Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Για νέο κύμα απολύσεων προειδοποιούν οι επιχειρηματίες αν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό

Για νέο κύμα απολύσεων προειδοποιούν οι επιχειρηματίες αν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό
Η αύξηση του κατώτατου μισθού μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος για μία εταιρεία στα 2.500 με 3.000 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο
Νέο κύμα απολύσεων εκτιμούν οι επιχειρηματίες πως θα υπάρξει στην αγορά εργασίας, στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους συνομίλησε το www.bankingnews.gr, μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος για μία εταιρεία στα 2.500 με 3.000 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο.
Τα χρήματα αυτά είναι πολλά και εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, τονίζει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων.
Όπως αναφέρει ο ίδιος άνθρωπος "αν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε απολύσεις.
Στο ίδιος μήκος κύματος και οι δηλώσεις επιχειρηματία από τον κλάδο της λιανικής πώλησης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά "δεν μπορούμε υπό τις παρούσες συνθήκες να τα βγάλουμε πέρα.
Πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;
Είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε απολύσεις, αφού είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στο κόστος".
Να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα ανέρχεται στα 586 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στα 1.022 ευρώ. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός αποτελεί το 57% του μέσου μισθού που δίδεται στους εργαζομένους στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.
«Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι «σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα».
Τον περασμένο πάντως μήνα σε μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπήρξαν σαφείς αιχμές για το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού "αυξήθηκε".
H εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.
Και αυτό γιατί το ζητούμενο - κατά τους ίδιους - είναι να μην "πλησιάζει πολύ" ο κατώτατος μισθός των χαμηλά ειδικευόμενων με τον μέσο μισθό που λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων σε μία οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης