Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

The Mall Athens - Το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης και με τη βούλα του ΣτΕ – Πώς χτίστηκε το παράνομο εμπορικό των 75.000 τετραγωνικών

The Mall Athens - Το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης και με τη βούλα του ΣτΕ – Πώς χτίστηκε το παράνομο εμπορικό των 75.000 τετραγωνικών
Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ αλλά προωθεί την παράκαμψή της
(upd)Παράνομο και με τη βούλα του Συμβούλιου της Επικρατείας «ανακηρύχτηκε» το The Mall Αthens το εμπορικό κέντρο της Lamda Decelopment στο Μαρούσι και το μεγαλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με χθεσινή του απόφαση το ΣτΕ κρίνει ότι για την ανέγερση του Mall δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ δεν υπήρξε και ειδική αιτιολογία, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για τον υπερδιπλάσιο του μέσου συντελεστή δόμησης που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανέγερση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.
Τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η κατεδάφιση του; Σύμφωνα με το ΣτΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) θα πρέπει να εκπονήσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι στο www.bankingnews.gr, μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα για εκ υστέρων εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών όρων, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή εκ μέρους της Πολεοδομίας μεγάλων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης του εμπορικού κέντρου.


Πώς χτίστηκε το μεγαλύτερο αυθαίρετο από τον Ομιλο Λάτση

Όλα ξεκίνησαν το 1995 όταν η δημοτική αρχή Αμαρουσίου προχώρησε στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με την οποία η περιοχή του Αγίου Θωμά μετατράπηκε από αμιγούς σε γενικής κατοικίας, ανοίγοντας τον δρόμο για εμπορικές χρήσεις. Τέσσερα χρόνια αργότερα η αλλαγή ακυρώνεται με απόφαση του ΣτΕ.
Το 2001, επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης συντάσσει το νόμο 2947/2001 (περί Ολυμπιακής Φιλοξενίας), που προβλέπει στο Χωριό Τύπου τη λειτουργία «χώρου υποδοχής πολεοδομικού κέντρου», αλλάζοντας έτσι εκ νέου τη χρήση γης που ήταν αμιγούς κατοικίας.
Μάλιστα ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 1.
Η ανακοίνωση του έργου προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Αμαρουσίου και ξεκινούν οι πρώτες προσφυγές.
Λίγο αργότερα η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου διπλασιάζει τον συντελεστή δόμησης και το εμπορικό κέντρο αυξάνεται στα 75.000 τετραγωνικά.
Ξεκινά ο πρώτος διαγωνισμός για την κατασκευή του συγκροτήματος. Οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται και τα έργα τοπυ εμπορικού κέντρου ξεκινούν.
Το 2003 το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικούς και τους δύο νόμους για το εμπορικό κέντρο. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση, αλλά προωθεί την παράκαμψή της με νέα νομοθετική ρύθμιση, ενώ τα έργα συνεχίζονται.
Την ίδια χρονιά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να ξεπεράσει το «πρόβλημα» με την αντισυνταγματικότητα του Mall, επινοεί τη... συνταγή: ο νόμος «επέχει θέση» αδείας, ούτως ώστε να μην μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ.
Ετσι τον Νοέμβριο του 2005 γίνονται τα εγκαίνια του Mall, με κορυφαίους υπουργούς της Ν.Δ. να κόβουν την κορδέλα. Με τον νόμο 3342/2005 έχει εξασφαλιστεί και η φόρμουλα για να πουληθεί το ακίνητο του ΟΕΚ στην εταιρεία Λάτση χωρίς διαγωνισμό και παρά τις αντιρρήσεις στελεχών του Οργανισμού.
Αν κοιτάξει σήμερα κανείς το στο αγγλόφωνο λήμμα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, θα δει ότι το Mall χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της περασμένης δεκαετίας . Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ευθύνες πολιτικών, δημάρχων, εταιρειών και ΜΜΕ, ενώ τίθεται το ερώτημα: «Είναι το Μall το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης;».
Αντίθετα, αν κοιτάξει κανείς το αντίστοιχο λήμμα στην ελληνική Bικιπαίδεια, θα διαβάσει ότι «στο Mall πραγματοποιούνται συχνά καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνήθως εκτός ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Διαθέτει τριώροφο δωρεάν χώρο στάθμευσης» (φυσικά το δωρεάν δεν ισχύει).
Η μόνη αναφορά για τις δικαστικές εμπλοκές του έργου είναι ότι «η κατασκευή του Mall χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο από μεγάλο μέρος του ελληνικού Τύπου» και στις παραπομπές περιέχονται κριτικά άρθρα.

(Πρώτη ενημέρωση: 29 Ιανουαρίου - 08:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης