Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος στην Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη για… τα μάτια του κόσμου - Ποιες αλλαγές έρχονται

Τέλος στην Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη για… τα μάτια του κόσμου - Ποιες αλλαγές έρχονται
Μέχρι σήμερα η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη έχει λάβει χαρακτήρα προωθητικής ενέργειας που …ντύνεται με το μανδύα της κοινωνικής ευαισθησίας
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη θα μπει σε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο στη ουσία θα λάβει εθνικό χαρακτήρα δηλαδή να επέλθει η τάξη στις καλοδεχούμενες πρωτοβουλίες των εταιρειών.
Μέχρι σήμερα η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη έχει λάβει χαρακτήρα προωθητικής ενέργειας που …ντύνεται με το μανδύα της κοινωνικής ευαισθησίας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν βγάλει «λαυράκια» αναζητώντας στοιχεία για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, όμως αυτό δεν είναι το ζητούμενο ισχυρίζεται αξιόπιστη πηγή του υπουργείου Οικονομίας.
Η εντολή που έχουν λάβει οι υπηρεσίες είναι να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει βήμα προς βήμα τις δράσεις οι οποίες δεν θα αφήνουν καμία υποψία σε κανένα για το τι κάνει στη πράξη μία εταιρεία.
Παράδειγμα, δεν μπορεί μια επιχείρηση να διαμορφώνει πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε δημοτικά σχολεία έχοντας ως βασικό θέμα τη διατροφή και να προβάλλεται το όνομα της εταιρείας.
Ακόμη, δεν μπορεί να καταστρατηγεί την ελληνική νομοθεσία και ειδικότερα στα εργασιακά θέματα και από την άλλη πλευρά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κοινωνικής εταιρικής ευθύνης για μία μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν εργασία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει συντάξει μητρώο που παραβιάζουν τη νομοθεσία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παρανομούντες να διαμορφώνουν προγράμματα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης για τα … μάτια του κόσμου.
Επίσης το περιβάλλον είναι το πεδίο δράσης αρκετών εταιρειών οι οποίες όμως στην πράξη κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή εταιρείες με υψηλό …δείκτη ευθύνης έναντι της κοινωνίας, στην ουσία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να κρύψουν στην πράξη αυτό που δεν είναι!
Οι επικείμενες αλλαγές έρχονται κι αυτές με οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να αναδείξει είναι ότι κάνουν οι εταιρείες εκτός των προγραμμάτων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης είναι υποχρέωση που προκύπτει από την ελληνική νομοθεσία.
Παράδειγμα δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης μιας εταιρείας να πληρώνει στην ώρα τους εργαζόμενους και από την άλλη πλευρά να διοργανώνει δωρεάν γεύματα για τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες.
Το πιο «σκανδαλώδες» είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες στους ετήσιες οικονομικές καταστάσεις δεν περιγράφουν με σαφήνεια το κόστος των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν της χρονιάς που πέρασε.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να πάρει την μορφή νομοθετήματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης