Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο 5,5% το επιτόκιο στο ομολογιακό της ΔΕΗ - Αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ

tags :
Στο 5,5% το επιτόκιο στο ομολογιακό της ΔΕΗ - Αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ
Οι ελληνικές εταιρείες βγαίνουν στις αγορές ξανά
(upd)Στο 5,5% διαμορφώθηκε τελικά το επιτόκιο στο ομολογιακό ύψους 500 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που ανέφερε από τις 25 Απριλίου το www.bankingnews.gr.
Η ΔΕΗ έφτασε να δανείζεται από τις ελληνικές τράπεζες έως και 11% έως πέρυσι, ενώ μεσοσταθμικά ο «ελληνικός» δανεισμός της, από τις εγχώριες τράπεζες αυτά τα χρόνια ήταν περίπου στο 9%!
Πλέον, η επιχείρηση ολοκλήρωσε την έκδοση εταιρικού ομολόγου αντλώντας τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Από τις 25 Απριλίου το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Οι ελληνικές εταιρείες βγαίνουν στις αγορές ξανά – Πρώτη «έξοδος» για τη ΔΕΗ από το 2010 με επιτόκιο 5,5% με 5,8%....

Για πρώτη φορά μετά το 2010 η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, η ΔΕΗ βγαίνει ξανά στις διεθνείς αγορές διεκδικώντας κεφάλαια με καλούς και ανταγωνιστικούς όρους σε ότι αφορά τα επιτόκια. Η Επιχείρηση, όπως και όλες οι άλλες ελληνικές εταιρείες είχαν σχεδόν 4ετή αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές – λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα – κάτι που τις ώθησε μόνο σε εγχώριο δανεισμό, με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.
Η ΔΕΗ έφτασε να δανείζεται από τις ελληνικές τράπεζες έως και 11% έως πέρυσι, ενώ μεσοσταθμικά ο «ελληνικός» δανεισμός της, από τις εγχώριες τράπεζες αυτά τα χρόνια ήταν περίπου στο 9%!
Πλέον, η Επιχείρηση δρομολογεί την έκδοση εταιρικού ομολόγου με στόχο την άντληση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με το προσδοκώμενο επιτόκιο να εκτιμάται μεταξύ του 5,5% και του 5,8%.
Όπως τονίζει στο www.bankingnews.gr κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ «το κλίμα είναι πολύ καλό πλέον, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε εξαιρετικά, τόσο στις παρουσιάσεις όσο και στην ανταπόκριση των διεθνών αγορών. Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος ασφαλώς έχει παίξει η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Επιχείρησης και μάλιστα κατά τρεις βαθμίδες, (από «CCC» σε «B») από τον οίκο Standard & Poor’s με σταθερές προοπτικές» τονίζει το ίδιο στέλεχος.
Για την προετοιμασία της έκδοσης, η ΔΕΗ ξεκινά σειρά από roadshows, καθώς σήμερα και τη Δευτέρα θα υπάρξουν παρουσιάσεις στο Λονδίνο, ενώ την προσεχή Τρίτη 29 Απριλίου θα γίνουν παρουσιάσεις σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.
Την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη (30/4) το πρωί θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών το οποίο θα κλείσει το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. την ερχόμενη Τετάρτη. Η ΔΕΗ αναμένεται να αναζητήσει 500 εκατ. ευρώ με συνδυασμό ομολογιών λήξεως 2017 και ομολογιών λήξεως 2019. Οι οίκοι που θα «τρέξουν» την έκδοση της ΔΕΗ είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank και HSBC, μαζί με τις ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας η διαπραγμάτευση του ομολόγου

Οι ομολογίες που θα εκδώσει η ΔΕΗ πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά («Global Exchange Market») του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας. Όλες οι ομολογίες διαπραγματεύονται στο Λουξεμβούργο καθώς και σε μια ακόμη αγορά. Οι ανάδοχοι της έκδοσης της ΔΕΗ, κυρίως οι εξ Αμερικής, επιλέγουν – επιβάλουν τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας κυρίως για φορολογικούς λόγους, καθώς και για άλλα παρεμφερή οφέλη.

Η σημειολογία της πρόσφατης αναβάθμισης

Η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο S&P ασφαλώς είχε μεγάλη ουσιαστική και σημειολογική βαρύτητα, καθώς αντικατοπτρίζει τη γενικότερη βελτίωση του περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται η εταιρεία, δηλαδή την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, όλες οι υποβαθμίσεις της ΔΕΗ δεν είχαν προέλθει λόγω… κακής εικόνας της Επιχείρησης, αλλά πρωτίστως λόγω της δημοσιονομικής επικινδυνότητας του κύριου μετόχου, ήτοι του ελληνικού δημοσίου! Η ΔΕΗ ως εταιρεία κοινής ωφέλειας είναι συνυφασμένη και άρρηκτα «δεμένη» με την ελληνική οικονομία, αντικατοπτρίζοντας τις συνολικές προοπτικές της χώρας. Η δραστηριότητα της ΔΕΗ που είναι η παραγωγή, διάθεση και εκμετάλλευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι άμεσα συνυφασμένη με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
Χώρια βεβαίως τα οφέλη σε καθαρά εταιρικό επίπεδο όπως είναι η καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, η βελτίωση του χρηματοικονομικού προφίλ, η βελτίωση των όρων δανεισμού και η διευκόλυνση επενδύσεων.

(Πρώτη ενημέρωση - Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, ώρα 15:59)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης