Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Σκυλακάκης καταργεί πράσινα τιμολόγια, νυχτερινό ρεύμα που προσφέρει μόνο η ΔΕΗ... εξυπηρετώντας συμφέροντα

Ο Σκυλακάκης καταργεί πράσινα τιμολόγια, νυχτερινό ρεύμα που προσφέρει μόνο η ΔΕΗ... εξυπηρετώντας συμφέροντα
Τα νοικοκυριά δεν πρόκειται να έχουν φθηνά τιμολόγια...
Σχετικά Άρθρα
Τα νέα σχέδια του ΥΠΕΝ για τα τιμολόγια ρεύματος πριμοδοτούν σκανδαλωδώς τους προμηθευτές σε βάρος των νοικοκυριών.
Ο υπουργός Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε  τηλεοπτική εκπομπή …άνοιξε τα χαρτιά του σε τηλεοπτική εκπομπή για το νέο τοπίο των τιμολογίων  ρεύματος.
Ανακοίνωσε την κατάργηση των πράσινων - ειδικών τιμολογίων και την ίδια στιγμή φέρνει στο προσκήνιο το διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος.
Ο υπουργός, αξιοποιώντας την άγνοια των δύο δημοσιογράφων για τα ενεργειακά θέματα, κατάφερε να επαναλάβει αρκετές φορές ότι τα τιμολόγια θα είναι πιο φθηνά. Βέβαια οι δημοσιογράφοι έχασαν την ευκαιρία να πάρουν την ομολογία αποτυχίας των πράσινων τιμολογίων, αφού ο υπουργός τόνισε ότι η θεσμική παρέμβαση θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024.

Το διζωνικό τιμολόγιο που θέλουν οι προμηθευτές

Ο υπουργός κ Θόδωρος Σκυλακάκης επιλέγει τους συνομιλητές για να είναι σε θέση να συνομιλεί ανώδυνα με το ακροατήριο το οποίο πρέπει να ελπίζει  ότι τα τιμολόγια θα γίνουν πιο φθηνά αλλά αυτή η προσδοκία δεν εκπληρώνεται.
Η έλευση του διζωνικού τιμολογίου θα ευνοήσει τα μέγιστα τις μονάδες των φωτοβολταϊκών μονάδων οι οποίες ξαφνικά θα αποκτήσουν αυξημένη πελατεία που θα ζητάει ρεύμα προς κατανάλωση.
Η κατάργηση του νυκτερινού τιμολογίου στην πράξη από τους προμηθευτές ενέργειας εκτός από τη ΔΕΗ  που το διατηρεί ως πρόγραμμα με χαμηλή τιμή και το προσφέρει στα νοικοκυριά.
Το ΥΠΕΝ θα κλείσει οριστικά το νυκτερινό τιμολόγιο το οποίο είναι ακριβό για να έρθει στη θέση του το διζωνικό που θεωρητικά θα προσφέρει «φθηνό» ρεύμα από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και θα παρέχεται και τα Σαββατοκύριακο από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Το ΥΠΕΝ καταργεί το νυχτερινό τιμολόγιο το οποίο το προσφέρει μόνο η ΔΕΗ

Η στροφή του ΥΠΕΝ στο διζωνικό τιμολόγιο δικαιολογείται από την προσδοκία ότι είναι πιο φθηνό αφού η ενέργεια έρχεται από το ήλιο σε σχέση με την τιμή της MWh που τις βραδινές ώρες τετραπλασιάζεται. Η θεωρία του ΥΠΕΝ έχει  βάση αλλά στο στάδιο της εφαρμογής θα υπάρξουν ανατροπές διότι η αυξημένη ζήτηση σε ενέργεια την ημέρα θα ανεβάσει τις ωριαίες τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Οι μηδενικές τιμές που διαφημίζονται στην αγορά της ενέργειας είναι αποτέλεσμα της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες.
Οι χαμηλές τιμές ανά MWh σημειώνονται την ημέρα, αλλά το ΥΠΕΝ ξεχνά ότι η ζήτηση θα ανεβάσει τις ημερήσιες τιμές όταν οι καταναλωτές μετακινηθούν με αντίστοιχα προγράμματα τις πρωινές ώρες.
Τα νοικοκυριά με τα νέα διζωνικά τιμολόγια θα πρέπει να βάζουν πλυντήριο ρούχων,  όπως και το μαγείρεμα από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Σήμερα οι ΑΠΕ είναι σε θέση να παράγουν από 3.500 MWh έως 4.500 MWh ανά ώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Με την εφαρμογή των διζωνικών τιμολογίων  οι τιμές  θα ενισχυθούν λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Τι δεν λέει το ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του διζωνικού τιμολογίου

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αυτό που δεν λέει ότι  το νομοθετικό πλαίσιο 4414 του 2016  το άρθρο 5 παράγραφος 10 αναφέρει ρητώς ότι οι φωτοβολταϊκές μονάδες που δύο συνεχόμενες ώρες λάβουν μηδενικές τιμές  στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λάβουν  καμία αποζημίωση για την παραγόμενη ενέργεια.
Έτσι οι αντίστοιχες  επενδύσεις δεν είναι αποδοτικές διότι η ζήτηση σε ενέργεια τις πρωινές ώρες είναι χαμηλή και πιέζει τις τιμές. Το ΥΠΕΝ προσπαθεί να αυξήσει τη ζήτηση για να έχουν  καλύτερες αμοιβές οι παραγωγοί των μονάδων με παράγουν ενέργεια από τον ήλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διζωνικό σύστημα αναφέρεται στους μετρητές ρεύματος που έχουν δύο μετρήσεις. Μια την ημερήσια και μία τη νυχτερινή. Η μία ένδειξή από το νέο έτος θα αφορά την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες τις αιχμής για να λαμβάνει ξεχωριστή  τιμολόγηση ενώ η άλλη ένδειξη θα καταγράφει τη κατανάλωση ενέργειας μετά τις 4 το απόγευμα έως την άλλη μέρα στις 10 το πρωί. Στην πράξη θα έχουμε νυχτερινή τιμολόγηση πιο ακριβή αλλά δεν θα το λέμε.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr         
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης