Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tα απίστευτα τρικ των ισολογισμών των ελληνικών επιχειρήσεων - Οι περιπτώσεις των supermarket

Tα απίστευτα τρικ των ισολογισμών των ελληνικών επιχειρήσεων - Οι περιπτώσεις των supermarket
Η ανάδειξη ζημιογόνων χρήσεων το ισχυρό τους πλεονέκτημα
H Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η κυβέρνηση του Σύριζα δίνει μάχη να μη κοπούν μισθοί και συντάξεις ενώ οι επιχειρηματίες με τις εταιρείες τους «σφυράνε κλέφτικα».
Η πλειονότητα των ελλήνων επιχειρηματιών θεωρεί ότι έχει εκπληρώσει την υποχρέωση του έναντι του κράτους καθώς απασχολεί προσωπικό και ειδικά όταν ο αριθμός των εργαζόμενων ξεπερνά τους 1000.
Το επιχείρημα τους εστιάζεται στο γεγονός ότι απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Ορισμένες διοικήσεις όταν μιλούν για φόρους που έχουν αποδώσει στο κράτος εννοούν τους παρακρατηθέντες από τη μισθοδοσία.
Στη ζυγαριά βάζουν την απόδοση του ΦΠΑ, ο οποίος όμως πληρώνεται από τον τελικό καταναλωτή ενώ οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να το αποδώσουν.
Πληρώνουν ακόμη εισφορές στο ΙΚΑ, οι οποίες θεωρούνται υψηλές και το κονδύλι αυτό έχει κόστος.
Δηλαδή ο εργαζόμενος, σύμφωνα με αρκετούς δεν πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη;
Επιπλέον πληρώνουν φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Όμως να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω είναι κόστη και υπολογίζονται.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες διαμαρτύρονται έντονα για δεκαετίες για τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που υπάρχουν στις επιχειρήσεις και κυρίως ότι φορολογικό σύστημα αλλάζει συνέχεια.
Οι φορολογικοί συντελεστές όμως έχουν ουσία και περιεχόμενο μόνο όταν επιχειρήσεις έχουν καθαρά κέρδη στη περίπτωση αυτή προκύπτει φόρος με συντελεστή 26% επί των κερδών.
Όταν ο ετήσιος ισολογισμός εμφανίζει ζημιές δεν καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ φόρος.
Ο εργαζόμενος πληρώνει φόρους η επιχείρηση ποτέ.
Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δίνουν φόρους λόγω της κερδοφορίας τους.
Δηλαδή ο βασικός μέτοχος και ο επιχειρηματίας κάνει μια δραστηριότητα που χάνει λεφτά κάθε χρόνο ενώ δεν προχωρά στο επόμενο βήμα να κατεβάσει τα ρολά διότι σκέπτεται τους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά. ;
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές το προφίλ του έλληνα επιχειρηματία.
Όλα αυτά γίνονται με την άδεια του κράτους το οποίο καλλιέργησε για δεκαετίες αυτές τις νοοτροπίες.
Η Εφορία Ανωνύμων Εταιρειών με έδρα την Καλλιθέα έχει στην αρμοδιότητά της δηλαδή τον έλεγχο περίπου 30.000 επιχειρήσεων με το διακριτικό τίτλο Ανώνυμες Εταιρείες.
Τα έσοδα που συγκέντρωσε η αρμόδια εφορία στα πέτρινα χρόνια της οικονομίας έφθαναν τα 10 δισ. με 11 δισ ευρώ το χρόνο.
Ο κύριος όγκος των χρημάτων προέρχεται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και από τους υπόλοιπους φόρους που επιβάλλονται με σταθερότητα από το ελληνικό κράτος.
Αξιόπιστη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι είναι ελάχιστο το ποσό του φόρου επί των κερδών στα συνολικά ετήσια έσοδα των 10 δισ και 11δισ ευρώ πους συγκεντρώνει η Εφορία Ανωνύμων Εταιρειών της Καλλιθέας.
Το bankingnews.gr σχολιάζει δύο ισολογισμούς ο ένας είναι του Ομίλου Σκλαβενίτη και ο άλλος είναι της ΑΒ Βασιλόπουλος που ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο Delhaize με έδρα το Βέλγιο.

Ετήσιος Ισολογισμός Σκλαβενίτη 2013

Ο ελληνικός όμιλος Σκλαβενίτη παρουσίασε κύκλο εργασιών 1.190.661.000 ευρώ. Τα μεικτά κέρδη έφθασαν τα 295.770.000 ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 10.260.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό υπολογίζεται ο φορολογικός συντελεστής που προκύπτει ως φόρος προς το κράτος.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν σε 31.953.000 το Δεκέμβριο του 2013.
Ο αριθμός των εργαζόμενων έφθανε σε 8.490 άτομα.

Ετήσιος Ισολογισμός ΑΒ Βασιλόπουλος

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.736.041.000 ευρώ. Τα μεικτά κέρδη έφτασαν τα 427.863.000. Τα κέρδη μετά από φόρους έφθασαν τα 39.796.000 ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 126.237.000 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζόμενων σε 10.958 άτομα το Δεκέμβριο του 2013.
Τα παραπάνω στοιχεία που παραθέτουμε μας οδηγούν αρχικά στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά χρώματα είναι πιο έντονα στον ισολογισμό της ΑΒ Βασιλόπουλο από τον όμιλο Delhaize.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να κατανοήσει άμεσα το πρόβλημα για να ανακουφίσει τα υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ο φορολογικός συντελεστής επι των κερδών δεν έχει καμία αξία για το φορολογικό σύστημα της χώρας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης