Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Oι μηδενικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ - Οι τροποποιήσεις από τον Γ. Μανιάτη είχαν προαναγγελθεί ότι θα γίνουν

tags :
Oι μηδενικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ - Οι τροποποιήσεις από τον Γ. Μανιάτη είχαν προαναγγελθεί ότι θα γίνουν
Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν απλώς για να κατευνάσουν τους συνδικαλιστές, καταγγέλουν παράγοντες της αγοράς
Διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια στην αγορά για τις περιβόητες αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι περισσότερες από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν είχαν ως μόνο στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, ενώ οι περισσότερες από αυτές είχαν ήδη προαναγγελθεί ότι θα γίνουν.
Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται διασφάλιση των θέσεων εργασίας για 5 χρόνια, μεταφορά των εργασιακών δικαιωμάτων στη νέα εταιρεία και διατήρηση των συμβάσεων και των όρων εργασίας (μισθοί, κ.ά.).
Έτσι όλες οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν χθες ως καινούργιες από τον κ. Μανιάτη είχαν συμφωνηθεί στις 24 Ιουνίου στη σύσκεψη στελεχών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων (Δ. Σταμάτης και Στ. Παπασταύρου από την πλευρά της NΔ και Γ. Mανιάτης, Π. Kουκουλόπουλος και Xρ. Πρωτόπαπας εκ μέρους του ΠAΣOK) κατέληξαν σε μια σειρά βασικών ρυθμίσεων που θα ενταχθούν επίσης στο νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι:
1. Oι εργαζόμενοι που θα βρεθούν από τη σημερινή ΔEH στη «μικρή ΔEH» θα περάσουν στη δεύτερη μεταφέροντας το σύνολο των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
2. Tο πελατολόγιο που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔEH» θα αποτελείται από ένα μείγμα του σημερινού πελατολογίου της ΔEH.
3. Δεν θα αλλάξουν οι όροι ένταξης στα κοινωνικά τιμολόγια.
4. Θα υπάρξουν ειδικές ρήτρες, προς τους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι σημερινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να μην υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία τους μετά την ιδιωτικοποίηση.
5. Θα υπάρξει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που θα «πριμοδοτεί» τις προτάσεις εκείνες που θα περιλαμβάνουν και συγκεκριμένες επενδύσεις στον νέο οργανισμό, με την έννοια της επιπλέον βαθμολογίας στους υποψήφιους αγοραστές που θα συμπεριλάβουν στην προσφορά και συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.
6. H πώληση θα αφορά το 30% της σημερινής ΔEH, οριζόντια το ενεργητικό και το παθητικό της τόσο των πελατών όσο και των δανείων της ΔEH.
7. Tο ποσό της εξαγοράς δεν θα πάει στα ταμεία του κράτους ή στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά για την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων της ΔEH.

Στη μάχη κατά της ΔΕΗ και οι Δήμοι
Να περιέλθουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί (ΥΗΣ) Άγρα και Εδεσσαίου στο Δήμο Έδεσσας ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος της πόλης Δημήτριος Γιάννου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην πόλη της Έδεσσας και την ευρύτερη περιοχή λόγω της ένταξης στο σχεδιασμό των ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου.
Ειδικότερα, εξηγεί ότι ο φόβος όλων αφορά τη διαχείριση των νερών "καθώς είναι γνωστό ότι εάν καταστεί υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη «μικρή ΔΕΗ» θα φροντίσει να υπάρχει έντονη ροή υδάτων τις ημέρες και ώρες που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και όχι για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα που οι Καταρράκτες είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες".
Παράλληλα τονίζει ότι τα νερά του Εδεσσαίου ποταμού, από τα οποία παράγεται η ενέργεια στους ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου, είναι αυτά που αρδεύουν τον εύφορο κάμπο της περιοχής και ότι αν υπάρξει διαχείριση σύμφωνα μόνο με τις ανάγκες παραγωγής ενέργειας και οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους η περιοχή θα πέσει σε οικονομικό μαρασμό.
"Όπως γίνεται φανερό η διαχείριση των υδάτων διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική ζωή της πόλης και από αυτήν εξαρτάται το σύνολο σχεδόν της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε οι ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου και η διαχείριση των υδάτων του Εδεσσαίου ποταμού να περιέλθουν στο Δήμο Έδεσσας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τους αναπτυξιακούς σκοπούς της περιοχής", προσθέτει ο δήμαρχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης