Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τέλος στις καταστροφικές ανεμογεννήτριες - Ανατροπή στην υπόθεση που ξεσήκωσε την Ελλάδα

Τέλος στις καταστροφικές ανεμογεννήτριες  -  Ανατροπή στην υπόθεση που ξεσήκωσε την Ελλάδα

Η νέα μονάδα αιολικής ενέργειας μπορεί να παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς κίνηση με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε αντίθεση με τις ανεμογεννήτριες

Η νέα τεχνολογία όσον αγορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας περιγράφεται ως μια «επαναστατική, κλιμακούμενη λύση ανανεώσιμης ενέργειας», η οποία θα μπορούσε να έρθει σύντομα και σε άλλες ευρωπαϊκές στέγες.
Το πρώτο «ακίνητο» σύστημα αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαταστάθηκε σε στέγη στην Οξφόρδη.
Όταν σκεφτόμαστε την αιολική ενέργεια, στο μυαλό μας έρχονται φυσικά οι ανεμογεννήτριες - μεγάλα πτερύγια που περιστρέφονται για να κινήσουν μια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας. 
Το πρωτότυπο δοκιμάζεται στην οροφή του εργοστασίου κατασκευής MINI της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στην Οξφόρδη, προτού εγκατασταθεί αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Πώς λειτουργούν τα συστήματα αιολικής ενέργειας χωρίς κίνηση;

Όπως και οι αντλίες θερμότητας και άλλα στοιχεία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, η μονάδα αιολικής ενέργειας δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό.
Καταλαμβάνει ένα αρκετά ταπεινό σημείο στην άκρη της οροφής του εργοστασίου, με γωνία προς τον επικρατούντα άνεμο.
Η λευκή μονάδα αποτελείται από κάθετες αεροτομές που δημιουργούν ένα φαινόμενο κενού, τραβώντας τον άνεμο πίσω από έναν εσωτερικό έλικα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η "ακίνητη" τεχνολογία μας για την αιολική ενέργεια έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί απρόσκοπτα παράλληλα με τα ηλιακά συστήματα, μεγιστοποιώντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από τις στέγες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως ο θόρυβος, οι δονήσεις και οι επιπτώσεις στην άγρια ζωή", εξηγεί ο Claus Lønborg, διευθύνων σύμβουλος της Aeromine.
Η μονάδα συνεργάζεται με ένα υπάρχον ηλιακό σύστημα 11.000 πάνελ σε στέγη - που καλύπτει μια έκταση στο μέγεθος πέντε γηπέδων ποδοσφαίρου και παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο 850 νοικοκυριών για ένα χρόνο.
Η ιδέα είναι η αιολική μονάδα να ενισχύεται όταν οι συνθήκες ηλιακής ενέργειας εξασθενούν τα βράδια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η χρηματοδότηση ήρθε μέσω του BMW Startup Garage, το οποίο υποστηρίζει τεχνολογίες αιχμής αναθέτοντας στην startup εταιρεία την προμήθεια.
Αντί να ενεργεί ως επενδυτής μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων, αναλαμβάνει το ρόλο του πελάτη.
Όπως εξηγεί η Carmen Gargioni, επικεφαλής της ομάδας καινοτομίας στο BMW Group Real Estate Management, "[ενεργεί] ως διαμεσολαβητής μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και διαφόρων επιχειρηματικών μονάδων. Οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες, καθώς προσπαθούμε να βρούμε την πιο αποτελεσματική λύση για τις απαιτήσεις μας".

Ποιες άλλες νέες τεχνολογίες αιολικής ενέργειας βρίσκονται στα σκαριά;

Οι εγκαταστάσεις αιολικών συστημάτων της Aeromine είναι συνήθως 50 kW ή μεγαλύτερες, λέει η εταιρεία, και είναι ιδανικές για μεγάλα, επίπεδα κτίρια σε στέγες, όπως αποθήκες, κέντρα δεδομένων, γραφεία και πολυκατοικίες.
Άλλοι οικολογικοί εφευρέτες επινοούν διαφορετικές λύσεις.
Η γαλλική εταιρεία New World Wind, για παράδειγμα, δημιούργησε την τεχνολογία Aeroleaf, η οποία τοποθετεί μικροαεριογεννήτριες σε κατασκευές που μοιάζουν με δέντρα.
Ενσωματώνονται σε αστικά περιβάλλοντα όπως οι δρόμοι κατοικιών και είναι επίσης αθόρυβες.
Ένας άλλος σχεδιασμός χωρίς πτερύγια προέρχεται από την ισπανική νεοσύστατη εταιρεία Vortex Bladeless.
Με το ψευδώνυμο Skybrator, η τουρμπίνα της παράγει ενέργεια μόνο μέσω της δόνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης