Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρέμβαση Μυτιληναίου για σπάνιες γαίες: Η ΕΕ καθυστερεί τη στήριξη της βιομηχανίας ενώ η Κίνα «σφίγγει» τις εξαγωγές

Παρέμβαση Μυτιληναίου για σπάνιες γαίες: Η ΕΕ καθυστερεί τη στήριξη της βιομηχανίας ενώ η Κίνα «σφίγγει» τις εξαγωγές
Οι σπάνιες γαίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση και στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, άσκησε ο πρόεδρος της Metlen και της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο Linkedin, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την ώρα που η Κίνα «σφίγγει» περαιτέρω τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης, η Κομισιόν δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην εύρεση λύσεων για διαφοροποιημένες πηγές εισαγωγής των σημαντικών πρώτων υλών.
«Η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, με σκοπό να διασφαλίσει τον βιώσιμο εφοδιασμό των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με τις σπάνιες γαίες, ξεκινώντας από την εξόρυξη και παραγωγή και φτάνοντας μέχρι τις διαφοροποιημένες εισαγωγές» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Πιο ειδικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων το αντιμόνιο, το γερμάνιο, ο βωξίτης, το γάλλιο και πολλές άλλες.
«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο του παρόχου CRM, παραλείποντας να παρουσιάσει εργαλεία απορρόφησης κινδύνου ή κίνητρα τύπου IRA (σ.σ. ο αμερικανικός νόμος ενάντια στον πληθωρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για πρώτες ύλες και ενέργεια)», προσθέτει ο κ. Μυτιληναίος.
«Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο διαβουλεύσεων, αναμένουμε ουσιαστική δράση άμεσα», τονίζει ο πρόεδρος της Metlen.

Η μάχη του αντιμονίου

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά και μπαταρίες σε νέα ρεκόρ, καθώς οι αγοραστές αναζητούν πλέον περισσότερο υλικό για να το αποθηκεύσουν.
Οι τιμές του μετάλλου, διαπραγματεύονται ήδη σε ιστορικά υψηλά πάνω από 22.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους λόγω του παγκόσμιου ελλείμματος.
«Δεδομένου ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε τιμές ρεκόρ, είναι πιθανό οι τιμές να ανέβουν ακόμη υψηλότερα με αυτήν την ανακοίνωση» σχολιάζει στο Reuters, ο Chetan Soni από τη συμβουλευτική CRU, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα $30.000 καθώς οι αγοραστές θα αναζητούσαν να εξασφαλίσουν υλικό για μελλοντική παραγωγή ή αποθήκευση.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αντιμονίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 48% των παγκόσμιων προμηθειών με 83.000 τόνους πέρυσι, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Και όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, το Πεκίνο θα επιβάλει όρια στις εξαξωγές αντιμονίου κι συναφών στοιχείων «στο όνομα της εθνικής ασφάλειας».
Αυτό θα μπορούσε να διευρύνει το έλλειμμα στην αγορά αντιμονίου, την οποία η εταιρεία συμβούλων Project Blue υπολόγισε σε 10.000 τόνους τον Μάιο.
«Η Κίνα έχει ήδη μειώσει τις εξαγωγές μετάλλων καθώς τα καταναλώνει όλα στο εσωτερικό», δήλωσε ο Jack Bedder, συνιδρυτής του Project Blue.
Η περαιτέρω άνοδος των τιμών του αντιμονίου θα ενισχύσει την εξάρτηση του δυτικού κόσμου από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης σπάνιες γαίες, γάλλιο και γερμάνιο , οι εξαγωγές των οποίων είναι επίσης περιορισμένες από πέρυσι.
Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί αντιμονίου περιλαμβάνουν τη Μιανμάρ, η οποία αντιπροσώπευε 4.600 τόνους πέρυσι, την Τουρκία για 6.000 τόνους και το Τατζικιστάν για 21.000 τόνους, σύμφωνα με το USGS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης