Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πιάνει … πάτο η τέταρτη εξουσία - Τι συμβαίνει σε κανάλια και εφημερίδες;

Πιάνει  … πάτο  η τέταρτη  εξουσία - Τι συμβαίνει σε κανάλια και εφημερίδες;
Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στα 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας δεν ξεπερνά τους 2000
 “Καζάνι” που βράζει  ο χώρος των MEDIA.  
Αρχής γενομένης από  το νέο  τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνει  η κυβέρνηση  του ΣΎΡΙΖΑ,  θα έρθουν στην επιφάνεια τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα του έντυπου Τύπου.  
Η ναυαρχίδα της έντυπης δημοσιογραφίας το συγκρότημα του ΔΟΛ αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο χρόνος της μη καταβολής της μισθοδοσίας.
Ήδη οι εργαζόμενοι μετρούν οφειλόμενα μισθών τριών μηνών.
Το διοικητικό συμβούλιο της  ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου την κήρυξη 48ωρης απεργίας, με ανοιχτή ημερομηνία, στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις εφημερίδες «Βήμα» και «ΝΕΑ».
Στο μεταξύ η ιδιοκτησία του Οργανισμού με ανακοίνωση της υπόσχεται επαναφορά της μισθοδοσίας του προσωπικού σε κανονικές συνθήκες από τις 29.2.2016.
Πάντως οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί  έναντι των δεσμεύσεων της διοίκησης καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει ανάλογες διαβεβαιώσεις.
Η  δημοσιογραφική πιάτσα γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν ο χρόνος καθυστέρησης των καταβαλλόμενων μισθών ξεπεράσει τους τρεις μήνες,δύσκολα μαζεύεται  η κατάσταση. 
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Πήγασος Εκδοτική της οικογένειας Μπόμπολα.
Στους εργαζόμενους του Έθνους καταβλήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου το πρώτο  δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Ωστόσο  η διοίκηση  της  «Πήγασος»  με επιστολή  της  προς το διοικητικό συμβούλιο της  ΕΣΗΕΑ αναφέρει  ότι θα  εξομαλυνθεί  η  κατάσταση   δίνοντας   χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής   μέχρι τα τέλη Ιουνίου.  
Αντίθετα το συγκρότημα  του Αλαφούζου και συγκεκριμένα στην Καθημερινή δεν υπάρχουν καθυστερήσεις  μισθοδοσίας.
Η  Εφημερίδα των  Συντακτών, η προσπάθεια  των  δημοσιογράφων φαίνεται ότι αποδίδει αφού  έχει  επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της κυκλοφορίας.
Οι μισθοί είναι στο εύρος του μέσου όρου της αγοράς σε σχέση με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις.  

Οι  Τηλεοπτικοί  Σταθμοί     

Σήμερα ο αριθμός  των εργαζομένων  που απασχολούνται  στα  8 κανάλια πανελλαδικής  εμβέλειας δεν ξεπερνά  τους 2000 εκ των οποίων οι 1700 εργαζόμενοι  είναι  διοικητικοί υπάλληλοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι  είναι  μειοψηφία  στο σύνολο  των εργαζομένων  των  τηλεοπτικών μέσων  όπως  συμβαίνει  και στις  εφημερίδες.  
Οι δημοσιογράφοι μπορεί να κατακεραυνώνουν την εκάστοτε εξουσία αλλά ποτέ δεν σημείωσαν μία ..νίκη  έναντι της διοίκησης  η οποία οδήγησε την κατάσταση σε αυτό  το σημείο.
Οι έμπειροι  δημοσιογράφοι έγραφαν για την επόμενη ημέρα αλλά κανένας δεν ήθελε τη γνώμη τους για το δικό τους «μαγαζί».  
Οι τεχνικοί των τηλεοπτικών σταθμών μετά  το πογκρόμ  των απολύσεων έχει μείνει ένας μικρός αριθμός τεχνικών με μόνιμη απασχόληση ενώ ο κύριος όγκος της εργασίας καλύπτεται με προσωπικό που εργάζεται με μπλοκάκι δηλαδή  με δελτίο  παροχής  υπηρεσιών.  
Το νέο τοπίο που περιλαμβάνει τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς προβλέπει  ανά  μία  άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου  τουλάχιστον 400 άτομα.  
Η  απλή  αριθμητική  μας οδηγεί σε  1600  άτομα προσωπικό από 2000 άτομα που εργάζονται σήμερα.
Η απώλεια  400 θέσεων εργασίας  είναι δεδομένη   καθώς  οι  νέοι  ιδιοκτήτες   αρχικά  θα καλύψουν το γράμμα του νόμου ενώ κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι  το νέο κανάλι μπορεί να έχει και περισσότερα άτομα.
Η τηλεοπτική  άδεια εθνικής εμβέλειας  ενημερωτικού  χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου απαιτεί τουλάχιστον 200  άτομα προσωπικό και η άδεια εθνικής εμβέλειας  μη ενημερωτικού  χαρακτήρα απαιτεί τουλάχιστον 50 άτομα.  
Έμπειρα στελέχη της  τηλεόρασης  ξέρουν πολύ  καλά  ότι η  επιχείρηση αυτή  είναι  πολύ δαπανηρή και με βάση την οικονομική κατάσταση που επικρατεί είναι  δύσκολο να υπάρξουν χειροπιαστά κέρδη καθώς η διαφημιστική πίτα συρρικνώνεται συνεχώς.
Το «μαχαίρι της  διαφημιστικής  πίτας  αν παραμείνει   στα χέρια της κυβέρνησης μέσα  από  Οργανισμούς  που ελέγχονται  ακόμη, που θα οδηγήσει τα νέα κανάλια;   Παράδειγμα η διοίκηση  της ΔΕΗ με διορισμένη τη  διοίκηση από  την εκάστοτε κυβέρνηση θα δώσει διαφήμιση με αντικειμενικά  κριτήρια ή θα επιλεγούν  οι «φίλοι» που πρόσκεινται  φιλικά προς την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το ερώτημα που θέτουν όσοι γνωρίζουν την αγορά  λένε ότι δεν  θα έρθει κανένας να βάλει  λεφτά σε μία  διαφημιστική  αγορά  που έχει «στεγανά».
Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν  θα πάρει  το ρίσκο  να εναγκαλιστεί  με το  κράτος  για   μερικά  ψίχουλα. 
Λένε φτιάξε πρώτα την αγορά και μετά φτιάχνουμε  κανάλια.  
Η νομοθετική πρωτοβουλία  του ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη μπορεί να δώσει διέξοδο διαφυγής   στους παραδοσιακούς  καναλάρχες  ενώ  θεωρείται  υψηλού ρίσκου  η εμφάνιση  νέων  επίδοξων  καναλαρχών.   
Το τηλεοπτικό περιβάλλον θα κριθεί αρχικά από τη  δυνατότητα κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος που διαχειρίζεται το  MEGA.
Ζητούνται 15,1 εκατ. ευρώ και  το αργότερο μέχρι  τις 7 Μαρτίου θα έχει γίνει γνωστή η στάση των  μετόχων.

Που είναι οι επενδυτές

Ο ΤΎΠΟΣ  ξέμεινε από επενδυτές.  
Το τελευταίο  ηχηρό όνομα που  έκανε  επένδυση  ήταν  της  Γιάννας  Αγγελοπούλου και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος που αγόρασαν τον Ελεύθερο Τύπο το 2006 και αποχώρησαν το 2009.
Το ξεκίνημα ήταν ενθαρρυντικό  αφού  η αγορά εργασίας σημείωσε κατακόρυφη βελτίωση, καθώς οι αποδοχές ήταν υψηλότερες έως 2 φορές από το μέσο όρο της αγοράς.  
Κι  όμως το  εγχείρημα δεν πέτυχε διότι ο Τύπος είναι μία επένδυση μη αποδοτική.
Οι  υπόλοιπες  επιχειρηματικές  πρωτοβουλίες  που  έγιναν  στον κλάδο είχαν ως βασικό κανόνα ότι οι πληρωμές θα γίνονται όταν έχουμε…    
Οι αλλαγές στον τομέα της ενημέρωσης έγιναν από τη νέα τεχνολογία το ίντερνετ.
Δημιουργήθηκαν  δεκάδες  ιστοσελίδες ενημερωτικού  χαρακτήρα αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού και της ενημέρωσης.
Το μέλλον παραμένει αβέβαιο για τις επιχειρήσεις της ενημέρωσης ενώ  το προϊόν της ενημέρωσης είναι αναγκαίο και χρήσιμο για όλους αλλά κανένας δεν θέλει να το πληρώσει;

 Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης