Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προς το άγνωστο οδεύει ο διαγωνισμός για τη «μικρή ΔΕΗ» - Οι «αντάρτες» βουλευτές φρενάρουν την πώληση - Αναβλήθηκε η Γ.Σ.

Προς το άγνωστο οδεύει ο διαγωνισμός για τη «μικρή ΔΕΗ» - Οι «αντάρτες» βουλευτές φρενάρουν την πώληση - Αναβλήθηκε η Γ.Σ.
Έμπειροι παρατηρητές δήλωναν από καιρό ότι το «σπάσιμο» της ΔΕΗ στα τρία για να πωληθεί ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο που απαιτούσε ευρεία κυβερνητική συναίνεση...
(upd)Προς τα πίσω… με άγνωστη ημερομηνία οδεύει ο διαγωνισμός για την λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» που θα ακολουθούσε την πώληση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς).
Σὐμφωνα με πληροφορίες, η απόσυρση της τροπολογίας για το ασφαλιστικό των εργαζομένων από το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν κυρίως από βουλευτές νομών που διαθέτουν ενεργειακές μονάδες (Κοζάνης κλπ), δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες αν ο διαγωνισμός της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» τελικά προχωρήσει.
Στόχος του εν λόγω διαγωνισμού είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης βιώσιμης εταιρίας στην οποία θα μεταβιβαστούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του δυναμικού της επιχείρησης με στόχο να πουληθεί το 2015.
Με βάση το αρχικό σχέδιο αποκρατικοποίησης, η μικρή ΔΕΗ θα διαθέτει μίγμα παλιών και νέων παραγωγικών μονάδων συνολικής ισχύος 2.500MW «με καύσιμο λιγνίτη (1.500MW), ορυχεία για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών (500MW) και μονάδων φυσικού αερίου (500MW)».
Το μίγμα τέθηκε υπόψιν της Επιτροπής με βάση τον κατάλογο παγίων της ΔΕΗ και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει διαμορφωθεί μια λίστα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτη, Αμύνταιο Ι, ΙΙ, τέσσερα (ή πέντε) υδροηλεκτρικές μονάδες.
Από την αρχή πάντως έμπειροι παρατηρητές επεσήμαναν ότι το «σπάσιμο» της ΔΕΗ στα τρία για να πωληθεί ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο που απαιτούσε ευρεία κυβερνητική συναίνεση για να πραγματοποιηθεί, ενώ αυτό όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση 

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε η σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ με θέμα την έγκριση των ενεργειών της διοίκησης σε σχέση με το θέμα της τιμολόγησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τις σχετική πληροφορίες. 
Η επαναληπτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου. 
Ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ που είναι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε την αναβολή της γενικής συνέλευσης, μετά και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΔΕΗ και των βιομηχανιών της χώρας σχετικά με το ενεργειακό κόστος στον κλάδο της χαλυβουργίας.
Μετά την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται η ΔΕΗ και από την οποία προκύπτει ότι το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη Χαλυβουργία στην Ευρώπη ανέρχεται σε 71,4 €/MWh και  το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία Αλουμινίου στην Ευρώπη σε 56 €/MWh (τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που διεκδικούν οι επιχειρήσεις), οι βιομηχανίες δίνουν την δική τους απάντηση. 
Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), παρόλο που σκοπός της μελέτης, την οποία επικαλείται η ΔΕΗ, ήταν να ερευνήσει το πραγματικό κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) στην ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, ο σκοπός της έρευνας δεν επετεύχθη.
Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ, μεταξύ άλλων στην έρευνα συμμετείχαν μόλις 17 από τις 530 χαλυβουργικές μονάδες στην Ευρώπη (4 από τις 17 ήταν ελληνικές...).

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, 31 Ιανουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης