Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνεχίζεται η απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου - Ποιες εταιρείες συνωστίζονται στην έξοδο

Συνεχίζεται η απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου - Ποιες εταιρείες συνωστίζονται στην έξοδο
Εναλλακτικές επιλογές σχετικά με την παρουσία της στο ελληνικό χρηματιστήριο αναζητά η Inform Lykos
Πληθαίνουν οι εταιρείες που γυρίζουν την πλάτη τους ή σχεδιάζουν την έξοδο τους από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Χωρίς χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα από τη μια και την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος από την άλλη, για τις εγχώριες επιχειρήσεις, η έξοδος ή η αλλαγή κατεύθυνσης, φαντάζει μονόδρομος.
Έτσι εκτός από την Intralot που σχεδιάζει την έξοδό της από το ελληνικό χρηματιστήριο - όπως άφησε να εννοηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αντώνης Κεραστάρης μιλώντας προ ημερών στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη του Bloomberg TV - και άλλες εταιρείες φαίνεται να επιλέγουν τον δρόμο της φυγής.
Μία από αυτές είναι και η εταιρεία Mέγα Γύρος, η οποία λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, τερμάτισε τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει εντός του 2014 και εξετάζει ως εναλλακτικό σενάριο την περίπτωση εισαγωγής των μετοχών της, στην εναλλακτική αγορά (ΑΙΜ) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπως αναφέρεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του 2014.
Εναλλακτικές επιλογές σχετικά με την παρουσία της στο ελληνικό χρηματιστήριο αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Inform Lykos, ενώ την ίδια στάση φαίνεται να κρατά και ο Τιτάνας.
Είχε προηγηθεί η διαγραφή των μετοχών της Ηellas on Line μετά την εξαγορά από τη Vodafone Hellas, η S&B (μετά την απορρόφηση της από τον γαλλικό όμιλο Imerys, η ΣΙΔΕΝΟΡ μετά τη συγχώνευση με τη Viohalco, καθώς και η τεχνική εταιρεία Μοχλός μετά την απορρόφηση από την Τεχνική Ολυμπιακή.
Υπενθυμίζεται ότι το πιο σοβαρό κρούσμα απαξίωσης σημειώθηκε το 2012, όταν μεγάλες εταιρείες όπως η ΦΑΓΕ και η Coca Cola, επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας εκτός Ελλάδας επικαλούμενες, είτε τη δυνατότητα καλύτερης χρηματοδότησης, είτε το υψηλό ενεργειακό κόστος στην ελληνική αγορά.
Η μεταφορά της έδρας των εταιρειών Coca-Cola 3E και ΦΑΓΕ από την Ελλάδα σε Ελβετία και Λουξεμβούργο, αντίστοιχα, τo 2012, προκάλεσε την αμηχανία της κυβέρνησης, την αναστάτωση στις τάξεις των επενδυτών και κυρίως ένα μούδιασμα σε όλους τους παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, αφού η πρωτοβουλία των δύο κολοσσών στον κλάδο τους καταμαρτυρούσε ότι οι διοικήσεις τους είναι πεπεισμένες πως η ελληνική οικονομία θα αργήσει να ανακάμψει.
Οι εταιρείες δεν μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά η απόφασή τους αυτή ήρθε στη χειρότερη ώρα για την κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε τότε απεγνωσμένα να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να περάσει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις επισπεύδονται.
Μάλιστα η ειρωνεία τότε ήταν ότι οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών έγιναν λίγα 24ωρα μετά την παρουσίαση στη Νέα Υόρκη από αξιωματούχους της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΧΑ, των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα μας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης