Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ «γκρεμίζει» το πετρέλαιο σε χαμηλό 3,5 ετών - Έχασε τα 70 δολάρια το Brent

Ο ΟΠΕΚ «γκρεμίζει» το πετρέλαιο σε χαμηλό 3,5 ετών - Έχασε τα 70 δολάρια το Brent
Ο Οργανισμός υποβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις για τη ζήτηση «μαύρου χρυσού» το 2024
Σχετικά Άρθρα
Σε προ ουκρανο-ρωσικού πολέμου επίπεδα «βούτηξαν» σήμερα 10/9 οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την υποβάθμιση των προβλέψεων στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις για τη ζήτηση «μαύρου χρυσού» το 2024, «κόβοντας» επίσης τις προσδοκίες του για το 2025.
Το ασθενέστερο outlook υπογραμμίζει περαιτέρω την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ+ (περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία) για την εξισορρόπηση της αγοράς. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ καθυστέρησε ένα σχέδιο για την έναρξη άντλησης περισσότερου πετρελαίου, αφού οι τιμές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο το 2024.
Στη μηνιαία έκθεση του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, από την αύξηση των 2,11 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα.
Η Κίνα αντιπροσώπευσε το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης, καθώς ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη σε 650.000 βαρέλια ημερησίως το 2024 από 700.000 βαρέλια ημερησίως. Η χρήση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετώπιζε προβλήματα λόγων των οικονομικών προκλήσεων και της στροφής προς καθαρότερα καύσιμα, δήλωσε ο ΟΠΕΚ.
«Όσον αφορά το μέλλον, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να παραμείνει καλά υποστηριζόμενη», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του. «Ωστόσο, οι αντίξοες συνθήκες στον τομέα των ακινήτων και η αυξανόμενη διείσδυση των φορτηγών LNG και των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη ζήτηση ντίζελ και βενζίνης στο μέλλον».

«Κραχ» στις τιμές

Στον απόηχο της έκθεσης του Οργανισμού, το Brent παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) -στις 20:10 ώρα Ελλάδος- καταγράφει απώλειες -3,8% στα 69,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Οκτωβρίου υποχωρεί -4,4% στα 65,7 δολάρια το βαρέλι.
Πρόκειται για τις χαμηλότερες τιμές που έχουν παρατηρηθεί στο Brent από τον Μάιο του 2021, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI απώλεσαν 7,6% και 8% της αξίας τους, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης