Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To λαθρεμπόριο έπληξε τα μεγέθη της Παπαστράτος - Χάνει την πρωτιά στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας

To λαθρεμπόριο έπληξε τα μεγέθη της Παπαστράτος - Χάνει την πρωτιά στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας
Οι ζημιές της εταιρείας εκτοξεύθηκαν στα 13,781 εκατ. ευρώ
Η υψηλή φορολογία και το λαθρεμπόριο έπληξαν τα μεγέθη της Παπαστράτος, η οποία χάνει τα ηνία του κλάδου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμήνου, ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου, η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Philip Morris, εμφάνισε μείωση των εσόδων της κατά 13,3%, αλλά και υπερδιπλασιασμό των ζημιών της, λόγω της απουσίας εσόδων από θυγατρικές της.
Αποτέλεσμα είναι για πρώτη φορά η επιχείρηση να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, μεταξύ των ελληνικών καπνοβιομηχανιών, με κριτήριο τις πωλήσεις.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της περιορίστηκαν στα 161,964 εκατ. ευρώ από 186,821 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ οι ζημιές της εκτοξεύθηκαν στα 13,781 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,526 εκατ. ευρώ το 2012.
Ο βασικός λόγος ήταν το λαθρεμπόριο, το οποίο εκτιμάται ότι στη χώρα μας ανέρχεται στα 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα και αποτελούν τη μεγαλύτερη αύξηση εντός της Ε.Ε. κατατάσσοντας την Ελλάδα 6η στην κατανάλωση παράνομων και παραποιημένων τσιγάρων.
Στην Ελλάδα υψηλά είναι τα ποσοστά κατανάλωσης των παράνομων λευκών τσιγάρων (illicit whites) που το 2013 άγγιξαν το 12,2%.
Τα παράνομα λευκά τσιγάρα - «μαϊμού» που παρασκευάζονται με μοναδικό σκοπό τη διοχέτευσή τους στην παράνομη αγορά, αποτελούν ένα διαρκώς αυξανόμενο είδος παράνομου προϊόντος καπνού.
Ο όγκος διακίνησης των παράνομων λευκών τσιγάρων στην Ελλάδα για το 2013 έφτασε τα 2,8 δις τσιγάρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης