Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το βλέμμα στην Τουρκία στρέφουν οι ελληνικές επιχειρήσεις - Δέλεαρ οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Το βλέμμα στην Τουρκία στρέφουν οι ελληνικές επιχειρήσεις - Δέλεαρ οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Σημαντική η συνεισφορά στους τζίρους για τις εταιρείες που δραστηροποιούνται στην τουρκική αγορά
Το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία έχουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, μία χώρα που οι ρυθμοί ανάπτυξης τρέχουν με ποσοστό 4% ετησίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕλληνοΤουρκικού Επιμελητηρίου, η γειτονική μας χώρα μέχρι το 2050 θα έχει 100 εκατομμύρια κατοίκους, με τεράστια ζήτηση σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.
Εκτιμάται, δε, ότι για τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις εμπορικές, η τουρκική αγορά είναι πολύ ευκολότερα προσβάσιμη από ό,τι οι αντίστοιχες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, καθώς τα καταναλωτικά πρότυπα των Τούρκων είναι παραπλήσια με τα ελληνικά και το γεγονός αυτό διευκολύνει, από πλευράς μάρκετινγκ, τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη γειτονική χώρα.
Πάντως για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά της Τουρκίας, όπως ο Ομιλος Τιτάν, η συνεισφορά στα μεγέθη τους κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Στην περίπτωση της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας οι δραστηριότητες στη γείτονα χώρα παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που επέτρεψε στον Όμιλο να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2014 μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις.
Επίσης και η Πλαστικά Κρήτης είναι η εταιρεία που η συνεισφορά στα μεγέθη της από την αγορά της Τουρκίας είναι σημαντική, ενώ ιδιαίτἒρα καλή αγορά θεωρείται η τουρκική αγορά και για την εταιρεία ανελκυστήρων Κleemann.
Επίσης την επέκταση της στη γείτονα χώρα εξετάζει και η εισηγμένη εταιρεία Έλτον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια.
Από τις περίπου 500 επιχειρήσεις συμφερόντων της χώρας μας, οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.
Αντίθετα οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στην αρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. 

Διέξοδο για τις ελληνικές κατασκευαστικές
Διέξοδο στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και στους νέους μηχανικούς, που αδυνατούν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, θα μπορούσε να δώσει η αγορά κατασκευών της Τουρκίας, το μέγεθος της οποίας αναμένεται να φτάσει στα 130 δισ. τουρκικές λίρες μέχρι το 2020, έναντι 52 δισ. το 2011 (μια λίρα ισούται με 0,42 ευρώ).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ενδεικτικό του μεγέθους της τουρκικής αγοράς είναι και το γεγονός ότι η ετήσια ζήτηση για κατασκευή κατοικιών ανέρχεται σε 500.000-570.000, ενώ ο μέσος πραγματικός αριθμός ανάπτυξης του κλάδου των κατασκευών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 6% ετησίως, για την περίοδο 2011-2020.
Ως εκ τούτου, όπως προκύπτει, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνάψουν συνεργασίες με τουρκικές, δεδομένου ιδίως ότι το τουρκικό σύστημα βοηθά και διευκολύνει τους ξένους επενδυτές.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία έχοντας ξεπεράσει δύο εσωτερικές κρίσεις (1994 και 2001) και ισάριθμες εξωτερικές (2008 και 2011), εμφανίζεται πλέον πιο ανθεκτική στους διεθνείς οικονομικούς κραδασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης