Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο 90% οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Παραμένουν οι κίνδυνοι για ξαφνικές διακοπές στη ροή

Στο 90% οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Παραμένουν οι κίνδυνοι για ξαφνικές διακοπές στη ροή
Σχετικά Άρθρα
Σχεδόν γεμάτες είναι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, γεγονός που συμβάλλει στην ανάσχεση του πρόσφατου ράλι των τιμών, λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους εφοδιασμού.
Ειδικότερα, οι αποθήκες της Ευρώπης έφτασαν στο 90% της χωρητικότητάς τους στις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της βιομηχανικής ομάδας Gas Infrastructure Europe. Μάλιστα, η ΕΕ είχε θέσει αυτόν τον στόχο για την 1η Νοεμβρίου.
Τα futures για το φυσικό αέριο κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη (21/8/2024), αφού έχασαν 4,7% μία ημέρα νωρίτερα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο. Η αγορά έχει αποδειχθεί ευαίσθητη στις διαταραχές του εφοδιασμού αυτό το καλοκαίρι, με τις ανησυχίες για τις εναπομείνασες ροές από τη Ρωσία να πυροδοτούν ένα ράλι νωρίτερα αυτό το μήνα.
Προς το παρόν, τα άφθονα αποθέματα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων εφοδιασμού. Οι αποθήκες είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτες από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή -με τις ροές να έχουν επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού- αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο τους.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με ξαφνικές διακοπές. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζητούν πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ροές από ρωσικούς αγωγούς όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο τέλος του έτους.
Ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Νορβηγία, οδεύει επίσης προς μια περίοδο βαριάς συντήρησης που κρατά τους traders σε εγρήγορση.
«Τυχόν διαταραχές εκεί ή μη προγραμματισμένες παρατάσεις συντήρησης θα συνοδεύονται πιθανότατα από μια νευρική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο Christoph Halser από τη Rystad, προσθέτοντας ότι οι ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι η Ευρώπη προσελκύει λιγότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης