Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Aντιδράσεις προκαλεί στις καπνοβιομηχανίες η αύξηση της τιμής των τσιγάρων - «Ο κλάδος αποτελεί το συνήθη ύποπτο για την κυβέρνηση»

Aντιδράσεις προκαλεί στις καπνοβιομηχανίες η αύξηση της τιμής των τσιγάρων - «Ο κλάδος αποτελεί το συνήθη ύποπτο για την κυβέρνηση»
"Κάθε χρόνο αποδίδουμε 3 δισ. ευρώ φόρους στο ελληνικό κράτος, ήτοι το 5% του ελληνικού ΑΕΠ"
Ο συνήθης ύποπτος – και εν προκειμένω –οι καπνοβιομηχανίες – θα επωμιστούν «το βάρος» της κατάργησης του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.
Αυτό επισημαίνουν στελέχη της αγοράς στο www.bankingnews.gr, τονίζοντας ότι για μια ακόμη φορά η καπνοβιομηχανία κλήθηκε να είναι το ισοδύναμο μέτρο του νέου χαρατσιού που ήθελε να επιβάλλει η κυβέρνηση –από το οποίο μάλιστα δεν είχε καν την ευαισθησία να εξαιρέσει τους ανέργους.
Σύμφωνα με στέλεχος γνωστής καπνοβιομηχανίας «οι εταιρίες θα κληθούν για μια ακόμη φορά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Η κυβέρνηση επιβάλλει 5 λεπτά επιβάρυνση σε κάθε πακέτο τσιγάρων… με την λογική ότι είναι μία κακή συνήθεια, ξεχνώντας παράλληλα πως κάθε χρόνο αποδίδουμε 3 δις ευρώ φόρους στο ελληνικό κράτος ήτοι το 5% του ελληνικού ΑΕΠ».
Σύμφωνα με τον ίδιo, δεν είναι η μικρή σχετικά επιβάρυνση που θα επιβληθούν στα τσιγάρα, αλλά ότι αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου, σε μείωση του τζίρου των καπνοβιομηχανιών και κατά επέκταση σε απολύσεις εργαζομένων.
«Βάζουν ένα μέτρο... Χωρίς να υπολογίσουν καθόλου τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του. Οι απώλειες από την νέα αύξηση της τιμής των τσιγάρων θα είναι διπλάσιες για την ελληνική οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως άλλωστε ανέφερε και  ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, Ανδρέας Καρέλιας, ο οποίος προ ημερών μοίρασε μπόνους 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους η πολιτεία από το 2004 και μετά «ακολουθεί μια πολιτική στη
φορολογία των καπνικών προϊόντων η οποία όχι μόνον δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά αντιθέτως έχει αποτύχει παταγωδώς. Η πολιτική του υψηλού πάγιου φόρου και του υπέρμετρου ελαχίστου φόρου σε επίπεδα που παραβιάζουν ακόμη και κοινοτικές οδηγίες, δημιούργησε το τεράστιο λαθρεμπόριο, ενώ στέρησε από τον καπνιστή τις προσιτές αλλά νόμιμες λύσεις των οικονομικών σημάτων και του στριφτού, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η κρίση μαστίζει την χώρα».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΣΚΕΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης), το παράνομο εμπόριο ξεπέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το 20% από 5% που ήταν το 2009, ενώ το εμπόριο του παράνομου χύμα καπνού υπολογίζεται ότι για το σύνολο του 2013  θα αγγίξει τους 500 τόνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης