Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε χαμηλό 18 μηνών το πετρέλαιο - «Βουτιά» 8% για την εβδομάδα

Σε χαμηλό 18 μηνών το πετρέλαιο - «Βουτιά» 8% για την εβδομάδα
Η αβεβαιότητα πηγάζει από τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και από τις αδυναμίες που εντοπίζονται σε αμερικανική και κινεζική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2023 υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς έκλεισαν με απώλειες για τέταρτη ημέρα εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση.
Η αβεβαιότητα πηγάζει τόσο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και από τις αδυναμίες που εντοπίζονται στην αμερικανική και την κινεζική οικονομία.
Μάλιστα, οι επενδυτές δεν «πείστηκαν» από τις πληροφορίες πως ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ / ΟΠΕΚ+ μαζί με τις συμμαχικές χώρες) θα καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο μήνες, οι οποίες ήρθαν μόλις... δύο ημέρες μετά το αρχικό δημοσίευμα του Reuters -με αποτέλεσμα το κραχ της Τρίτης 3/9.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε με απώλειες 2,2% στα 71,06 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Οκτωβρίου κατέγραψε πτώση 2,1% και έκλεισε στα 67,67 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της εβδομάδας, Brent και WTI απώλεσαν 7,6% και 8% της αξίας τους, αντίστοιχα.

Citi και Bank of America βλέπουν πτώση του πετρελαίου στα 60 δολ.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi Research εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε περίπου 60 δολάρια ανά βαρέλι έως το 2025, αναφέροντας ως κύριο παράγοντα το σημαντικό πλεόνασμα της αγοράς.
Ενώ οι πρόσφατες διαταραχές της προσφοράς στη Λιβύη και η καθυστερημένη αποδέσμευση της μείωσης της παραγωγής από τον OPEC+ προσέφεραν βραχυπρόθεσμη στήριξη στις τιμές του Brent στην περιοχή των 70-72 δολαρίων, η Citi θεωρεί ότι αυτό είναι προσωρινό.
«Την ώρα που γράφεται το κείμενο, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει στην απόφαση του OPEC+, με το Brent να παραμένει περίπου αμετάβλητο στο κλείσιμο της 4ης Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στη Λιβύη θα μπορούσε να πάρει μήνες αντί για μια εβδομάδα για να επιλυθεί, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές.
Επισημαίνουν την πιθανότητα εμφάνισης ισχυρού πλεονάσματος στην αγορά το επόμενο έτος, ωθώντας τις τιμές χαμηλότερα.
«Συνιστούμε την πώληση στην άνοδο προς τα ~80 δολάρια Brent, καθώς προσβλέπουμε σε κινήσεις προς τα κάτω στην περιοχή των 60 δολαρίων το 2025, καθώς αναδύεται ένα σημαντικό πλεόνασμα της αγοράς», αναφέρεται στο σημείωμα.
Ο OPEC+ καθυστέρησε την έναρξη της προγραμματισμένης εκκαθάρισης της μείωσης της παραγωγής του από τον Οκτώβριο του 2024 στον Δεκέμβριο του 2024, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται πλέον στα τέλη του 2025.
Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη αδυναμία της αγοράς και την πτώση των τιμών, παρά τις συνεχιζόμενες διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου από τη Λιβύη και τις ευρύτερες οικονομικές ανησυχίες στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Bank of America

Η ομάδα Commodities Research της Bank of America αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου Brent στα 75 δολάρια ανά βαρέλι για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, από σχεδόν 90 δολάρια, και για το 2025, από 80 δολάρια.
Η ομάδα επικαλείται ανησυχίες για την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, παρά την υπόθεση ότι ο  OPEC+ θα καθυστερήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής. Σημειώνουν ότι η ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με το ρεκόρ πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του  OPEC+ που υπερβαίνει τα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έχει θολώσει τις προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου.
Στην πραγματικότητα, βλέπουμε τώρα τις τιμές του πετρελαίου Brent να κινούνται από την κορυφή προς τη μέση του αμετάβλητου μεσοπρόθεσμου εύρους μας των 60-80 δολαρίων/βαρέλι ταχύτερα από ό,τι είχαμε προειδοποιήσει προηγουμένως», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA.
Αυτό το πλεόνασμα δυναμικότητας, μαζί με την επιβραδυνόμενη ζήτηση, μειώνει επίσης τον κίνδυνο αιχμής των τιμών από πιθανές γεωπολιτικές διαταραχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης