Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΕ: Παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις προς τις Κυπριακές Αερογραμμές - Αντιμέτωπες με «λουκέτο»

tags :
ΕΕ: Παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις προς τις Κυπριακές Αερογραμμές - Αντιμέτωπες με «λουκέτο»
Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών
Παράνομη κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κρατική ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών.
Από το μεσημέρι έχει στα χέρια του ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών και επίσημα την πλήρη έκδοση της Απόφασης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταλήγει στο ότι εντός τεσσάρων μηνών από σήμερα, θα πρέπει οι Κυπριακές Αερογραμμές είτε να επιστρέψουν στο κράτος ποσό 63,1 εκατ. ευρώ συν τόκους από το 2012, είτε να κλείσουν.
Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, για τις κυβερνητικές ενέργειες θα πρέπει να ενημερώνεται ανελλιπώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ουσιαστικά κρίθηκαν ως παράνομη ενίσχυση, τα 31,3 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου του Φεβρουαρίου 2012 και τα 34,5 εκατ. του δανείου από την Ελληνική του Δεκεμβρίου 2012, που εγγυήθηκε το κράτος (από τα οποία αποπληρώθηκαν από τις Κ. Α. τα 11 εκ. ευρώ κάτι που δεν αναφέρεται στην Απόφαση), όπως και 300.00 ευρώ που δόθηκαν για «επαγγελματική εκπαίδευση».
Η Ε.Ε. απέρριψε όλα τα επιχειρήματα για την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, για την οικονομική κρίση, για τις ζημιές λόγω τουρκικού εμπάργκο και λόγω παράνομου αεροδρομίου, όπως και το επιχείρημα ότι στη Μάλτα επιτράπηκε και δεύτερη κρατική ενίσχυση εντός μίας δεκαετίας.
Επίσης απορρίπτει το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης σε Κύπρο και Ελλάδα, αφού εν μέσω κρίσης οι Κυπριακές Αερογραμμές αύξησαν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σε λίγο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Υπουργό Οικονομικών.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε: 

Αντιμέτωπες με «λουκέτο» βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές, μετά από 69 χρόνια ιστορίας.

Υπομονή μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, συστήνει ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση αρνητικής απόφασης η Κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για κάλυψη του κενού συνδεσιμότητας της χώρας, αλλά και για κάλυψη των επιβατών και των εργαζομένων στην εταιρεία.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη για την απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την κρατική στήριξη που έλαβαν οι ΚΑ.

(Πρώτη ενημέρωση 9 Ιανουαρίου 2015 9:31)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης