Aν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, το 2015 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την ελληνική οικονομία
“Είναι καιρός το πολιτικό σύστημα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να κάνει επιτέλους όλα όσα απαιτούνται, για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής”.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους Έλληνες πολιτικούς ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενόψει της τρίτης προσφυγής στις κάλπες σε οκτώ μήνες.
Με συνέντευξή του στο www.bankingnews.gr, ο κ. Μίχαλος αναφέρει πως "οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας - συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση επέλεξε να τη διασφαλίσει - έχουν κάθε συμφέρον, αλλά και καθήκον, να συνεργαστούν".
Προειδοποιεί επίσης πως “αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, το 2015 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την ελληνική οικονομία, με την ύφεση να ξεπερνά ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις”, ενώ κάνει λόγο για “ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα” λόγω της επιβολής των capital controls, που “έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων”.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, η ανάγκη άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών είναι “κατεπείγουσα και επιτακτική” και επαναλαμβάνει πως “επιβάλλεται η μείωση της φορολογίας, ώστε να καταστεί ελκυστική η παραμονή των επιχειρήσεων στη χώρα”.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις παρούσες συνθήκες για την επιχειρηματικότητα σε καθεστώς capital controls, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογραμμίζει πως “οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ελάχιστη απαραίτητη ρευστότητα και θα τους επιτρέπει την τήρηση των υποχρεώσεών τους και θα διασφαλίζει την και ασφαλή λειτουργία τους”.
Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Μίχαλος μιλά για την ψυχολογία της αγοράς, επανέρχεται στην πρόταση του ΕΒΕΑ που αφορά τις αναγκαίες φορολογικές παρεμβάσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν και τονίζει την αναγκαιότητα καινούριων επενδύσεων και ιδιωτικών κεφαλαίων, τα οποία όμως απαιτούν και ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μίχαλου στο www.bankingnews.gr:
- Στείλατε πρόσφατα ισοδύναμα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ στην τρόικα για να αποφευχθούν μέτρα του μνημονίου. Λάβατε κάποια απάντηση; Είναι θετικοί οι δανειστές στα ισοδύναμα της μελέτης του ΕΒΕΑ;
Το ΕΒΕΑ έχει στείλει τη μελέτη με τα ισοδύναμα μέτρα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τα λάβουν υπόψη τους στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί μετά την 20η Σεπτεμβρίου.
Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει εκφραστεί θετικά για την πρόταση αυτή του επιμελητηρίου, ενώ εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν και αρνητικές θέσεις ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα περισσότερα άλλα πολιτικά κόμματα.
Σε ό,τι αφορά στους θεσμούς, δεν περιμένουμε την έγκρισή τους, έχουμε αποστείλει ήδη από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου τη μελέτη των ισοδυνάμων και έχουμε προσκαλέσει τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Σουλτς, τον κ. Ντράγκι και τον κ. Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα για ένα διάλογο επί των μέτρων αυτών.
- Οι εκλογές έχουν επηρεάσει το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στην οικονομία; Τι μηνύματα λαμβάνετε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πραγματική οικονομία;
Αποδεδειγμένα, οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας και συνήθως δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε ισχύ το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο, ενώ, η οικονομία και η κοινωνία συνεχίζουν να διέρχονται τις χειρότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών.
Είναι, επομένως, καιρός το πολιτικό σύστημα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να κάνει επιτέλους όλα όσα απαιτούνται, για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Ήδη, οι συνέπειες από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι δραματικές, σε όλους τους τομείς της αγοράς και της οικονομίας.
Η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την πτώση των πωλήσεων να κυμαίνεται από 30% ως 80%, ανάλογα με τον κλάδο.
Οι τραπεζικοί περιορισμοί συσσώρευσαν προβλήματα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.
Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, το 2015 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την ελληνική οικονομία, με την ύφεση να ξεπερνά ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.
- Πώς μπορεί να σταματήσει η φυγή επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες;
Απαιτείται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές που πραγματικά θα δώσουν πνοή στην οικονομία και θα στηρίξουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για την δημιουργία επενδύσεων. Πρωτίστως, επιβάλλεται η μείωση της φορολογίας, ώστε να καταστεί ελκυστική η παραμονή των επιχειρήσεων στη χώρα, καθώς στις γειτονικές χώρες και στην Κύπρο οι φορολογικοί συντελεστές βρίσκονται στο 10%, όταν αντίστοιχα στην Ελλάδα πλησιάζουν το 30%.
Επιπλέον, παρά τις υποσχέσεις εκ μέρους της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων για σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών τα καθημερινά πρακτικά που αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες είναι ακόμη υπαρκτά και απειλούν την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η ανάγκη άρσης των capital controls είναι κατεπείγουσα και επιτακτική.
Στο μεσοδιάστημα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται, ιδιαίτερα σε καθεστώς capital controls, ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ελάχιστη απαραίτητη ρευστότητα και θα τους επιτρέπει την τήρηση των υποχρεώσεών τους και θα διασφαλίζει την και ασφαλή λειτουργία τους.
- Τα capital controls έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην οικονομία. Έχουν διευκολυνθεί οι εισαγωγές με την τελευταία χαλάρωση; Υπάρχει ακόμη κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά;
Όχι, υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά τη διευκόλυνση του εισαγωγικού αλλά και του εξαγωγικού εμπορίου, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην διεκπεραίωση των αιτημάτων των επιχειρήσεων στα αρμόδια τμήματα των τραπεζών.
Βεβαίως και τα επιτρεπόμενα ποσά εξακολουθούν να μην καλύπτουν τις συναλλακτικές ανάγκες μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.
Το ΕΒΕΑ έχει θέσει τα προβλήματα αυτά υπόψη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έχει αποσπάσει τη δέσμευση της προέδρου της, κ. Λούκα Κατσέλη, για την όσο το δυνατόν συντομότερη και αρτιότερη επίλυσή τους.
- Έχετε ταχθεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Γιατί θεωρείτε ότι εφόσον προκύψει ένας μεγάλος κυβερνητικός σχηματισμός θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα;
Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως η ύφεση και η ανεργία, ζητούν επιτακτικά ρεαλιστικές λύσεις.
Έχει γίνει πλέον προφανές ότι η εφαρμογή της συμφωνίας και η επίτευξη των στόχων της αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ.
Όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου θα κληθεί να την υλοποιήσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια εθνική περιπέτεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα και για τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας – συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση επέλεξε να τη διασφαλίσει – έχουν κάθε συμφέρον, αλλά και καθήκον, να συνεργαστούν.
Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες περιπέτειες, δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα. Χρειάζονται ένα σταθερό έδαφος και βιώσιμο κλίμα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.
Γι’ αυτό και ελπίζουμε, ζητούμε, να σχηματιστεί την επομένη των εκλογών κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Μια κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη, από τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις. Μια κυβέρνηση που θα εργαστεί από την επόμενη κιόλας μέρα.
Τώρα είναι ώρα για συναινέσεις και συνεργασίες.
Η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, σε μια εποχή όπου η Ευρώπη – με όλα της τα προβλήματα και τις αδυναμίες – αποτελεί καταφύγιο ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι μείζων εθνικός στόχος.
Ένας στόχος ικανός να ενώσει πολιτικές δυνάμεις, πέρα και πάνω από ιδεολογικές διαφορές.
Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι το πνεύμα της διακομματικής συναίνεσης και συνεργασίας θα επικρατήσει.
- Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης για να επανεκκινηθεί η οικονομία;
Όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει, θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο, με την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου.
Βέβαια, μπορεί οι εταίροι και δανειστές να εμμένουν σε μέτρα λιτότητας και να πιέζουν για υψηλά φορολογικά έσοδα, αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα δικά της δείγματα γραφής και να αποδείξει ότι έχει εθνικό σχέδιο που μπορεί να αποφέρει καρπούς.
Η μείωση των δαπανών στο επίπεδο της σπατάλης και όχι της περικοπής ουσιαστικών και αναγκαίων κοινωνικών δράσεων, θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση, ταυτόχρονα με την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε ένα χρεοκοπημένο κράτος.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια.
Χρειάζονται καινούριες επενδύσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και έσοδα για το Δημόσιο και τα Ταμεία.
Κι αυτό απαιτεί ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Με λιγότερους φόρους, με περισσότερα κίνητρα, με απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία, με αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, με περισσότερο ανταγωνισμό στις αγορές.
Χρειάζεται επίσης ένας βασικός στρατηγικός σχεδιασμός.
Ένα σχέδιο για το που θέλουμε να στηριχθεί η ανάπτυξη του τόπου στα επόμενα χρόνια.
Σε ένα σχέδιο με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Ένα σχέδιο που θα κατευθύνει στοχευμένα τους διαθέσιμους πόρους σε τομείς και κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην ενθάρρυνση της καινοτομίας.
- Φοβίζουν την επιχειρηματική κοινότητα οι πολιτικές εξελίξεις; Ποιος είναι ο κίνδυνος από το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών;
Σε περιόδους μεγάλης ύφεσης η ψυχολογία στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Η αστάθεια και η αβεβαιότητα που προκαλεί η ακυβερνησία που υπάρχει χωρις εκλεγμένη κυβέρνηση εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.
Επιπροσθέτως, οι μακρές προεκλογικές περίοδοι ή οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δημιουργούν συνθήκες ρουσφετολογικών παροχών, που αποβαίνουν σε βάρος της οικονομίας.
- Τι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων;
Το ΕΒΕΑ έχει ήδη παρουσιάσει μια πρόταση που αφορά τις αναγκαίες φορολογικές παρεμβάσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν με στόχο ένα νέο, δίκαιο, αλλά και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα.
Προτείναμε την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος, με εξορθολογισμό και ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών.
Προτάθηκε να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων ανεξαρτήτως ιδιότητας ή νομικής μορφής της φορολογούμενης μονάδας.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα είδη εισοδημάτων θα πρέπει να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα και αδικίες.
Για τις επιχειρήσεις, πρακτικά αυτό θα σήμαινε μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα από 26% σε 22% (φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη φορολογία του μερίσματος να αυξάνεται σε 14%).
Επιπλέον, προτείνεται η απόσυρση μιας σειράς φορολογικών μέτρων: Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, η προκαταβολή φόρου, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν ή να καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ.
Στη θέση τους, προτείνεται ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ.
Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους Έλληνες πολιτικούς ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενόψει της τρίτης προσφυγής στις κάλπες σε οκτώ μήνες.
Με συνέντευξή του στο www.bankingnews.gr, ο κ. Μίχαλος αναφέρει πως "οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας - συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση επέλεξε να τη διασφαλίσει - έχουν κάθε συμφέρον, αλλά και καθήκον, να συνεργαστούν".
Προειδοποιεί επίσης πως “αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, το 2015 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την ελληνική οικονομία, με την ύφεση να ξεπερνά ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις”, ενώ κάνει λόγο για “ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα” λόγω της επιβολής των capital controls, που “έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων”.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, η ανάγκη άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών είναι “κατεπείγουσα και επιτακτική” και επαναλαμβάνει πως “επιβάλλεται η μείωση της φορολογίας, ώστε να καταστεί ελκυστική η παραμονή των επιχειρήσεων στη χώρα”.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις παρούσες συνθήκες για την επιχειρηματικότητα σε καθεστώς capital controls, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογραμμίζει πως “οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ελάχιστη απαραίτητη ρευστότητα και θα τους επιτρέπει την τήρηση των υποχρεώσεών τους και θα διασφαλίζει την και ασφαλή λειτουργία τους”.
Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Μίχαλος μιλά για την ψυχολογία της αγοράς, επανέρχεται στην πρόταση του ΕΒΕΑ που αφορά τις αναγκαίες φορολογικές παρεμβάσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν και τονίζει την αναγκαιότητα καινούριων επενδύσεων και ιδιωτικών κεφαλαίων, τα οποία όμως απαιτούν και ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μίχαλου στο www.bankingnews.gr:
- Στείλατε πρόσφατα ισοδύναμα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ στην τρόικα για να αποφευχθούν μέτρα του μνημονίου. Λάβατε κάποια απάντηση; Είναι θετικοί οι δανειστές στα ισοδύναμα της μελέτης του ΕΒΕΑ;
Το ΕΒΕΑ έχει στείλει τη μελέτη με τα ισοδύναμα μέτρα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τα λάβουν υπόψη τους στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί μετά την 20η Σεπτεμβρίου.
Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει εκφραστεί θετικά για την πρόταση αυτή του επιμελητηρίου, ενώ εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν και αρνητικές θέσεις ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα περισσότερα άλλα πολιτικά κόμματα.
Σε ό,τι αφορά στους θεσμούς, δεν περιμένουμε την έγκρισή τους, έχουμε αποστείλει ήδη από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου τη μελέτη των ισοδυνάμων και έχουμε προσκαλέσει τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Σουλτς, τον κ. Ντράγκι και τον κ. Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα για ένα διάλογο επί των μέτρων αυτών.
- Οι εκλογές έχουν επηρεάσει το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στην οικονομία; Τι μηνύματα λαμβάνετε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πραγματική οικονομία;
Αποδεδειγμένα, οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας και συνήθως δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε ισχύ το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο, ενώ, η οικονομία και η κοινωνία συνεχίζουν να διέρχονται τις χειρότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών.
Είναι, επομένως, καιρός το πολιτικό σύστημα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να κάνει επιτέλους όλα όσα απαιτούνται, για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Ήδη, οι συνέπειες από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι δραματικές, σε όλους τους τομείς της αγοράς και της οικονομίας.
Η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την πτώση των πωλήσεων να κυμαίνεται από 30% ως 80%, ανάλογα με τον κλάδο.
Οι τραπεζικοί περιορισμοί συσσώρευσαν προβλήματα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.
Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, το 2015 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την ελληνική οικονομία, με την ύφεση να ξεπερνά ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.
- Πώς μπορεί να σταματήσει η φυγή επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες;
Απαιτείται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές που πραγματικά θα δώσουν πνοή στην οικονομία και θα στηρίξουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για την δημιουργία επενδύσεων. Πρωτίστως, επιβάλλεται η μείωση της φορολογίας, ώστε να καταστεί ελκυστική η παραμονή των επιχειρήσεων στη χώρα, καθώς στις γειτονικές χώρες και στην Κύπρο οι φορολογικοί συντελεστές βρίσκονται στο 10%, όταν αντίστοιχα στην Ελλάδα πλησιάζουν το 30%.
Επιπλέον, παρά τις υποσχέσεις εκ μέρους της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων για σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών τα καθημερινά πρακτικά που αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες είναι ακόμη υπαρκτά και απειλούν την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η ανάγκη άρσης των capital controls είναι κατεπείγουσα και επιτακτική.
Στο μεσοδιάστημα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται, ιδιαίτερα σε καθεστώς capital controls, ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ελάχιστη απαραίτητη ρευστότητα και θα τους επιτρέπει την τήρηση των υποχρεώσεών τους και θα διασφαλίζει την και ασφαλή λειτουργία τους.
- Τα capital controls έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην οικονομία. Έχουν διευκολυνθεί οι εισαγωγές με την τελευταία χαλάρωση; Υπάρχει ακόμη κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά;
Όχι, υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά τη διευκόλυνση του εισαγωγικού αλλά και του εξαγωγικού εμπορίου, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην διεκπεραίωση των αιτημάτων των επιχειρήσεων στα αρμόδια τμήματα των τραπεζών.
Βεβαίως και τα επιτρεπόμενα ποσά εξακολουθούν να μην καλύπτουν τις συναλλακτικές ανάγκες μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.
Το ΕΒΕΑ έχει θέσει τα προβλήματα αυτά υπόψη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έχει αποσπάσει τη δέσμευση της προέδρου της, κ. Λούκα Κατσέλη, για την όσο το δυνατόν συντομότερη και αρτιότερη επίλυσή τους.
- Έχετε ταχθεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Γιατί θεωρείτε ότι εφόσον προκύψει ένας μεγάλος κυβερνητικός σχηματισμός θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα;
Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως η ύφεση και η ανεργία, ζητούν επιτακτικά ρεαλιστικές λύσεις.
Έχει γίνει πλέον προφανές ότι η εφαρμογή της συμφωνίας και η επίτευξη των στόχων της αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ.
Όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου θα κληθεί να την υλοποιήσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια εθνική περιπέτεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα και για τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας – συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση επέλεξε να τη διασφαλίσει – έχουν κάθε συμφέρον, αλλά και καθήκον, να συνεργαστούν.
Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες περιπέτειες, δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα. Χρειάζονται ένα σταθερό έδαφος και βιώσιμο κλίμα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.
Γι’ αυτό και ελπίζουμε, ζητούμε, να σχηματιστεί την επομένη των εκλογών κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Μια κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη, από τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις. Μια κυβέρνηση που θα εργαστεί από την επόμενη κιόλας μέρα.
Τώρα είναι ώρα για συναινέσεις και συνεργασίες.
Η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, σε μια εποχή όπου η Ευρώπη – με όλα της τα προβλήματα και τις αδυναμίες – αποτελεί καταφύγιο ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι μείζων εθνικός στόχος.
Ένας στόχος ικανός να ενώσει πολιτικές δυνάμεις, πέρα και πάνω από ιδεολογικές διαφορές.
Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι το πνεύμα της διακομματικής συναίνεσης και συνεργασίας θα επικρατήσει.
- Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης για να επανεκκινηθεί η οικονομία;
Όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει, θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο, με την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου.
Βέβαια, μπορεί οι εταίροι και δανειστές να εμμένουν σε μέτρα λιτότητας και να πιέζουν για υψηλά φορολογικά έσοδα, αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα δικά της δείγματα γραφής και να αποδείξει ότι έχει εθνικό σχέδιο που μπορεί να αποφέρει καρπούς.
Η μείωση των δαπανών στο επίπεδο της σπατάλης και όχι της περικοπής ουσιαστικών και αναγκαίων κοινωνικών δράσεων, θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση, ταυτόχρονα με την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε ένα χρεοκοπημένο κράτος.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια.
Χρειάζονται καινούριες επενδύσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και έσοδα για το Δημόσιο και τα Ταμεία.
Κι αυτό απαιτεί ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Με λιγότερους φόρους, με περισσότερα κίνητρα, με απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία, με αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, με περισσότερο ανταγωνισμό στις αγορές.
Χρειάζεται επίσης ένας βασικός στρατηγικός σχεδιασμός.
Ένα σχέδιο για το που θέλουμε να στηριχθεί η ανάπτυξη του τόπου στα επόμενα χρόνια.
Σε ένα σχέδιο με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Ένα σχέδιο που θα κατευθύνει στοχευμένα τους διαθέσιμους πόρους σε τομείς και κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην ενθάρρυνση της καινοτομίας.
- Φοβίζουν την επιχειρηματική κοινότητα οι πολιτικές εξελίξεις; Ποιος είναι ο κίνδυνος από το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών;
Σε περιόδους μεγάλης ύφεσης η ψυχολογία στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Η αστάθεια και η αβεβαιότητα που προκαλεί η ακυβερνησία που υπάρχει χωρις εκλεγμένη κυβέρνηση εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.
Επιπροσθέτως, οι μακρές προεκλογικές περίοδοι ή οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δημιουργούν συνθήκες ρουσφετολογικών παροχών, που αποβαίνουν σε βάρος της οικονομίας.
- Τι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων;
Το ΕΒΕΑ έχει ήδη παρουσιάσει μια πρόταση που αφορά τις αναγκαίες φορολογικές παρεμβάσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν με στόχο ένα νέο, δίκαιο, αλλά και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα.
Προτείναμε την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος, με εξορθολογισμό και ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών.
Προτάθηκε να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων ανεξαρτήτως ιδιότητας ή νομικής μορφής της φορολογούμενης μονάδας.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα είδη εισοδημάτων θα πρέπει να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα και αδικίες.
Για τις επιχειρήσεις, πρακτικά αυτό θα σήμαινε μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα από 26% σε 22% (φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη φορολογία του μερίσματος να αυξάνεται σε 14%).
Επιπλέον, προτείνεται η απόσυρση μιας σειράς φορολογικών μέτρων: Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, η προκαταβολή φόρου, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν ή να καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ.
Στη θέση τους, προτείνεται ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ.
Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών