - Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία στην έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων επεκτείνεται στη Ρωσία
H εταιρεία με έδρα το Τέξας υπέγραψε νέες συμβάσεις και προσέλαβε εκατοντάδες υπαλλήλους παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοιτασμάτων πετρελαιοειδών στον κόσμο επεκτείνεται στη Ρωσία μετά την αποχώρηση των κύριων δυτικών αντιπάλων της μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποκάλυψη των FT.
Η SLB, η εταιρεία που εδρεύει στο Χιούστον, παλαιότερα γνωστή ως Schlumberger, έχει υπογράψει νέες συμβάσεις και έχει προσλάβει εκατοντάδες υπαλλήλους στη χώρα, παράτο γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ Baker Hughes και Halliburton πούλησαν αμφότερες τις ρωσικές επιχειρήσεις τους σε τοπικές εταιρείες το 2022.
Ο Peter Voser, πρόεδρος της ABB με έδρα την Ελβετία, η οποία επίσης αποχώρησε το 2022, δήλωσε: «Δεχόμαστε ότι κάποιοι άλλοι ίσως να μην το ακολουθήσουν και ως εκ τούτου, μπορεί να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αλλά νομίζω ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη άποψη και αυτό θα τους ζημιώσει σε κάποιο στάδιο».
Σύμφωνα με έγγραφα από τον μη κερδοσκοπικό όμιλο Global Witness τον Δεκέμβριο η ρωσική θυγατρική της SLB υπέγραψε σύμβαση με το ρωσικό ινστιτούτο πετρελαίου και φυσικού αερίου Vnigni, το οποίο δεσμεύει την εταιρεία να τη βοηθήσει να κατασκευάσει μοντέλα εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορούν να να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη έργων.
Οι FT έχουν εντοπίσει περισσότερες από 1.000 αγγελίες θέσεων εργασίας που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία από τον Δεκέμβριο, για προσλήψεις προσωπικού  -  από οδηγούς έως χημικούς και γεωλόγους.
Τα οφέλη που προσφέρονται κυμαίνονται από μεσημεριανό γεύμα στη δουλειά και πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις έως συμμετοχή σε προγράμματα δωρεάν μετοχών 

Οι αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων ρωσικών εμπορικών σημάτων και εταιρικών σημάτων από την FT δείχνουν ότι οι ρωσικές θυγατρικές της SLB κατοχύρωσαν δύο νέα εμπορικά σήματα τον Ιούλιο.
Η SLB έχει δηλώσει ότι δεν έχει σχέδια να εγκαταλείψει τη Ρωσία.
Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2023 η εταιρεία είπε ότι «σταματούσε τις αποστολές προϊόντων και τεχνολογίας στη Ρωσία από όλες τις εγκαταστάσεις SLB παγκοσμίως ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επέκταση των διεθνών κυρώσεων».
Τα στοιχεία των ρωσικών τελωνείων δείχνουν ότι μετά την επιβολή αυτής της απαγόρευσης, οι εισαγωγές αυτές σταμάτησαν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία συνέχισε επίσης να εισάγει υλικά από άλλες πηγές, φέρνοντας εξοπλισμό 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2023, την πιο πρόσφατη ημερομηνία διαθέσιμων αρχείων.
Από αυτά, τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια δηλώθηκαν ότι είχαν αρχικά κατασκευαστεί από την SLB ή τις θυγατρικές της.

Υπηρεσίες κοιτασμάτων πετρελαίου

Οι πάροχοι υπηρεσιών κοιτασμάτων πετρελαίου εκτελούν μεγάλο μέρος της δουλειάς για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου - τα πάντα, από την κατασκευή δρόμων και την τοποθέτηση σωλήνων μέχρι τη γεώτρηση φρεατίων και την άντληση αργού.
Ωστόσο, παρέχουν επίσης πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της εξερεύνησης και της ανάπτυξης πολύπλοκων εργασιών γεώτρησης.
Για ορισμένα από τα προϊόντα SLB που εισάγονται στη Ρωσία άλλες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες: 3,3 εκατομμύρια δολάρια του εξοπλισμού που αποστέλλεται από τον Ιούλιο ανήκει σε κατηγορίες που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ελέγχους εάν εξάγονται από την ΕΕ στη χώρα.
Τα πιο ακριβά είδη αυτής της κατηγορίας περιγράφονται στα αρχεία ως ηλεκτρικά καλώδια και χημικά.

Η συνεργασία με τη Lukoil και το κινεζικό κόλπο

Τα εμπορεύματα, ωστόσο, προέρχονται από χώρες που δεν εφαρμόζουν τέτοιους ελέγχους.
Το μεγαλύτερο μέρος της ροής των εισαγωγών SLB - αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων - προήλθε από την Κίνα, ενώ άλλα 3 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από την Ινδία. Το πιο ακριβό μεμονωμένο εξάρτημα ήταν ένας «μη μαγνητικός σωλήνας γεώτρησης βαρέως τύπου» 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αποστέλλεται από την Κίνα.
Η SLB έχει προμηθεύσει εξοπλισμό σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Lukoil.
Το 2022 και το 2023 παρείχε στην Lukoil εργαλεία γεώτρησης και υδραυλικούς συσκευαστές.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι το έργο της SLB στη χώρα συμβάλλει στη δημιουργία δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων από το πετρέλαιο για τη στήριξη της πολεμικής προσπάθειας του Κρεμλίνου.
Πέρυσι, η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACP) της Ουκρανίας πρόσθεσε την SLB σε μια μαύρη λίστα «διεθνούς χορηγούς πολέμου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης