Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γερμανία προωθεί την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στο Κατάρ - Παράταση 2 μηνών στην επιτροπεία

Η  Γερμανία προωθεί την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στο Κατάρ - Παράταση 2 μηνών στην επιτροπεία
Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποιήθηκαν τακτικές επαφές με το Κατάρ σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες τους τελευταίους τρεις μήνες, χωρίς να διευκρινίσει αν μια πιθανή αγορά περιουσιακών στοιχείων της Rosneft ήταν μεταξύ όσων συζητήθηκαν
Η Γερμανία θα παρατείνει την επιτροπεία της επί των τοπικών μονάδων της ρωσικής Rosneft για ακόμα έξι μήνες εν αναμονή της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων στο Κατάρ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters σε δημοσίευμά του στι 2 Σεπτεμβρίου 2024.
Σημειώνεται ότι η επιτροπεία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου.
Το μέλλον των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της Rosneft, τα οποία περιλαμβάνουν μερίδιο 54,17% στο διυλιστήριο PCK Schwedt, δεν έχει ακόμη προβλεφθεί, αφού το Βερολίνο ανέλαβε ουσιαστικά τον έλεγχό τους μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ήδη έχει δοθεί τρεις φορές παράταση στην επιτροπεία που θέτει τη Γερμανία υπό την ευθύνη των επιχειρήσεων, ενώ αφήνει την κυριότητα στη Rosneft, προκειμένου να προστατευθεί η προμήθεια του Schwedt και να δοθεί χρόνος να βρει αγοραστή για το μερίδιό της.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση της επιτροπείας έγινε για να επιτρέψει στη Rosneft να διαπραγματευτεί την πώληση των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της στο Κατάρ, το οποίο έχει μακρά ιστορία επενδύσεων στη Γερμανία και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της RWE, του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Οι γερμανικές δραστηριότητες της Rosneft περιλαμβάνουν επίσης συμμετοχές στα διυλιστήρια MiRo και Bayernoil.

Τι προσπαθεί η κινεζική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποιήθηκαν τακτικές επαφές με το Κατάρ σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες τους τελευταίους τρεις μήνες, χωρίς να διευκρινίσει αν μια πιθανή αγορά περιουσιακών στοιχείων της Rosneft ήταν μεταξύ όσων συζητήθηκαν.
Το διυλιστήριο είναι συνιδιοκτησία της Shell και της Eni.
Τον Δεκέμβριο, η Shell ανακοίνωσε την πώληση του 37,5% του μεριδίου της στο διυλιστήριο στη βρετανική Prax Group.
Βάσει του νόμου περί ενεργειακής ασφάλειας της Γερμανίας, το Βερολίνο θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να απαλλοτριώσει τη Rosneft Γερμανίας εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί πώληση, όπως έκανε με τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, όταν η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου δήλωσε ότι αποσύρθηκε από αυτά το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης