Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πλήγμα για τη ΔΕΗ η απόφαση να μειωθεί το τίμημα που θα καταβληθεί από το δημόσιο για το 25% του ΑΔΜΗΕ

Πλήγμα για τη ΔΕΗ η απόφαση να μειωθεί το τίμημα που θα καταβληθεί από το δημόσιο για το 25% του ΑΔΜΗΕ
Πρόκειται για μια κίνηση με πολλαπλές επιπτώσεις στα οικονομικά της επιχείρησης, στην αποτίμηση της αξία της, στην μετοχής της, αλλά και στους ιδιώτες μετόχους της

Ένα ακόμη πλήγμα δέχεται η ΔΕΗ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το τίμημα που θα καταβληθεί από το δημόσιο για την εξαγορά του 25% του ΑΔΜΗΕ.
Πρόκειται για μια κίνηση με πολλαπλές επιπτώσεις στα οικονομικά της επιχείρησης, στην αποτίμηση της αξία της, στην μετοχής της, αλλά και στους ιδιώτες μετόχους της.
Μια κίνηση της κυβέρνησης που έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, η οποία υποχρεώνεται να απολέσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και τα έσοδα που αυτό της προσέφερε, παραχωρώντας το επί της ουσίας στο δημόσιο.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα χάσει από τον ετήσιο τζίρο της περίπου 250 εκατ. ευρώ, αφού αυτό είναι το ύψος της συνεισφοράς του ΑΔΜΗΕ στα EBITDA του ομίλου.
Με την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στο νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό, τροποποιείται η παράγραφος 2 του νόμου 4389/16, ο οποίος προέβλεπε ότι το τίμημα για την εξαγορά του 25% του ΑΔΜΗΕ από το δημόσιο, θα διαμορφωθεί με βάση την προσφορά του στρατηγικού επενδυτή.
Σύμφωνα με νόμο λοιπόν, βάση για τον υπολογισμό του τιμήματος του δημοσίου θα ήταν τα 320 εκατ. ευρώ που προσέφερε η κινεζική State Grid το οποίο οδηγεί σε συνολική αποτίμηση για τον ΑΔΜΗΕ της τάξης των 1,3 δις ευρώ.
Το ύψος του τιμήματος που προσέφερε η State Grid είχε προκαλέσει χαμόγελα στη διοίκηση της ΔΕΗ η οποία υπολόγιζε ότι θα εισπράξει 320 εκατ ευρώ από τους κινέζους για το 24% και επιπλέον 333 εκατ. ευρώ από το δημόσιο για το 25% του ΑΔΜΗΕ.
Όμως με την τροπολογία Σταθάκη τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν έτσι.
Το δημόσιο θα προσλάβει σύμβουλο για να κάνει ξεχωριστή αποτίμηση και πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι η ΔΕΗ θα εισπράξει τελικώς πολύ λιγότερα για την εισφορά του 25% του ΑΔΜΗΕ στη δημόσια εταιρία συμμετοχών ΔΕΣ – ΑΔΜΗΕ.
Όπως εξηγούσαν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, επικαλούμενοι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έκριναν ότι το τίμημα δεν μπορεί να είναι ίδιο με αυτό της State Grid, καθώς η προσφορά των Κινέζων περιλαμβάνει υπεραξίες που αφορούν τη διεύθυνση και τον στρατηγικό σχεδιασμό, τις οποίες δεν θα πρέπει να πληρώσει το δημόσιο γιατί κινδυνεύουν να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση.
Εκτίμηση, η οποία όπως φαίνεται δεν είχε γίνει στην προηγούμενη φάση όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είχε εισηγηθεί το νόμο στη Βουλή.
Ένα νόμο που προβλέπει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, για την υλοποίηση του οποίου έχει οριστεί ήδη για τις 12 Ιανουαρίου γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία θα εγκρίνει την εισφορά του υπολοίπου 51% του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με σκοπό την είς είδος διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ (δημόσιο και ιδιώτες) των μετοχών που κατέχει στη ΔΕΣ- ΑΔΜΗΕ.
Για να ολοκληρωθεί το περίπλοκο αυτό swap η ΔΕΗ θα κάνει άλλη μια αποτίμηση για το 51%, που θα εισφέρει στον ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.
Με άλλα λόγια για ίδιο περιουσιακό στοιχείο γίνονται τρεις διαφορετικές αποτιμήσεις. Μια από τον ιδιώτη επενδυτή, μια από τη ΔΕΗ και ακόμη μια από το δημόσιο.
Και όλα αυτά για να εφαρμοστεί το σχέδιο Σκουρλέτη που στόχο είχε να διατηρηθεί ο έλεγχος του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει έως το τέλος, αφού όπως έχει συμφωνηθεί με του δανειστές η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, θα εισαχθεί στο ΧΑ και το 25% των μετοχών της εταιρίας θα διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω Χρηματιστηρίου.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι η τροπολογία και η ενδεχόμενη μείωση του τιμήματος για το ελληνικό δημόσιο δεν επηρεάζει την προσφορά της State Grid.
Σίγουρα όμως θα επηρεάσει τα έσοδα της ΔΕΗ και τα ποσά που υπολόγιζε να εισπράξει από την υποχρεωτική μεταβίβαση μίας σταθερής πηγής εσόδων, όπως η μέχρι σήμερα θυγατρική της, ο ΑΔΜΗΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ για το σύνολο των αγοραπωλησιών πρόκειται να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο φόρους συνολικού ύψους 376 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης ήλπιζε και είχε δηλώσει πως έχει συμφωνήσει με το Δημόσιο να πληρώσει στην ΔΕΗ άμεσα το τίμημα (333 εκατ ευρώ) για τη μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ.
Υπολόγιζε επίσης ότι το όφελος της ΔΕΗ από τις αγοραπωλησίες θα ανέλθει σε περίπου 370 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, υπολόγιζε ότι θα εισέπραττε 746 εκατομμύρια ευρώ, (333 εκατ. από το Δημόσιο και 320 εκατ. από την State Grid) καθώς και 93 εκατ. ευρώ που έχει εισπράξει ήδη η ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου.
Από το σύνολο των ποσών αυτών θα αφαιρούνταν τα 376 εκατ. ευρώ, που είναι η φορολογία και θα προέκυπτε όφελος 370 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα ήταν το καθαρό ποσό που θα πλήρωνε το δημόσιο.
Όμως με την τροπολογία Σταθάκη τίποτε από όλα αυτά δεν θα συμβεί.
Είναι αμφίβολο πλέον εάν η ΔΕΗ θα εισπράξει έστω τα 50 εκατ. ευρώ από το δημόσιο και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζεται για μια ακόμη φορά ως σάκος του μποξ χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην επιχείρηση στους μετόχους της αλλά και στο σύνολο του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η ΔΕΗ ενόψει εξελίξεων που αφορούν είτε την προσπάθεια ανασυγκρότησής της για το καλό της εθνικής οικονομίας,όπου η δίοικηση Παναγιωτάκη θρέφει καρπούς όπως απέδειξαν και τα στοιχεία του 9μήνου,είτε ενόψει της προσέλκυσης κεφαλαίων για στρατηγικό επενδυτή στο 17% του μετοχικού κεφαλαίου, αντί να ενισχύεται,αποδυναμώνεται προς χάριν απροσδιορίστων ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου.
Για μια ακόμα φορά η ΔΕΗ και οι μετοχοί της καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης