Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Lukoil: Ο ουκρανικός αποκλεισμός δεν επηρεάζει την άντληση πετρελαίου προς την ΕΕ

Lukoil: Ο ουκρανικός αποκλεισμός δεν επηρεάζει την άντληση πετρελαίου προς την ΕΕ
Η μείωση των παραδόσεων της Lukoil αντισταθμίστηκε από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου άλλων εταιρειών
Η διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου μέσω του ουκρανικού συστήματος αγωγών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν μειώθηκε πραγματικά παρά τον αποκλεισμό των προμηθειών της Lukoil από την Ουκρανία, δήλωσαν στο Vedomosti δύο πηγές που γνωρίζουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.
Σύμφωνα με αυτές, τον Ιούλιο οι προμήθειες πετρελαίου διαμετακόμισης προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία - ανήλθαν σε 1,1 εκατ. τόνους και τον Αύγουστο σε περίπου 770.000 τόνους, υψηλότερα από τα στοιχεία για τον Ιούνιο, όταν αντλήθηκαν περίπου 540.000 τόνοι και τον Μάιο - 768.000 τόνοι.
Η μέση μηνιαία άντληση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασε τους 856.000 τόνους, σύμφωνα με πηγές.

Το ουκρανικό μπλόκο

Τον Ιούλιο του 2024 οι αρχές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ανακοίνωσαν ότι οι προμήθειες πετρελαίου της Lukoil, που λάμβαναν μέσω του αγωγού Druzhba, διακόπηκαν από την Ουκρανία.
Το Κίεβο, με τη σειρά του, εξήγησε τις ενέργειές του με το γεγονός ότι η ρωσική εταιρεία υπόκειται σε κυρώσεις.
Η μείωση των παραδόσεων της Lukoil αντισταθμίστηκε από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου άλλων εταιρειών, εξήγησαν οι πηγές του Vedomosti.
Παράλληλα, οι εξαγωγές προς τη Σλοβακία αυξήθηκαν - τον Αύγουστο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, στους 484.000 τόνους, σημείωσαν οι πηγές.
Ο εμπειρογνώμονας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που υπάγεται στη ρωσική κυβέρνηση Igor Yushkov δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι χαμένες ποσότητες της Lukoil αντικαταστάθηκαν από πετρέλαιο που είχε προηγουμένως εξαχθεί δια θαλάσσης σε άλλες χώρες.
Η Lukoil πιθανότατα αναπροσανατολίστηκε από την Druzhba σε αποστολές μέσω θαλάσσιων λιμένων, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.
Ο αναλυτής της Finam Sergey Kaufman δεν αποκλείει ότι θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές ανταλλαγής μεταξύ των εταιρειών.
Ο Ronald Smith, ανώτερος αναλυτής της BCS World of Investments, συμφωνεί.
Το σύστημα αγωγών πετρελαίου στη Ρωσία επιτρέπει στις πετρελαϊκές εταιρείες να έχουν «επαρκή βαθμό υλικοτεχνικής ευελιξίας», δήλωσε ο Kaufman στη Vedomosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης