Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιάννης Κλεώπας (Alliott Group): Επενδύσεις στην Ελλάδα - Τι πρέπει να προσέξετε

Γιάννης Κλεώπας (Alliott Group): Επενδύσεις στην Ελλάδα - Τι πρέπει να προσέξετε
Το ασταθές φορολογικό περιβάλλον κι η αξιοπιστία των τοπικών αρχών οδηγούν σε ανασφάλεια και αποτελούν το βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις
Ένα σημαντικότατο ερώτημα που απασχολεί όποιον σκέφτεται να επενδύσει στη χώρα μας είναι αν θα ξεκινήσει την ανάπτυξη μιας επιχείρησης εξ αρχής ή αν θα προβεί στην εξαγορά υφιστάμενης επιχείρησης.
Εάν μία επιχείρηση επιλέξει την οδό της ανάπτυξης εξ αρχής ενός υποκαταστήματος αλλοδαπής επιχείρησης, ή μιας θυγατρικής ή την ίδρυση μιας νέας εταιρίας τα πλεονεκτήματα που έχει σε αυτήν την περίπτωση είναι η διατήρηση της διεθνούς επιχειρηματικής κουλτούρας καθώς και η δυνατότητα ελέγχου του ρυθμού ανάπτυξης.
Ανασταλτικοί παράγοντες θεωρούνται η χρονοβόρα διαδικασία εδραίωσης στην Ελληνική αγορά και η ευελιξία στην απόκτηση μιας τοπικής επιχειρηματικής κουλτούρας. Τέλος υπολογίσιμο είναι το γεγονός ότι η μητρική επιχείρηση πρέπει να υποστηρίζει την Ελληνική επιχείρηση έως ότου αυτή γίνει αυτάρκης.
Στην περίπτωση που μία επιχείρηση επιλέξει να επενδύσει στην εξαγορά υφιστάμενης επιχείρησης, αποκτά άμεση παρουσία και πρόσβαση στην Ελληνική αγορά και έμπειρο προσωπικό με βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της τοπικής αγοράς.
Επίσης, έχει πρόσβαση σε υπάρχουσα πελατεία και μπορεί να εκμεταλλευτεί την πιστοληπτική ικανότητα της υφιστάμενης επιχείρησης.
Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο επιχειρηματίας σε μία τέτοια επένδυση, αφορούν στην ενσωμάτωση των πρακτικών της μητρικής επιχείρησης λόγω διαφορετικής επιχειρηματικής κουλτούρας, καθώς και η πιθανότητα αλλαγής του αρχικού επιχειρηματικού σχεδίου με στόχο να υλοποιηθούν υφιστάμενες πρακτικές και δεσμεύσεις.
Και στις δύο περιπτώσεις το ασταθές φορολογικό περιβάλλον κι η αξιοπιστία των τοπικών αρχών, οδηγούν σε ανασφάλεια και αποτελούν ίσως το βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ασταθές φορολογικό περιβάλλον είναι εκείνο που αλλάζει συχνά και άτακτα, σχεδιάζεται χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό, διαφοροποιείται εκ των υστέρων, που καθυστερεί να υλοποιήσει δεσμεύσεις νόμων και που αδυνατεί να εφαρμοστεί με ομοιομορφία σε κάθε γωνιά της χώρας.
Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η αγορά εξελίσσεται και αναδιαμορφώνεται διαρκώς και το φορολογικό σύστημα μοιραία ακολουθεί και εκσυγχρονίζεται.
Οι σύμβουλοι της επιχείρησης που επενδύει συμβάλλουν αποφασιστικά στον σχεδιασμό ρεαλιστικών στρατηγικών επέκτασης και ανάπτυξης μίας επιχείρησης στην Ελληνική αγορά.
Με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, βοηθούν αποτελεσματικά στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, ώστε να αποφευχθούν υψηλού κόστους λάθη.
Στην περίπτωση της εξαγοράς υφιστάμενης επιχείρησης, συμβάλουν στην πραγματοποίηση ενδελεχών επαληθεύσεων (due diligence) της εξαγοραζόμενης ώστε να διαπιστωθεί η φορολογική και νομική της αρτιότητα και το ακριβές οικονομικό μέγεθος της.
Στην περίπτωση της ανάπτυξης της επιχείρησης εξ αρχής, συμβάλλουν με την έγκαιρη και αποτελεσματική διεκπεραίωση της διαδικασίας ίδρυσης εταιρίας ή υποκαταστήματος και ακολούθως την εγκατάσταση συστημάτων που θα βοηθήσουν την απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία.
Συνοψίζοντας τονίζεται το γεγονός πως η απόφαση του αν θα επιλεγεί η «Ανάπτυξη εξ αρχής» ή η «Εξαγορά υφιστάμενης επιχείρησης» πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, στοιχεία και στόχους.
Οι συνθήκες αγοράς, τομέας δραστηριότητας, ρυθμός ανάπτυξης, οι στόχοι και τα χρονικά περιθώρια επιτυχίας τους είναι μερικά από τα σημεία που πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν κατά προτεραιότητα.

Ο Γιάννης Κλεώπας είναι πρόεδρος του Alliott Group

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης