Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πάνω από 200 εκατ. έβαλαν στα ταμεία οι Έλληνες επιχειρηματίες μέσω των ξένων funds - Πώς κινδυνεύουν να χάσουν το «πάνω χέρι»

Πάνω από 200 εκατ.  έβαλαν στα ταμεία οι Έλληνες επιχειρηματίες μέσω των ξένων funds - Πώς κινδυνεύουν να χάσουν το «πάνω χέρι»
Tην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο ενεργειακό του κομμάτι σχεδιάζει και ο Όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής
Η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στο ελληνικό επιχειρείν έχει στρέψει πολλούς μεγάλους ελληνικούς ομίλους στην αναζήτηση ρευστότητας από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η είσοδος μεγάλων ξένων funds στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εταιριών, οι οποίες παραχωρώντας ένα μικρό ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου, υπολογίζεται ότι έβαλαν στα ταμεία τους πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ της York Capital στον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται πάνω από 18 δισ. δολάρια κάλυψε πρόσφατα το ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, συμμετείχε σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 21,4 εκατ. ευρώ αποκτώντας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου του εισηγμένου ομίλου, ενώ επιπλέον απέκτησε το 3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θυγατρικής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Το ποσό των 60 εκατ. ευρώ κατέβαλε το αμερικανικό επενδυτικό fund Third Point -μέσω αύξησης κεφαλαίου – αποκτώντας ποσοστό στην Energean Oil & Gas (πετρέλαια Πρίνου), καθώς διαβλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον χώρο των υδρογονανθράκων.
Συμφωνία που ενδεχομένως στο μέλλον να λάβει τη μορφή στρατηγικής επένδυσης είναι και η απόκτηση του 5% του Μυτιληναίου από τη Fairfax έναντι 25,5 εκατ. ευρώ, κίνηση που σύμφωνα με τον ελληνικό όμιλο ενισχύει την πρόσβαση του στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Tην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο ενεργειακό του κομμάτι σχεδιάζει και ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής, καθώς βρίσκεται ήδη σε σχετικές συζητήσεις.
Με ποια κριτήρια γίνεται όμως η επιλογή των ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες στρέφονται οι ξένοι;
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα ξένα funds επιλέγουν εισηγμένες με κερδοφορία, υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση και κυρίως χρηστή διοίκηση.
Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι: πόσο είναι διατεθειμένες οι ελληνικές επιχειρήσεις να αλλάξουν την μέχρι σήμερα νοοτροπία τους, να επιτρέψουν τον έλεγχο και τις αποφάσεις στους ξένους και εν τέλει να εγκαταλείψουν την οικογενειοκρατική τους στάση που έχουν υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια;
Αρκετά δύσκολα, υποστηρίζουν οι ίδιοι άνθρωποι, καθώς εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν και να αλλάξουν οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πως πλέον έχουν να δώσουν λόγο για τις πράξεις και τις αποφάσεις τους και απέναντι τους θα έχουν έναν σκληρό κριτή και όχι τους μετόχους σε μια γενική συνέλευση.
Ο έλεγχος θα είναι συχνός, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και κάποιες εταιρίες μέσα σε μερικά χρόνια «να αλλάξουν χέρια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης