Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία πλουτίζει από το φυσικό αέριο, παρά τις κυρώσεις - Αύξηση 5% στις εξαγωγές LNG στο 9μηνο 2024

Η Ρωσία πλουτίζει από το φυσικό αέριο, παρά τις κυρώσεις -  Αύξηση 5% στις εξαγωγές LNG στο 9μηνο 2024
Τον Σεπτέμβριο, 1,48 εκατ. μετρικοί τόνοι, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του LNG, εξήχθησαν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, οι Ρώσοι παραγωγοί LNG εξήγαγαν 24,36 εκατ. μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, ή σχεδόν 5% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Το Βέλγιο εξαφανίστηκε από τον κατάλογο των μεγαλύτερων ευρωπαίων αγοραστών ρωσικού LNG τον περασμένο μήνα, όταν σχεδόν σταμάτησε να αγοράζει LNG από τη Novatek.
Καθώς η ναυσιπλοΐα στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό παραμένει ανοιχτή, ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου ανακατευθύνει τις ελεύθερες ποσότητες προς την Ασία.
Τον Σεπτέμβριο, 1,48 εκατ. μετρικοί τόνοι, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του LNG, εξήχθησαν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δηλαδή στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ η Ρωσία πούλησε 1,15 εκατ. μετρικούς τόνους στην ΕΕ, με τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία να είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς.

Νέες αλυσίδες εφοδιασμού

Σύμφωνα με τον Viktor Katona της Kpler, η Novatek προσπαθεί ήδη να δημιουργήσει νέες αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς μεταφόρτωση LNG στο βελγικό λιμάνι Zeebrugge.
«Ενώ η επίσημη απαγόρευση της μεταφόρτωσης σε όλη την ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2025 και υπάρχει ακόμη χρόνος, η Novatek πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό», δήλωσε ο αναλυτής στην Kommersant.
Τους τελευταίους μήνες, ο προορισμός των εξαγωγών από τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal αντανακλά την ενεργή εποχιακή χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, υποστηρίζει ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Alexander Sobko, άρα την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα εν μέσω χαμηλότερων εξαγωγών προς την ΕΕ, ιδίως προς το Βέλγιο.
Η διαφορά των τιμών, επίσης, έπαιξε ρόλο, είπε: στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι τιμές για 1.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου με παράδοση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τον Οκτώβριο ήταν πάνω από 70 δολάρια υψηλότερες από εκείνες προς την ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, καθώς αυτή η διαφορά τιμής για τον Νοέμβριο έχει εξανεμιστεί και οι εξαγωγές μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού αναμένεται να τελειώσουν νωρίτερα φέτος, οι εξαγωγές προς την Ευρώπη ενδέχεται να ανακάμψουν τους επόμενους μήνες, τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης