Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι 3 λόγοι για το ράλι της ΔΕΗ – Κέρδη άνω του +35% μέσα σε ένα μήνα

Οι 3 λόγοι για το ράλι της ΔΕΗ – Κέρδη άνω του +35% μέσα σε ένα μήνα
Στις 30 Οκτωβρίου 2014 η τιμή της ΔΕΗ βρισκόταν στα 5,50 ευρώ, ενώ σήμερα πλησιάζει τα 7,25 ευρώ
(upd)Για μια ακόμη ημέρα η ΔΕΗ ξεχωρίζει στο ταμπλό, με τη μετοχή να καταγράφει σήμερα κέρδη άνω του +8%, φτάνοντας αισίως στα 7,52 ευρώ.
Από το Μάρτιο που η μετοχή είχε φτάσει στα 12,75 ευρώ, στις 30 Οκτωβρίου υποχώρησε στα 5,50 ευρώ, ενώ έκτοτε έχει κερδίζει περίπου 19%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Ποιοι όμως είναι οι λόγοι του μίνι ράλι που καταγράφει η μετοχή, ιδιαίτερα από τότε που μπήκε ο Δεκέμβριος;
Σύμφωνα με τους αναλυτές τρεις είναι οι βασικοί λόγοι.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, εξέλιξη η οποία μειώνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης.
Η ΔΕΗ καταναλώνει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου για την παραγωγή ρεύματος, ιδιαίτερα για τη νησιωτική περιοχή, και η μείωση της τιμής του "μαύρου χρυσού" περιορίζει σημαντικά το κόστος, επομένως και τα αποτελέσματα τα επόμενα τρίμηνα.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις προοπτικές που διανοίγονται για την επιχείρηση σε περίπτωση που προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
Η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί το σενάριο να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως η παρούσα κυβέρνηση να διασωθεί προωθώντας το μεταρρυθμιστικό πλάνο που απαιτεί η τρόικα.
Ήδη υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής» ΔΕΗ, ενώ οι αλλαγές θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με την πώληση του 17% της ΔΕΗ το 2016.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΔΕΗ θα εισφέρει το 30% της δυναμικότητάς της στη «μικρή» ΔΕΗ, ήτοι 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη (κυρίως από τις μονάδες στην Πτολεμαΐδα), 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου.
Παράλληλα, στη «μικρή» ΔΕΗ θα δοθεί «προίκα» το 30% του προσωπικού, το 30% του πελατολογίου και πρόσβαση σε ορυχείο λιγνίτη.
Επίσης, τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2014, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών περί καθαρών κερδών 107,5 εκατ. ευρώ, αν και περιλαμβάνουν εφάπαξ θετική επίπτωση 23,2 εκατ. ευρώ από την έκπτωση στο φυσικό αέριο, ενώ έχουν επηρεαστεί αρνητικά από πρόβλεψη 48,3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλείμματος στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), που δημιουργήθηκε το 2011 και το 2012 από τρίτους προμηθευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από την αγορά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Α. Ζερβό, οι θετικές επιπτώσεις στη μείωση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ από την πτώση του πετρελαίου θα φανούν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ αντίστοιχα για το φυσικό αέριο θα επηρεαστεί θετικά στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Το πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ανέφερε ότι στη στρατηγική της ΔΕΗ συνεχίζεται ο στόχος της περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού της κόστους (οι ελεγχόμενες δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,4% ή αλλιώς 24,1 εκατ. ευρώ).

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 11:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης