Κλείνουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη
Οι πετρελαιοπηγές στην ανατολική Λιβύη που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της χώρας, θα κλείσουν και η παραγωγή και οι εξαγωγές θα σταματήσουν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 26/8 η ανατολική κυβέρνηση, μετά από την έξαρση της έντασης για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας.
Δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση, σύμφωνα με το Reuters από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας στην Τρίπολη ή από την National Oil Corp, η οποία ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους της χώρας. Η θυγατρική της NOC Waha Oil Company, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά την παραγωγή και προειδοποίησε για πλήρη διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη, επικαλούμενη απροσδιόριστες «διαμαρτυρίες και πιέσεις».
Μια άλλη θυγατρική η Sirte Oil Company ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει την παραγωγή, καλώντας τις αρχές να «παρέμβουν για να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής».
Σχεδόν όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης βρίσκονται στα ανατολικά, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Khalifa Haftar, ο οποίος ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Εάν σταματήσει η ανατολική παραγωγή, το El Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη θα είναι το μόνο λειτουργικό κοίτασμα πετρελαίου, με 130.000 bpd. Η συνολική παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 1,18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.
Η κυβέρνηση της Βεγγάζης δεν διευκρίνισε για πόσο χρόνο θα μπορούσαν να κλείσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Οκτωβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε με κέρδη 3,05% στα 81,43 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε 3,46% και έκλεισε στα 77,42 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI απώλεσαν 0,8% και 0,9% της αξίας τους, αντίστοιχα.
Συρρικνώνονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
Καθώς ο OPEC+ ετοιμάζεται για την επόμενη συνεδρίασή του, το διεθνές καρτέλ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, κρίσιμο για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Την ώρα που μπαίνει το φθινόπωρο, έρχονται και οι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το αν ο οργανισμός θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του ή θα διατηρήσει τα τρέχοντα περιορισμένα επίπεδα.
Σύμφωνα με το Oil Price, το φόντο μέσα στο οποίο θα ληφθεί η απόφαση αυτή περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μεταβλητών σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την παγκόσμια ζήτηση και τα αποθέματα πετρελαίου, ιδίως στις ΗΠΑ.
Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την επικείμενη απόφαση του ΟPEC+ είναι η τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.
Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού και διυλισμένων προϊόντων στις πιο προηγμένες οικονομίες ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τον δεκαετή εποχικό μέσο όρο τον Ιούνιο, έγραψε πρόσφατα ο αναλυτής του Reuter's John Kemp.
Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυτά ανέρχονταν στα 120 εκατομμύρια βαρέλια ήτοι 4% κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, σηματοδοτώντας το πιο σημαντικό έλλειμμα πετρελαίου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση είναι ακόμη πιο έντονη. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού βρίσκονται σε πτωτική τροχιά τις τελευταίες εβδομάδες, με απότομη μείωση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 34,6 εκατομμύρια βαρέλια σε διάστημα οκτώ εβδομάδων έως τις 16 Αυγούστου, σηματοδοτώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εποχική μείωση της τελευταίας δεκαετίας.
Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης σημειώθηκε στην περιοχή του Κόλπου, κρίσιμο hub για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, όπου τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 25 εκατομμύρια βαρέλια - πολύ πάνω από το μέσο όρο για την περίοδο αυτή.
Ανησυχίες για τη ζήτηση και οικονομική αβεβαιότητα
Παρά τη μείωση των αποθεμάτων, οι προβλέψεις για τη ζήτηση παραμένουν μια σημαντική ανησυχία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2025, επικαλούμενος μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας μεταποιητικής και εμπορευματικής δραστηριότητας.
Η αναθεώρηση αυτή έρχεται εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με πολλούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Reuters και του Oil Price, να σημειώνουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας από τον Απρίλιο.
Αυτή η επιβράδυνση έχει οδηγήσει σε πιο επιφυλακτικές προοπτικές για την κατανάλωση πετρελαίου τους επόμενους μήνες. Ενώ ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενδέχεται να μειώσουν τα επιτόκια για να τονώσουν την ανάπτυξη, ο χρόνος και ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων παραμένουν αβέβαιοι.
Ο OPEC+ θα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά αυτούς τους παράγοντες καθώς θα αποφασίζει αν θα αυξήσει την παραγωγή, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει την τρέχουσα ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης και να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Ένα στρατηγικό δίλημμα
Το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο OPEC+ δεν αφορά μόνο στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά και τη διατήρηση της συνοχής εντός του ομίλου.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της επιβάλλουν διάφορες περικοπές παραγωγής που ξεκίνησαν από τα τέλη του 2022 για να εξαντλήσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα και να στηρίξουν τις τιμές.
Οι περικοπές αυτές ήταν επιτυχείς σε κάποιο βαθμό, αλλά ο όμιλος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με το ερώτημα αν θα τις αποσύρει όπως έχει προγραμματιστεί ή θα τις παρατείνει για να αποτρέψει μια νέα συσσώρευση αποθεμάτων.
Μία από τις βασικές ανησυχίες είναι η πιθανή απώλεια μεριδίου της αγοράς υπέρ παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Γουιάνα έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, αποτελώντας ανταγωνιστική απειλή για το καρτέλ, εάν η ομάδα αποφασίσει να συγκρατήσει τις αυξήσεις της παραγωγής.
Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ να σπάσουν τη συμφωνία και να αυξήσουν μονομερώς την παραγωγή, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες της ομάδας για τη διαχείριση της προσφοράς.
Οι αντιδράσεις της αγοράς
Από άποψη τακτικής, οι σημερινοί δείκτες της αγοράς παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα.
Ο Kemp έχει επισημάνει ότι ενώ το εξάμηνο ημερολογιακό περιθώριο του Brent έχει παρουσιάσει μέτρια οπισθοδρόμηση, υποδεικνύοντας μια αγορά που σφίγγει, άλλοι δείκτες τιμών, όπως τα περιθώρια διύλισης, έχουν αποδυναμωθεί.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό έχουν επίσης μειωθεί, με μέσο όρο 79 δολάρια ανά βαρέλι τον Αύγουστο, από 84 δολάρια τον Νοέμβριο του 2023.
Η πτώση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση και το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής αποδυνάμωσης.
Τα hedge funds και άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν επίσης μειώσει σημαντικά τις θέσεις τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό και τα καύσιμα, αντανακλώντας μια προσεκτική προσέγγιση εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας.
Εάν ο ΟPEC+ αποφασίσει να προχωρήσει στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές. Αντίθετα, η αναβολή των αυξήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμο ράλι.
Τι μέλλει γενέσθαι
Η πιο συνετή προσέγγιση για τον OPEC+ μπορεί να είναι η καθυστέρηση των αυξήσεων της παραγωγής έως ότου υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και ισχυρότερη ζήτηση πετρελαίου.
Ωστόσο, εάν η ομάδα αισθάνεται σίγουρη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει, στοιχηματίζοντας ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει την πρόσθετη προσφορά χωρίς σημαντική πτώση των τιμών.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον οργανισμό των πετρελαιοπαραγωγών, καθώς ετοιμάζεται να κάνει την επόμενη κίνησή του.
Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης δεν θα διαμορφώσει μόνο το μέλλον των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, αλλά θα δοκιμάσει επίσης την ικανότητα της ομάδας να διαχειρίζεται την προσφορά σε ένα όλο και πιο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών