Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κρίσιμη σύσκεψη στην Κύπρο για τον Great Sea Interconnector - Αφόρητες πιέσεις από Ισραήλ και ... πρέσβειρα ΗΠΑ

Κρίσιμη σύσκεψη στην Κύπρο για τον Great Sea Interconnector - Αφόρητες πιέσεις από Ισραήλ και ... πρέσβειρα ΗΠΑ
Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο
Ξεκίνησε γύρω στις 15:45, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, Great Sea Interconnector, αξίας €1,9 δισ.
Η Λευκωσία επιθυμεί τη διευκρίνiση κρίσιμων οικονομικών και νομικών πτυχών του μεγαλεπήβολου έργου, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το όλο ζήτημα, ενώ η Αθήνα αναδεικνύει το θέμα της βιωσιμότητας του έργου μέσω του Ρυθμιστικού Πλαισίου, όπως είχε δηλώσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Υπενθυμίζεται ότι η Kυβέρνηση είχε αποφασίσει επί της αρχής τη χρηματοδότηση του έργου με €125 εκατ. μέσω των εσόδων από το ταμείο ρύπων, χωρίς να λάβει τελική επίσημη απόφαση για το θέμα.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.
Από κυπριακής πλευράς συμμετέχουν επίσης ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Julie Fisher: Ο GSI αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο

Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Julie Fisher, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.
H Πρέσβειρα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την Υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector.
«Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κ. Fisher.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης