Τελευταία Νέα
Ενέργεια

'Ελλειμμα ισχύος για 13 νησιά του Αιγαίου έως το 2030 - Μισθώσεις και γεννήτριες σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ - Τι ζητά η ΔΕΗ

'Ελλειμμα ισχύος για 13 νησιά του Αιγαίου έως το 2030 - Μισθώσεις και γεννήτριες σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ - Τι ζητά η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ζήτησε παράταση στις άδειες παραγωγής των ενοικιασμένων σταθμών σε Μήλο, Ρόδο και Σαντορίνη

Κρίσιμα αναμένονται τα επόμενα καλοκαίρια και έως το 2030 σε ότι αφορά την ομαλή ηλεκτροδότηση των περισσότερων νησιών του Αιγαίου αφού όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς του ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη του συστήματος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), θα πρέπει και πάλι να γίνουν μισθώσεις ισχύος (Α/Σ) ή τοποθέτηση γεννητριών (Η/Ζ).

Όπως προκύπτει από το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης παραγωγής του ΔΕΔΔΗΕ στα ΜΔΝ για την περίοδο 2024-2030 ήδη από εφέτος καταγράφηκε σημαντικό έλλειμμα παραγωγής το οποίο αναμένεται να γίνει μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια σε νησιά όπως η Ρόδος και η Σαντορίνη λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών.
Το πρόβλημα το εφετινό καλοκαίρι αντιμετωπίστηκε με τη μίσθωση από τη ΔΕΗ επιπλέον ισχύος για αρκετά νησιά και όπως φαίνεται αντίστοιχη είναι η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ και για τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα η ΔΕΗ ζήτησε πρόσφατα από τη ΡΑΑΕΥ να παρατείνει τις άδειες παραγωγής των ενοικιασμένων σταθμών σε τρία νησιά καθώς η τουριστική περίοδος συνεχίζεται και μαζί της και οι αυξημένες ανάγκες. Τα νησιά για τα οποία αιτήθηκε παράταση η ΔΕΗ είναι η Μήλος (2 MW) έως 10 Σεπτεμβρίου, Ρόδος (24 MW) έως 20 Σεπτεμβρίου και Σαντορίνη (34 MW) έως 30 Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει να αποζημιωθεί για την επιπλέον ισχύ που νοικιάζει για τα νησιά και ως εκ τούτου η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια όπως τουλάχιστον προκύπτει από τους σχεδιασμούς του ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης