Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Ελλάδα …του μέλλοντος - Με ένα κωδικό θα στήνεις επιχείρηση καταργώντας 66 Νόμους!

Η Ελλάδα  …του μέλλοντος - Με ένα κωδικό θα στήνεις επιχείρηση καταργώντας 66 Νόμους!
Έτσι καταργούνται 66 Νόμοι και 32 Προεδρικά και Βασιλικά διατάγματα!
«Φτιάχτο μόνο σου».Το σλόγκαν αυτό ταιριάζει «γάντι» στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο καταργεί το «χαρτοβασίλειο» για το άνοιγμα ενός καταστήματος ή μιας επιχείρησης.
Το νέο τοπίο στην αδειοδότηση μιας επιχείρησης περνά την ευθύνη στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και το κράτος αναλαμβάνει ρόλο …επιβλέποντα.
Η δωδεκαμελής ομάδα εργασίας με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέας Βιομηχανίας κ Γεώργιος Στεργίου είναι ένα βήμα πριν την κατάργηση 66 νόμων , 32 Προεδρικών και Βασιλικών Διαταγμάτων , 82 υπουργικών αποφάσεων και 31 εγκυκλίων. Η νέα φιλοσοφία του κράτους στηρίζεται στην εμπιστοσύνη προς τον πολίτη, η οποία διαμορφώνει νέα κουλτούρα και στην ουσία καταργεί το πάρε δώσε με τους κρατικούς υπαλλήλους.
Έτσι ο ενδιαφερόμενος προχωρά στην υλοποίηση της επένδυσης κάνοντας τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως θα είναι σύννομες με τον πολεοδομικό κανονισμό.
Παράδειγμα ένα μαγαζί που πρέπει να έχει άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα μπορεί να λειτουργήσει λαμβάνοντας στη συνέχεια την άδεια ενώ στο ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο ατύχημα ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα έχει την κύρια ευθύνη.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου έλεγε ότι δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να τους ταλαιπωρεί όλους για να πιάσει το έναν και «κακό.»
Το νέο πλαίσιο θα μπει σε εφαρμογή και στη χώρα μας και βασίζεται στο νόμο 4262/2014. Η λογική του είναι ότι όλες οι οικονομικές δραστηριότητες και προτού αποφασιστεί η οποία αδειοδοτική τους διαδικασία θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση το ρίσκο, το οποίο αποτιμάται είτε με βάση την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος είτε με το εύρος ζημιών
Ο νέος νόμος έχει τρείς στόχους. Α) Καθιερώνει τη γενική αρχή της ελεύθερης, και χωρίς περιορισμό, άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας με μόνη την τήρηση των φορολογικών και κοινωνικοασφαλιστικών υποχρεώσεων του ενδιαφερόμενου προσώπου.
Κατ’ εξαίρεση, ανάλογα με ο είδος της δραστηριότητας και με βάση την ως άνω αξιολόγηση κινδύνου, για την έναρξη λειτουργίας ο νόμος μπορεί να απαιτήσει να τηρούνται γενικοί όροι λειτουργίας και πρότυπα, ενώ μόνο για ελάχιστες περιπτώσεις θα απαιτείται προηγούμενη άδεια λειτουργίας. Β) Η μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο έκδοσης της άδειας στο στάδιο πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διεξάγονται από πιστοποιημένους φορείς και με βάση συγκεκριμένα πρότυπα και προδιαγραφές για κάθε δραστηριότητα. Γ)3. Η οργάνωση και επίβλεψη του νέου θεσμικού πλαισίου θα στηριχθεί στην δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων. Θα δημιουργηθεί ένα portal μέσω του οποίου θα παρέχεται ένας κωδικός και με αυτόν θα μπορεί η εκάστοτε επιχείρηση να αδειοδοτείται και ταυτόχρονα να πληροφορείται σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης. Οι αλλαγές όμως δεν είναι αρεστές απ’ όλους διότι αρκετά επαγγέλματα θα χάσουν την παλιά τους λάμψη ενώ αυτοί που τα ασκούν θα φαίνονται λιγότερο χρήσιμοι σε σχέση με το παρελθόν με συνέπεια να μειωθούν οι αμοιβές. Οι μηχανικοί είναι η μία ομάδα που αντιδρά στις νομοθετικές αλλαγές διότι η στην ουσία η επαγγελματική τους υπόσταση δεν μειώνεται αλλά αλλάζει η σειρά εμφάνισης στην όλη διαδικασία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης