Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυξήθηκε η απασχόληση στoν κλάδο της ένδυσης μετά από 20 χρόνια - Παγώνουν τα σχέδια για Ρωσία

Αυξήθηκε η απασχόληση στoν κλάδο της ένδυσης μετά από 20 χρόνια - Παγώνουν τα σχέδια για Ρωσία
Aνακάμπτει ο τζίρος στην εγχώρια αγορά ενδυμάτων
Θετική καταγράφεται η πορεία της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης, με αιχμή του δόρατος την αύξηση που σημειώθηκε στην απασχόληση σε ποσοστό 6%.
Nα σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αύξηση στην απασχόληση της ένδυσης στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), τα σημάδια σταθεροποίησης και ελαφράς ανάκαμψης της ένδυσης στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και το 2014.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη μικρή αλλά σταδιακή αύξηση των λιανικών πωλήσεων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Στην ένδυση οι λιανικές πωλήσεις το 2014 κατέγραψαν αύξηση κατά 2,2%.
Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2014 οι λιανικές πωλήσεις παρουσίαζαν συνεχώς μικρή αλλά σταθερή αύξηση.
Το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά ενδυμάτων ανακάμπτει επιβεβαιώνεται τόσο από την αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά και η οποία ανήλθε σε ποσοστό 1,4%, όσο επίσης και από την αύξηση των εισαγωγών κατά 9,1%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από 5 συνεχή χρόνια πτωτικής πορείας.
Την περίοδο 2008 - 2013 οι εισαγωγές ενδυμάτων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 42%.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο δίμηνο του 2014 οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας επηρέασαν αρνητικά τον κλάδο και κυρίως τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά.
Το γεγονός αυτό περιόρισε σημαντικά την καλή πορεία που είχε ο κλάδος στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν σαφώς καλύτερη.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ενδυμάτων το 2014 κατέγραψαν αύξηση 2,2% έναντι του 2013 και ανήλθαν σε 564 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός αφού η σύγκριση γίνεται με το 2013 που αποτέλεσε την πρώτη θετική χρονιά για τις εξαγωγές ενδυμάτων μετά το 2003.
Έτσι, μετά από δέκα χρόνια συνεχούς πτώσης των εξαγωγών ενδυμάτων, παρατηρείται από τις αρχές του 2013 και μετά για δύο συνεχή έτη μικρή αλλά σταθερή αύξηση των εξαγωγών ενδυμάτων.
Από τις εξαγωγές ενδυμάτων το 67% αφορά πλεκτά ενδύματα.
Επίσης οι εξαγωγές απευθύνονται σε ποσοστό 89,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ποσοστό 10,6% εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παγώνουν τα σχέδια για Ρωσία
Για το ελληνικό ένδυμα, η αρνητική κατάσταση στη Ρωσία και η διαρκής διολίσθηση του εθνικού της νομίσματος δεν μεταφράζεται τόσο σε απώλεια μεριδίων αγοράς λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων (αφού τα ελληνικά μερίδια ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένα), όσο κυρίως σε "μάζεμα" εμπορικών και επενδυτικών στόχων από εταιρείες που επιθυμούσαν να επεκταθούν εκεί.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλος Ασλανίδης:
"Η Ρωσία είχε αρχίσει να θεωρείται αγορά με προοπτική, αγορά-στόχος για τις ελληνικές εξαγωγές ενδύματος, αλλά πλέον ο στόχος αυτός φαίνεται ότι απομακρύνεται, καθώς οι εξελίξεις στο μέλλον δεν αναμένεται να είναι ευνοϊκές.
Βέβαια, επιχειρήσεις που είχαν στήσει τα τελευταία χρόνια μια σοβαρή παρουσία στη ρωσική αγορά και είχαν εκεί καλούς πελάτες, επιμένουν και προσπαθούν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της προσπάθειάς τους".

www.bankingnews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης