Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση - H Harris θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – Τιμωρητικούς φόρους αναμένει η αγορά

Ενεργειακή κρίση - H Harris θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου    – Τιμωρητικούς φόρους αναμένει η αγορά
Το επιτελείο της διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν θα προσπαθήσει να απαγορεύσει το fracking σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της αντιπροέδρου Kamala Harris
Η αντιπρόεδρος Kamala Harris δεν έχει αποκαλύψει πολλά για τη θέση της σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τότε που έγινε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Και μάλλον αυτό δεν έγινε τυχαία, λένε οι παρατηρητές του ενεργειακού κλάδου.
Το οικονομικό σχέδιο που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Harris δεν έκανε μέχρι στιγμής καμία αναφορά στον τρόπο διαχείρισης των τιμών της ενέργειας, ενώ ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της, ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump επαναλαμβάνει συχνά μια δέσμευση να αυξηθούν οι γεωτρήσεις («τρυπήσε, μωρό μου» ήταν το σύνθημα) για να μειώσει το κόστος φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Trump επέκρινε τον Harris σε μια συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια αφού το επιτελείο της διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν θα προσπαθήσει να απαγορεύσει το fracking*, την τεχνολογία γεώτρησης στην οποία κάποτε αντιτάχθηκε η Kamala Harris προσπαθώντας να κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών το 2019.
«Είναι κατά του σπασίματος, της γεώτρησης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σχεδόν από την ημέρα που γεννήθηκε», είπε ο Τrump κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.
«Ξαφνικά, πριν από μερικούς μήνες, λέει, "Ω, θα ήθελα πολύ να έχω fracking ". Όχι, δεν θα έχει fracking».
Η εκστρατεία της Harris δήλωσε στο AP ότι οι δηλώσεις του Trump ήταν μια «προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τα δικά του σχέδια για πλουτισμό στελεχών της αγπράς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε βάρος της μεσαίας τάξης».
Η δήλωση ήρθε μετά από δημοσίευμα της Washington Post που ανέφερε ότι ο Trump δήλωσε σε στελέχη των Big Oil ότι θα έπρεπε να συγκεντρώσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του και θα ήταν μια «συμφωνία» λόγω του πόσο θα αντέστρεφε τους περιβαλλοντικούς κανόνες του Biden.

Το ιστορικό της Harris

Ως γερουσιαστής το 2019, η Harrisυποστήριξε μια Πράσινη Νέα Συμφωνία που είχε ως στόχο τη μετάβαση των ΗΠΑ σε 100% καθαρή ενέργεια μέσα σε μια δεκαετία.
Αυτό το κεφάλαιο στην καριέρα της περιελάμβανε την υποψηφιότητά της για την προεδρία το 2019, κατά την οποία δήλωσε εκείνη τη χρονιά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι υπέρ της απαγόρευσης του fracking».
Αργότερα την ίδια προεκλογική περίοδο, αυτή τη φορά ως υποψήφιος αντιπρόεδρος το 2020, η Harris υποσχόταν ότι η κυβέρνηση του Joe Biden δεν θα απαγόρευε το fracking.=
Πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Morning Consult δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε πολιτείες πεδίου μάχης όπως η Πενσιλβάνια, η Αριζόνα, το Μίσιγκαν και η Βόρεια Καρολίνα πιστεύουν ότι η παραγωγή περισσότερου φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους ενέργειας και κοινής ωφέλειας.
«Πιστεύω ότι [η εκστρατεία της Harris] θα αποφύγει το ζήτημα όσο μπορεί», δήλωσε ο Tim Tarpley, πρόεδρος του Energy Workforce and Technology Council, μιας βιομηχανίας εμπορικής ένωσης.
«Στο τέλος της ημέρας, δεν πρόκειται να προχωρήσουν με μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές επιθετικές κινήσεις όπως η απαγόρευση του fracking», πρόσθεσε ο Tarpley.
Αντίθετα, οι παρατηρητές του κλάδου λένε ότι εάν η Harris κερδίσει τον Νοέμβριο, πιθανότατα θα πιέσει για ταχύτερη εφαρμογή του σχεδίου για τη μείωση του πληθωρισμού, της μεγαλύτερης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Biden για την πράσινη ανάπτυξη που στοχεύει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Πιστεύω ότι θα δείτε πολλές εκπτώσεις φόρου και κίνητρα για την προώθηση της επιτάχυνσης της μετάβαση στην πράσινη ενέργεια», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Matt Willer, διευθύνων σύμβουλος κεφαλαιαγορών και συνεργάτης της Phoenix Capital.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-24_195352.png
Δικαστική ακύρωση του μέτρου για τις άδειες

Ο Willer αναμένει επίσης περισσότερους τιμωρητικούς φόρους στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Biden αύξησε το κόστος για τις πετρελαϊκές εταιρείες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακή γη.
Η κυβέρνηση διέκοψε επίσης την έγκριση νέων αδειών για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ (LNG), ένα μέτρο που αργότερα αμφισβητήθηκε επιτυχώς στο δικαστήριο από 16 πολιτείες.
Παρά την ώθηση των Δημοκρατικών για μικρότερη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, με την παραγωγή κοντά στα επίπεδα αιχμής.
Η χώρα είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο.
Οι ενεργειακοί γίγαντες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Biden, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν εν μέσω της έναρξης του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ οι παίκτες της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ αύξησαν τις δαπάνες για συγχωνεύσεις και εξαγορές στα 234 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
 20240727_WBC513_2.png
Υψηλές τιμές και πράσινη μετάβαση 

Παρά την αξιοποίηση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου για την καταπολέμηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου το 2021, οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει μέχρι τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η εθνική μέση τιμή της βενζίνης την Παρασκευή (23/8) διαμορφώθηκε στα 3,38 δολάρια, περίπου 0,47 δολάρια χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι όταν ο Trump ήταν στην εξουσία.
Αυτός είναι μέρος του λόγου για τον οποίο οι υποστηρικτές της πράσινης ενέργειας δεν πιστεύουν ότι η Harris θα προσπαθήσει να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου.
«Θα συνεχίσετε να βλέπετε την παραγωγή να αυξάνεται και [μια διοίκηση της Harris] να μην προσπαθεί να τη σταματήσει απαραίτητα, αλλά να προσπαθεί να την κάνει καλύτερη, πιο καθαρή και να διατηρήσει την αμερικανική υπεροχή στον κλάδο», δήλωσε στο Yahoo Finance η Samantha Gross, διευθύντρια πρωτοβουλίας για την ενεργειακή ασφάλεια και το κλίμα στο Brookings Institution.

*Τι είναι το fracking

Το fracking -που τεχνικά ονομάζεται υδραυλική ρηγμάτωση (hydraulic fracturing)- περιλαμβάνει τη διοχέτευση νερού, άμμου και χημικών ουσιών με πολύ υψηλή πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα για τη δημιουργία ρωγμών, μέσω των οποίων το παγιδευμένο στο υπέδαφος αέριο μπορεί να ρέει και να βγει στην επιφάνεια. Αυτό από περιβαλλοντικής άποψης μπορεί να προκαλεί σημαντικές μεταβολές στο υπέδαφος αλλά και στην επιφάνεια.
Στην παραγωγή φυσικού αερίου, όπως αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία Pinsent Masons, γίνεται διάκριση μεταξύ «συμβατικών» και «μη συμβατικών» κοιτασμάτων, ανάλογα με τη διαπερατότητα των πετρωμάτων. Κατά τη διάτρηση σε συμβατικά κοιτάσματα αερίου, το αέριο μπορεί να ρέει με φυσικό τρόπο προς την επιφάνεια λόγω της υπάρχουσας πίεσης.
Από το 1961 η Γερμανία άρχισε να χρησιμοποιεί το fracking στη συμβατική παραγωγή φυσικού αερίου, για να αυξήσει τους ρυθμούς παραγωγής ή να τους διατηρήσει σταθερούς. Η χρήση του fracking είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση μη συμβατικών αερίων, όπως το σχιστολιθικό αέριο και το μεθάνιο με βάση τον άνθρακα που αποθηκεύονται σε πυκνά στρώματα βράχου, όπως αναφέρεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης