Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 0,014 ευρώ η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος Σεπτεμβρίου 2024 - Τα μπλε τιμολόγια εξαφανίστηκαν από την αγορά

Στα 0,014 ευρώ η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος Σεπτεμβρίου 2024 - Τα μπλε τιμολόγια εξαφανίστηκαν από την αγορά
Τα τιμολόγια ρεύματος αυξήθηκαν κατά 76% σε πέντε μήνες και το κόστος της ενέργειας κατά 115%
«Χορεύει» η ακρίβεια στα τιμολόγια του ρεύματος, ανοίγοντας τρύπες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών την ώρα που οι προβολείς της δημοσιότητας είναι στραμμένοι στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Με το καλημέρα, ο Σεπτέμβριος στέλνει μηνύματα ανόδου των τιμολογίων ρεύματος του Οκτωβρίου μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Χθες οι παραγωγοί ενέργειας άδραξαν την ευκαιρία  ή αξιοποίησαν τις ανάγκες  των προμηθευτών. Στις 20:00 το βράδυ για να καλυφθούν, οι ανάγκες σε ενέργεια ζήτησαν να πληρωθούν προς 911 ευρώ ανά MWh.

Οι παραγωγοί ενέργειας σε μία ώρα πούλησαν 8.184 MWh προς 911 ευρώ ανά MWh

Συνολικά οι παραγωγοί  έδωσαν στην αγορά 8.184 MWh εκ των οποίων οι 1642 MWh πουλήθηκαν σε Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Η παραγωγή ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο ανήλθε σε 4286 και οι λιγνιτικές μονάδες έδωσαν 1555 MWh. Στην παραγωγή συμμετείχαν και υδροηλεκτρικές μονάδες με 1360 MWh και οι ανεμογεννήτριες με 578 MWh. Η αμέσως επόμενη υψηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή πώλησης  ρεύματος ήταν στις 19:00 το βράδυ. Η τιμή ανα MWh διαμορφώθηκε στα 583,37 ευρώ. Οι ποσότητες παραγωγής ενέργειας σε μία ώρα ήταν 8.135 MWh.

Σε 5 μήνες η τιμή της KWh ανέβηκε 77%

Την ίδια στιγμή το κόστος των τιμολογίων του ρεύματος να έχει ενισχυθεί 115% σε διάστημα  πέντε μηνών. Από τα χαμηλά του Απριλίου με την ΤΕΑ στα 60,11 ευρώ ανά MWh  τον Αύγουστο ήταν στα 129,83 ευρώ ανά MWh. Ο «φθηνός» πάροχος ενός πράσινου τιμολογίου ρεύματος του Απρίλιου σε διάστημα πέντε μηνών το τιμολόγιο ρεύματος  αυξήθηκε τα 76,4%. Ο «ακριβός» πάροχος του Απριλίου ανέβασε την τιμή της KWh κατά 70% από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.   

Εξαφανίστηκαν τα μπλε τιμολόγια ρεύματος

Παρελθόν αποτελεί η επιλογή ενός μπλε τιμολογίου ρεύματος για τα νοικοκυριά, αφού ο ένας στο δύο προμηθευτές έχει ενημερώσει τη ΡΑΑΕΥ ότι τα αντίστοιχα προγράμματα δεν είναι εμπορικά διαθέσιμα. Μα απλά λόγια οι πάροχοι τα απέσυραν από την αγορά διότι οι αρχικές τιμές που είχαν δώσει ήταν χαμηλότερες από το τρέχον κόστος της ενέργειας. Έτσι  περιορίζονται οι επιλογές των νοικοκυριών και παραμένουν εκτεθειμένοι σε διακυμάνσεις  των τιμών. Τα χρωματιστά τιμολόγια βοήθησαν στη σύγκριση των τιμών ανάμεσα στους παρόχους αλλά δεν έφερε αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις μετακινήσεις από τον έναν πάροχο στον άλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους  μόλις 24.000  καταναλωτές άλλαξαν πάροχο.
Πάντως από τους παρόχους που προσφέρουν μπλε τιμολόγια είναι η ΔΕΗ, η  Protergia, η ΕΛΙΝΟΙΛ, ΖΕΝΙΘ, Volton και η εταιρεία Φυσικό Αέριο.

Στα 0,014 λεπτά η επιδότηση του Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση των τιμολογίων ρέματος θα είναι στα 0,014 λεπτά του ευρώ. Έτσι, η τελική τιμή χρέωσης ανά KWh στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ με κατανάλωση έως 500 KWh το μήνα θα διαμορφωθεί στα 0,1454 ευρώ ανά KWh από 0,1594 που ανακοίνωσε η εταιρεία.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης