Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Allianz - Morgan Legal προειδοποιούν: Σοβαρές επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες – Γιατί εξεγείρεται ο κόσμος ενάντια στα αιολικά

Allianz - Morgan Legal προειδοποιούν: Σοβαρές επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες – Γιατί εξεγείρεται ο κόσμος ενάντια στα αιολικά
Γιγαντώνεται η οργή...
Διαστάσεις λαμβάνουν ανά την Ελλάδα οι αντιδράσεις των πολιτών για τα αιολικά πάρκα, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια…
Και αν μη τι άλλο, αν λάβουμε υπόψη όσα αναφέρει η ασφαλιστική Allianz και η γνωστή αμερικανική νομική εταιρεία Morgan Legal Group, με ειδίκευση σε ζητήματα πράσινης ανάπτυξης, για τις ανεμογεννήτριες, οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές και η τοποθέτησή τους είναι μια απόφαση εξόχως λανθασμένη…

Τι αναφέρει η Allianz

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Allianz, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών αποτελεί ένα σημαντικό λάθος και δεν πρόκειται να επιλύσει ζητήματα ενέργειας.
Όπως επισημαίνει, οι τουρμπίνες έχουν μέση διάρκεια ζωής περίπου 20 χρόνια – αν και εάν συντηρηθούν σωστά, μπορούν να διαρκέσουν έως και 25.
Όσο μεγαλώνουν, η απόδοση τους γίνεται λιγότερο αποτελεσματική – επομένως οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να είναι δαπανηρή.
Οι στρόβιλοι απαιτούν διαφορετικούς βαθμούς επισκευής και ανακαίνισης – από ανταλλακτικά έως πλήρη ανακατασκευή.
Η γήρανση του εξοπλισμού μπορεί να είναι δαπανηρή για την αντικατάσταση και ορισμένες βλάβες, όπως το βραχυκυκλώματα, μπορεί να έχουν συνέπειες όπως την πρόκληση πυρκαγιών.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σε μια πυρόπληκτη χώρα όπως η Ελλάδα, αυτός ο κίνδυνος θα έπρεπε να τυγχάνει προσοχής…
Στη συνέχεια, η Allianz επισημαίνει πως το 2022 ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την κατάρρευση μιας ανεμογεννήτριας αξίας 20 εκατομμυρίων λιρών, προκαλώντας ζημιά στα πτερύγια της.
Οι ανεμογεννήτριες είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν σε ανέμους, ωστόσο ακραίες, ταχύτητες υψηλότερες από το μέγιστο όριο λειτουργίας των ανεμογεννητριών έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας τους.
Αυτές οι αναποτελεσματικότητες είναι συχνά απρόβλεπτες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι λειτουργικοί κίνδυνοι για ασφαλιστικούς σκοπούς.
Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση, οι ανεμογεννήτριες είναι πολύπλοκα μηχανήματα και υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάνε στραβά μαζί τους.
Τα πτερύγια του στροβίλου, οι γεννήτριες και τα κιβώτια ταχυτήτων συχνά παθαίνουν βλάβες - πράγμα που σημαίνει ότι η τακτική συντήρηση είναι πολύ σημαντική.
Ωστόσο, λόγω των απομακρυσμένων τοποθεσιών των αιολικών πάρκων μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελεστούν τα καθήκοντα συντήρησης.
Το μέγεθος και το ύψος των ανεμογεννητριών καθιστούν επίσης δύσκολη τη συντήρηση, πράγμα που σημαίνει ότι τα αιολικά πάρκα εκτίθενται συχνά σε κίνδυνο διακοπής εργασιών λόγω κακής συντήρησης των μηχανημάτων και των καλωδίων.
Τα περισσότερα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, γεγονός που καθιστά την κλοπή μια σοβαρή ανησυχία.
Η κλοπή χαλκού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ασφαλείας για τους ιδιοκτήτες ανεμογεννητριών.
Η αφαίρεση καλωδίων μπορεί να προκαλέσει διακοπή λειτουργίας επί μακρόν ενώ επιφέρει μεγάλα κόστη.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει η ασφαλιστική εταιρεία, τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να παροπλιστούν μόνο στις ΗΠΑ πάνω από 8000 πτερύγια στροβίλων, και αυτός ο αριθμός πιστεύεται ότι θα αυξηθεί καθώς τα αιολικά πάρκα αυξάνονται σε αριθμό.
Οι τουρμπίνες είναι κατασκευασμένες από υαλοβάμβακα και εξαιτίας αυτού δεν είναι προς το παρόν οικονομικά αποδοτικό να ανακυκλωθούν.

Κίνδυνοι για την υγεία, λέει η Morgan Legal...

Από την άλλη, σε report της, η γνωστή αμερικανική εταιρεία Legal group αναφέρεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη υγεία από την εκτεταμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών…
Όπως επισημαίνει, με τα αιολικά πάρκα συνδέονται αρκετοί κίνδυνοι.
Ο θόρυβος που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου στους ανθρώπους που ζουν κοντά τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θόρυβος μάλιστα είναι τόσο δυνατός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. Η συνεχής έκθεση στην ηχορύπανση προκαλεί πολλά προβλήματα, όπως: Υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια, στρες, άγχος, κατάθλιψη.
Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα του υπερήχου… Ο υπέρηχος είναι ήχος που έχει συχνότητα κάτω από 20 Hz.
Δεν είναι ανιχνεύσιμος από το ανθρώπινο αυτί, αλλά μπορεί να έχει επίδραση στο σώμα.
Επηρεάζει το σώμα δονώντας τα όργανα. Αυτές οι δονήσεις είναι επιβλαβείς επειδή μπορούν να προκαλέσουν: ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους, άγχος.
Τέλος, η σκιά που ρίχνουν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών μπορεί να προκαλέσει τρεμόπαιγμα και να προκαλέσει ημικρανίες, επιληπτικές κρίσεις.
Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε οριζόντιους στρόβιλους…
Τέλος, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης