Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Mετά τη SATO....και η Pasal - Πώς οδηγήθηκε στο άρθρο 99 η εταιρεία ακινήτων του Ομίλου Θεοδωρίδη

Mετά τη SATO....και η Pasal - Πώς οδηγήθηκε στο άρθρο 99 η εταιρεία ακινήτων του Ομίλου Θεοδωρίδη
Ποιο μοντέλο εξυγίανσης αναμένεται να ακολουθήσει
Το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η αγορά ακινήτων ήταν η αιτία που οδήγησε την εταιρεία Pasal στο άρθρο 99, ενώ η εκδίκαση της αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων, προσδιορίσθηκε να λάβει χώρα την 28/1/2015 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, με προσωρινή διαταγή του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανεστάλησαν οι ατομικές και συλλογικές διώξεις των πιστωτών κατά της εταιρείας έως την εκδίκαση της αιτήσεως προληπτικών μέτρων.
Σε όλη τη διαδικασία η εταιρεία έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πιστωτριών τραπεζών.
Ήδη ο ορκωτός εκτιμητής είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στα αποτελέσματα του εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης, καθώς όπως ανέφερε στις παρατηρήσεις του «εφιστούµε την προσοχή σας στο γεγονός ότι η εταιρεία και ο όµιλος εµφανίζουν συνεχιζόµενες ζηµίες µεγάλου ύψους από τη χρήση 2010 (αρνητικό EBITDA) καθώς και αρνητικές ταµειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες. Αυτές οι συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σηµαντική αµφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας και του οµίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, εφόσον δεν υλοποιηθούν από τη ∆ιοίκηση, τα απαραίτητα µέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσµάτων και της ρευστότητας».
Στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα της Pasal ανήλθαν σε ζημιές 677 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 551 χιλ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2013.
Τα λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) ανήλθαν σε 2,03 εκατ. ευρώ έναντι 2,44 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2013, ενώ τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 3,23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,14 εκατ. ευρώ ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Τα αποτελέσματα της περιόδου περιλαμβάνουν ζημιά ύψους 625 χιλ. ευρώ από την πώληση επενδυτικών ακινήτων αξίας 10,6 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταβιβάστηκαν αντί τιμήματος 10 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού.
Η καθαρή αξία του ενεργητικού προ αναβαλλόμενης φορολογίας (NAV) την 30.6.2014 διαμορφώθηκε σε 24,1 εκατ. ευρώ (1,62 ευρώ/μετοχή), ενώ αντίστοιχα η καθαρή αξία του ενεργητικού μετά από την αναβαλλόμενη φορολογία (triple net NAV) ανήλθε σε 7.045 χιλ. ευρώ (0,47 ευρώ/μετοχή) έναντι 10.411 χιλ. ευρώ την 31.12.2013.
Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος της περιόδου μειώθηκε σε 137, 4 εκατ. ευρώ έναντι 146,6 εκατ. ευρώ.
Η αξία των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου στις 30.06.2014 ήταν 140,3 εκατ. ευρώ και των συμμετοχών του στα 28,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες σκοπεύει να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό δανεισμό της και να αξιοποιήσει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και τη συμμετοχή της στην TRASTOR ΑΕΕΑΠ.
Από τις ενέργειες υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν προβλέπεται να επηρεαστεί η λειτουργία των θυγατρικών εταιρειών, των επενδύσεων και των συμμετοχών της εταιρείας καθώς και οι συναλλαγές της με τρίτους (πελάτες, προμηθευτές) ή το ελληνικό Δημόσιο.

Το μοντέλο διάσωσης της SATO θα ακολουθήσει και η Pasal
Το 2012 είχε προηγηθεί η κατάθεση αίτηση συνδιαλλαγής της SATO, η οποία είχε τη στήριξη ολόκληρου σχεδόν του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (9 τράπεζες) στο πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας, με τις τράπεζες που το συγκροτούν να έχουν συνολικές απαιτήσεις από δάνεια περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία προέβλεπε:
•      την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ύψους 18 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και μετατόπιση της περιόδου αποπληρωμής του υπολοίπου ποσού στο μέλλον.
•      τη μείωση των λοιπών υποχρεώσεων ύψους 12,4 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. ευρώ.
•      την αγορά ακινήτων της SΑΤΟ από τις πιστώτριες τράπεζες σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι υποχρεώσεις της εταιρείας μειώθηκαν δραματικά από τα 68 εκατ. σε 20 εκατ. ευρώ από τα οποία μόλις τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικό δανεισμό.
Πρόκειται για μια όχι και τόσο συνηθισμένη στην Ελλάδα διαδικασία εξυγίανσης καθώς η εταιρεία ξεκίνησε τις διαδικασίες με το άρθρο 99 αλλά με ταχείς ρυθμούς υπήρξε συμφωνία με τους πιστωτές και έγινε χρήση του άρθρου 106Β το οποίο αναφέρεται σε προϋπογεγραμμένη συμφωνία.
Το ίδιο μοντέλο με την Sato θα ακολουθηθεί και με την PASAL προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης