Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ, ο οποίος τίθεται σε εκκαθάριση) με την Invest in Greece
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας.
Ο νέος φορέας θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου που συγκροτείται με τη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ, ο οποίος τίθεται σε εκκαθάριση) με την Invest in Greece.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
-Σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» είναι η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών συνεργασιών, η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, η προώθηση και ανάπτυξη κάθε είδους εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
-Στη νέα εταιρία μεταφέρεται και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών «Ηλεκτρονική Πύλη (Agora)».
-Στον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας μπορούν να αποσπώνται υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και αντίστροφα, προσωπικό της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» μπορεί να αποσπάται στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
-Η εταιρία θα διοργανώνει τις επιχειρηματικές αποστολές που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό ή Υπουργούς κατά την διάρκεια των επίσημων επισκέψεών τους στο εξωτερικό σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με τις Αρχές Εξωτερικού.
-Το προσωπικό του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου μεταφέρεται στη νέα εταιρία.
-Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητες του Invest in Greece σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις.
-Τα έσοδα της εταιρίας προκύπτουν από ανταποδοτικές εισφορές, τέλη και αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η βελτίωση των επιδόσεων στις εξαγωγές και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά. Με το νέο φορέα εξωστρέφειας που δημιουργούμε, αποσκοπούμε σε ενιαία και επαγγελματική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων. Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου θα έχει θετική συμβολή στο άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα και στην ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα μας».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης δήλωσε τα εξής: «Προσβλέπουμε σε άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις επενδύσεις. Θα εργαστούμε για τη λειτουργία του το ταχύτερο δυνατόν. Η Enterprise Greece σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με τη στήριξη της κυβέρνησης θα δουλέψει με σχέδιο και πρόγραμμα για την βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».
Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου
Mε τις προτεινόμενες διατάξεις υλοποιείται η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» και το διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece».
Επιδίωξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι ο φορέας να αποτελέσει τον ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται να συγκεντρωθούν και να συντονιστούν οι πόροι, ανθρώπινοι και υλικοί που κατανέμονται σε διάφορους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ποιοτικό άλμα. Παράλληλα, επιδιώκεται να εξαλειφθούν οι επαλληλίες δράσεων και τομέων ευθύνης, ώστε να επιτευχθεί και να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα εμπειρία, η καλύτερη δικτύωση στο εξωτερικό καθώς όλες οι διασυνδέσεις που διαθέτει το Κράτος. Στην κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται ότι θα αναπτύσσονται επιχειρησιακά σχέδια με συγκεκριμένη κοινή στοχοθεσία ανά χώρα που επιλέγεται ως στόχος και σχετικά μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Σκοπός είναι ο φορέας να μπορεί να προσφέρει και να υλοποιεί νέες υπηρεσίες και συνδυαστικές δράσεις προσέλκυσης επενδυτών και διείσδυσης σε αγορές - στόχους, με εξειδικευμένους συμβούλους ανά κλάδο αλλά και συμβουλευτική στήριξη τόσο των επενδυτών όσο και των εξαγωγέων, με στοχευμένα προγράμματα εξωστρέφειας.
Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η στενή συνεργασία και με άλλους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς η εξωστρέφεια αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη στην κατεύθυνση για την ανάταξη του παραγωγικού δυναμικού και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ιδίως δε με δεδομένη την σταθερά θετική πορεία των εξαγωγών, επιδιώκεται μια σημαντική αύξηση συμμετοχής τους στο ΑΕΠ, θέτοντας τα θεμέλια της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης της Ελλάδας.
Ειδικότερα:
Με τις διατάξεις του άρθρου 1 επιδιώκεται και αποτυπώνεται η μετεξέλιξη της υφιστάμενης εταιρείας με την επωνυμία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», η οποία και μετονομάζεται σε «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», σε έναν νέο και καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα φορέα εξωστρέφειας ο οποίος, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και στο πλαίσιο και των διεθνών βέλτιστων πρακτικών, αποσκοπεί στην συνδυασμένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης των εξαγωγών, δια της ταυτόχρονης ανάπτυξης συνεργειών με όλους τους αρμοδίους φορείς του Δημοσίου.
Οι τροποποιήσεις στη λειτουργία της εταιρείας «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» καταγράφονται στο άρθρο 1, και τροποποιούν εκ νέου το Καταστατικό της, το οποίο πλέον αποτυπώνει το νέο εύρος του εταιρικού της σκοπού και προσαρμόζει τις διατάξεις βάσει των νέων αναγκών.
Με τις διατάξεις του άρθρου 2 ρυθμίζονται τα θέματα σχετικά με τη λύση της Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (ν. 528/ 1977) και ορίζεται διαδικασία ειδικής εκκαθάριση αυτής, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Στην παράγραφο 1 λύεται η «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και εισάγεται ειδική διαδικασία εκκαθάρισης η οποία παρεκκλίνει από τις σχετικές διατάξεις του ν. 2190/1920, οι οποίες εφαρμόζονται μόνο συμπληρωματικώς (αρ. 49). Στην παράγραφο 2 περιγράφεται η διαδικασία ορισμού εκκαθαριστή της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» με Υπουργική Απόφαση, αποσκοπώντας στη άμεση έναρξη των εργασιών χωρίς καμία καθυστέρηση ή κωλυσιεργία. Παράλληλα, προβλέπεται το καθεστώς των εκκαθαριστών, προκειμένου να υπάρχει νομική ασφάλεια για όσους αναλάβουν το έργο αυτό.
Στην παράγραφο 3 προβλέπεται η μεταβίβαση του συνόλου των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» στο Υπουργείο Οικονομικών, λαμβανομένης υπόψη της νομικής φύσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων αυτών καθώς και της δυνατότητας συμψηφισμού απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ορίζεται στο ίδιο άρθρο. Ρητή μνεία γίνεται και στη δυνατότητα της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» να κάνει χρήση συγκεκριμένου ακινήτου, ιδιοκτησίας πλέον του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΤΑΔ ΑΕ, για διάστημα το οποίο ανέρχεται σε ένα έτος.
Περαιτέρω, παρέχεται η εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, να αποφασίζουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τον συμψηφισμό οφειλών της «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» προς το Ελληνικό Δημόσιο με οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την υπό εκκαθάριση «Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και ορίζεται η συνέχεια των εκκρεμών δικών, για την πληρέστερη προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο άρθρο 3 αποτυπώνεται η βούληση του νομοθέτη να αξιοποιήσει τους εργαζομένους της υπό εκκαθάριση «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», δια της μεταφοράς αυτών στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ», προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δραστηριότητα υποστήριξης των εξαγωγών. Ειδικότερα, η ρύθμιση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν βάσει των τυπικών προσόντων τους συνυπολογιζόμενης της δυνατότητας τους να συνεισφέρουν στη λειτουργία του νέου φορέα εξωστρέφειας μετά την κατάρτιση του οργανογράμματός του. Για τη μεταφορά εκδίδεται διαπιστωτική πράξη και η μεταφορά ολοκληρώνεται με την υπογραφή σχετικής ατομικής σύμβασης για τον κάθε ένα, αφού λάβουν γνώση της πράξης αυτής και εμφανιστούν για ανάληψη υπηρεσίας. Για λόγους απρόσκοπτης λειτουργίας του ενιαίου φορέα στη σημερινή κρίσιμη χρονική συγκυρία και με σκοπό την αποφυγή της διαιώνισης εκκρεμοτήτων, ορίζεται συγκεκριμένο αποκλειστικό χρονικό διάστημα από την κοινοποίηση της διαπιστωτικής πράξης, εντός του οποίου οι μεταφερόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα εμφανιστούν για ανάληψη υπηρεσίας στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ», η άπρακτη πάροδος του οποίου οδηγεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ΟΠΕ και λαμβάνεται αποκλειστικά η νόμιμη αποζημίωση. Στη διάταξη περαιτέρω γίνεται αναφορά στο μισθολογικό καθεστώς των μεταφερομένων και ορίζεται ότι για τις αποδοχές τους εφαρμόζεται ο ν. 4024/2011 διατηρούμενης της υπερβάλλουσας μείωσης που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου αυτού. Τυχόν υπερβάλλουσα μείωση που καταβαλλόταν στο προσωπικό αυτό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ανωτέρω νόμου εξακολουθεί να καταβάλλεται. Επιπλέον, ρυθμίζονται ειδικά ζητήματα σε σχέση με το μεταφερθέν προσωπικό και προβλέπεται η αναγνώριση από την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» συγκεκριμένων, απαριθμούμενων δικαιωμάτων, όπως αυτά απορρέουν από την εργασιακή του σχέση με τον «Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε».
Στην παράγραφο 4 προβλέπεται ότι από 01.02.2014 η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε», στο πλαίσιο του νέου της εταιρικού σκοπού, αναλαμβάνει και ολοκληρώνει το σύνολο των υπό εκτέλεση προγραμμάτων, δράσεων, υπηρεσιών και έργων καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που απορρέουν από ή συνδέονται με αυτά και στην παρ. 5 περιλαμβάνεται μεταβατική διάταξη για τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το διορισμό νέου σύμφωνα με το Καταστατικό του.
Με το άρθρο 4 επιδιώκεται η ανάπτυξη συνεργιών με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου όλοι οι πόροι που διατίθενται από το Δημόσιο για την εξωστρέφεια να λειτουργούν σε συνεργασία και συντονισμό. Για τον συντονισμό μεταξύ του επιτελικού και του επιχειρησιακού σκέλους των δράσεων εξωστρέφειας και για τις ανάγκες στοχοθεσίας προβλέπεται η κατάρτιση και έγκριση ετήσιων Επιχειρησιακών Σχεδίων με τη μορφή Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για την προώθηση των εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας ανά χώρα-στόχο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργική παράμετρο της συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων στο πεδίο της εξωστρέφειας προβλέπεται η δυνατότητα αφενός απόσπασης υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ως Συνδέσμων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και διάθεσής τους στον ενιαίο φορέα και αφετέρου διάθεσης του προσωπικού του ενιαίου φορέα στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου εξωτερικών με συγκεκριμένη αποστολή προώθησης προϊόντων και προσέλκυσης επενδύσεων.
www.bankingnews.gr
Ο νέος φορέας θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου που συγκροτείται με τη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ, ο οποίος τίθεται σε εκκαθάριση) με την Invest in Greece.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
-Σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» είναι η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών συνεργασιών, η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, η προώθηση και ανάπτυξη κάθε είδους εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
-Στη νέα εταιρία μεταφέρεται και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών «Ηλεκτρονική Πύλη (Agora)».
-Στον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας μπορούν να αποσπώνται υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και αντίστροφα, προσωπικό της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» μπορεί να αποσπάται στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
-Η εταιρία θα διοργανώνει τις επιχειρηματικές αποστολές που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό ή Υπουργούς κατά την διάρκεια των επίσημων επισκέψεών τους στο εξωτερικό σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με τις Αρχές Εξωτερικού.
-Το προσωπικό του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου μεταφέρεται στη νέα εταιρία.
-Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητες του Invest in Greece σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις.
-Τα έσοδα της εταιρίας προκύπτουν από ανταποδοτικές εισφορές, τέλη και αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η βελτίωση των επιδόσεων στις εξαγωγές και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά. Με το νέο φορέα εξωστρέφειας που δημιουργούμε, αποσκοπούμε σε ενιαία και επαγγελματική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων. Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου θα έχει θετική συμβολή στο άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα και στην ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα μας».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης δήλωσε τα εξής: «Προσβλέπουμε σε άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις επενδύσεις. Θα εργαστούμε για τη λειτουργία του το ταχύτερο δυνατόν. Η Enterprise Greece σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με τη στήριξη της κυβέρνησης θα δουλέψει με σχέδιο και πρόγραμμα για την βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».
Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου
Mε τις προτεινόμενες διατάξεις υλοποιείται η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» και το διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece».
Επιδίωξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι ο φορέας να αποτελέσει τον ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται να συγκεντρωθούν και να συντονιστούν οι πόροι, ανθρώπινοι και υλικοί που κατανέμονται σε διάφορους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ποιοτικό άλμα. Παράλληλα, επιδιώκεται να εξαλειφθούν οι επαλληλίες δράσεων και τομέων ευθύνης, ώστε να επιτευχθεί και να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα εμπειρία, η καλύτερη δικτύωση στο εξωτερικό καθώς όλες οι διασυνδέσεις που διαθέτει το Κράτος. Στην κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται ότι θα αναπτύσσονται επιχειρησιακά σχέδια με συγκεκριμένη κοινή στοχοθεσία ανά χώρα που επιλέγεται ως στόχος και σχετικά μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Σκοπός είναι ο φορέας να μπορεί να προσφέρει και να υλοποιεί νέες υπηρεσίες και συνδυαστικές δράσεις προσέλκυσης επενδυτών και διείσδυσης σε αγορές - στόχους, με εξειδικευμένους συμβούλους ανά κλάδο αλλά και συμβουλευτική στήριξη τόσο των επενδυτών όσο και των εξαγωγέων, με στοχευμένα προγράμματα εξωστρέφειας.
Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η στενή συνεργασία και με άλλους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς η εξωστρέφεια αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη στην κατεύθυνση για την ανάταξη του παραγωγικού δυναμικού και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ιδίως δε με δεδομένη την σταθερά θετική πορεία των εξαγωγών, επιδιώκεται μια σημαντική αύξηση συμμετοχής τους στο ΑΕΠ, θέτοντας τα θεμέλια της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης της Ελλάδας.
Ειδικότερα:
Με τις διατάξεις του άρθρου 1 επιδιώκεται και αποτυπώνεται η μετεξέλιξη της υφιστάμενης εταιρείας με την επωνυμία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», η οποία και μετονομάζεται σε «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», σε έναν νέο και καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα φορέα εξωστρέφειας ο οποίος, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και στο πλαίσιο και των διεθνών βέλτιστων πρακτικών, αποσκοπεί στην συνδυασμένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης των εξαγωγών, δια της ταυτόχρονης ανάπτυξης συνεργειών με όλους τους αρμοδίους φορείς του Δημοσίου.
Οι τροποποιήσεις στη λειτουργία της εταιρείας «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» καταγράφονται στο άρθρο 1, και τροποποιούν εκ νέου το Καταστατικό της, το οποίο πλέον αποτυπώνει το νέο εύρος του εταιρικού της σκοπού και προσαρμόζει τις διατάξεις βάσει των νέων αναγκών.
Με τις διατάξεις του άρθρου 2 ρυθμίζονται τα θέματα σχετικά με τη λύση της Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (ν. 528/ 1977) και ορίζεται διαδικασία ειδικής εκκαθάριση αυτής, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Στην παράγραφο 1 λύεται η «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και εισάγεται ειδική διαδικασία εκκαθάρισης η οποία παρεκκλίνει από τις σχετικές διατάξεις του ν. 2190/1920, οι οποίες εφαρμόζονται μόνο συμπληρωματικώς (αρ. 49). Στην παράγραφο 2 περιγράφεται η διαδικασία ορισμού εκκαθαριστή της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» με Υπουργική Απόφαση, αποσκοπώντας στη άμεση έναρξη των εργασιών χωρίς καμία καθυστέρηση ή κωλυσιεργία. Παράλληλα, προβλέπεται το καθεστώς των εκκαθαριστών, προκειμένου να υπάρχει νομική ασφάλεια για όσους αναλάβουν το έργο αυτό.
Στην παράγραφο 3 προβλέπεται η μεταβίβαση του συνόλου των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» στο Υπουργείο Οικονομικών, λαμβανομένης υπόψη της νομικής φύσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων αυτών καθώς και της δυνατότητας συμψηφισμού απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ορίζεται στο ίδιο άρθρο. Ρητή μνεία γίνεται και στη δυνατότητα της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» να κάνει χρήση συγκεκριμένου ακινήτου, ιδιοκτησίας πλέον του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΤΑΔ ΑΕ, για διάστημα το οποίο ανέρχεται σε ένα έτος.
Περαιτέρω, παρέχεται η εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, να αποφασίζουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τον συμψηφισμό οφειλών της «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» προς το Ελληνικό Δημόσιο με οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την υπό εκκαθάριση «Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και ορίζεται η συνέχεια των εκκρεμών δικών, για την πληρέστερη προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο άρθρο 3 αποτυπώνεται η βούληση του νομοθέτη να αξιοποιήσει τους εργαζομένους της υπό εκκαθάριση «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», δια της μεταφοράς αυτών στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ», προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δραστηριότητα υποστήριξης των εξαγωγών. Ειδικότερα, η ρύθμιση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν βάσει των τυπικών προσόντων τους συνυπολογιζόμενης της δυνατότητας τους να συνεισφέρουν στη λειτουργία του νέου φορέα εξωστρέφειας μετά την κατάρτιση του οργανογράμματός του. Για τη μεταφορά εκδίδεται διαπιστωτική πράξη και η μεταφορά ολοκληρώνεται με την υπογραφή σχετικής ατομικής σύμβασης για τον κάθε ένα, αφού λάβουν γνώση της πράξης αυτής και εμφανιστούν για ανάληψη υπηρεσίας. Για λόγους απρόσκοπτης λειτουργίας του ενιαίου φορέα στη σημερινή κρίσιμη χρονική συγκυρία και με σκοπό την αποφυγή της διαιώνισης εκκρεμοτήτων, ορίζεται συγκεκριμένο αποκλειστικό χρονικό διάστημα από την κοινοποίηση της διαπιστωτικής πράξης, εντός του οποίου οι μεταφερόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα εμφανιστούν για ανάληψη υπηρεσίας στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ», η άπρακτη πάροδος του οποίου οδηγεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ΟΠΕ και λαμβάνεται αποκλειστικά η νόμιμη αποζημίωση. Στη διάταξη περαιτέρω γίνεται αναφορά στο μισθολογικό καθεστώς των μεταφερομένων και ορίζεται ότι για τις αποδοχές τους εφαρμόζεται ο ν. 4024/2011 διατηρούμενης της υπερβάλλουσας μείωσης που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου αυτού. Τυχόν υπερβάλλουσα μείωση που καταβαλλόταν στο προσωπικό αυτό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ανωτέρω νόμου εξακολουθεί να καταβάλλεται. Επιπλέον, ρυθμίζονται ειδικά ζητήματα σε σχέση με το μεταφερθέν προσωπικό και προβλέπεται η αναγνώριση από την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» συγκεκριμένων, απαριθμούμενων δικαιωμάτων, όπως αυτά απορρέουν από την εργασιακή του σχέση με τον «Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε».
Στην παράγραφο 4 προβλέπεται ότι από 01.02.2014 η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε», στο πλαίσιο του νέου της εταιρικού σκοπού, αναλαμβάνει και ολοκληρώνει το σύνολο των υπό εκτέλεση προγραμμάτων, δράσεων, υπηρεσιών και έργων καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που απορρέουν από ή συνδέονται με αυτά και στην παρ. 5 περιλαμβάνεται μεταβατική διάταξη για τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το διορισμό νέου σύμφωνα με το Καταστατικό του.
Με το άρθρο 4 επιδιώκεται η ανάπτυξη συνεργιών με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου όλοι οι πόροι που διατίθενται από το Δημόσιο για την εξωστρέφεια να λειτουργούν σε συνεργασία και συντονισμό. Για τον συντονισμό μεταξύ του επιτελικού και του επιχειρησιακού σκέλους των δράσεων εξωστρέφειας και για τις ανάγκες στοχοθεσίας προβλέπεται η κατάρτιση και έγκριση ετήσιων Επιχειρησιακών Σχεδίων με τη μορφή Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για την προώθηση των εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας ανά χώρα-στόχο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργική παράμετρο της συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων στο πεδίο της εξωστρέφειας προβλέπεται η δυνατότητα αφενός απόσπασης υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ως Συνδέσμων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και διάθεσής τους στον ενιαίο φορέα και αφετέρου διάθεσης του προσωπικού του ενιαίου φορέα στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου εξωτερικών με συγκεκριμένη αποστολή προώθησης προϊόντων και προσέλκυσης επενδύσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών