Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μάχη στην αγορά αναψυκτικών - Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες με την είσοδο των «μικρών» εις βάρος των πολυεθνικών

Η μάχη στην αγορά αναψυκτικών - Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες με την είσοδο των «μικρών» εις βάρος των πολυεθνικών
Μεγάλη κερδισμένη στο σύνολο της αγοράς είναι η ΕΠΑΠ με την Green Cola
Σημαντικές ανατροπές στον χάρτη της αγοράς των αναψυκτικών επιφέρει η είσοδος των μικρών εγχώριων παικτών του κλάδου με νέα καινοτόμα προϊόντα.
Έτσι η ανακοίνωση της εταιρείας Βίκος ότι μπαίνει στην αγορά αναψυκτικών τοποθετώντας έως το τέλος του μήνα στα ψυγεία των καταστημάτων μια γκάμα 7 προϊόντων, αλλά και η εκδήλωση πρόθεσης της Ζυθοποιίας Μύθος να μπει και αυτή στα αναψυκτικά, ανατρέπουν την μέχρι τώρα κατάσταση στον κλάδο, όπου οι μεγάλοι παίκτες μοιράζονταν ως επί το πλείστον τα έσοδα που ανέρχονταν στα 500 εκατ ευρώ ετησίως.
Τα μερίδια των πολυεθνικών (Coca Cola και Pepsico) έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται, ενώ οι μικροί έχουν αρχίσει να κάνουν πλέον αισθητή την εμφάνισή τους, αυξάνοντας εντυπωσιακά τόσο τους τζίρους όσο και τα μερίδια αγοράς τους.
Για του λόγου το αληθές το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2014 στο σύνολο της χώρας η Coca Cola 3E και η Pepsico – ΗΒΗ «είδαν» τα μερίδιά τους να υποχωρούν με πολλαπλάσιο ρυθμό απ' ότι το σύνολο της αγοράς, η οποία κατέγραψε πτώση 3,7%.
Απώλειες τις οποίες εν μέρει καρπώθηκαν οι «τοπικές» εταιρείες ΛΟΥΞ από την Πάτρα, ΕΨΑ από τον Βόλο και ΕΠΑΠ από την Ορεστιάδα (η τελευταία κυρίως με την Green Cola της), αλλά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Market Track της Nielsen, για το σύνολο της χώρας το μερίδιο της Coca Cola υποχώρησε στο 73,4% από 76,1% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ενώ το μερίδιο της Pepsico έπεσε στο 6,8% από 8,1% στο σύνολο της αγοράς των αναψυκτικών που ήταν το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2013.
Από την άλλη πλευρά, η ΛΟΥΞ κέρδισε 0,6 μονάδες και έτσι το μερίδιό της διαμορφώνεται πλέον στο 5,7% ενώ το μερίδιο της ΕΨΑ ανήλθε στο 1,8%.
Ωστόσο οι μεγάλοι κερδισμένοι στο σύνολο της αγοράς είναι η ΕΠΑΠ με την Green Cola, το εταιρικό μερίδιο της οποίας από 0,2% πέρυσι σκαρφάλωσε εφέτος στο 1,4% καθώς και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία "ελέγχουν" το 5,8% της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης